Szakítsunk a múlttal! Küzdelem mindenki jövőjéért! – EPSU regionális ülés beszámoló

Szakítsunk a múlttal! Küzdelem mindenki jövőjéért! – EPSU regionális ülés beszámoló

Az EPSU évente megrendezésre kerülő két napos regionális ülésének első blokk női szeminárium részében a prágai nyilatkozatból ihletettek a szakszervezeti vezetők, akik támogatták a nemek közötti bérszakadék kezelését a közép-európai országokban. Élénk vitát folytattak a különböző helyzetek elemzésével, és megtárgyalák, hogy a legjobban hogyan lehet a szakszervezeti ügyeket kezelni. Az EPSU-tól Richard Pond gazdagítva a vitát, bemutatta az EPSU kutatási projektjének főbb eredményeit az egyenlő bérezésről. Ezek a lesújtó eredmények is megerősítik annak fontosságát, hogy a politikai és a szakszervezeti életben napirenden kell legyen a férfiak és a nők közötti egyenlőség témája. „Szakítsunk a múlttal”.

A régió szakszervezeteinek helyzete az autoriter szélsőjobb pártok által számos országban továbbra is nehézségekbe ütközik a szakszervezetek és a munkavállalók jogainak megkérdőjelezésével és a közszolgáltatások alulfinanszírozásával, például a kulturális szolgáltatásokban, a gyermekgondozásban és a közigazgatásban. Az EPSU álláspontja a nyugat-balkáni EU-stratégiára vonatkozóan közös iránymutatással szolgál kormányaink és munkáltatóink befolyásolására. A kollektív tárgyalások erősítése ágazati szinten is közös igény. A legtöbb szakszervezet jelezte a nehéz kapcsolatát a kormányokkal. A résztvevők elismerték, hogy a szakszervezetek töredezettsége és az együttműködés hiánya akadályozza hatékonyságunkat a szakszervezetek erejének megteremtése és a célok elérése érdekében. A partnerek beszámoltak arról, hogy a bosznia-hercegovinai helyzet nehéz a különböző entitások között.

Ezt követően, a szakszervezeti vezetők megvitatták a Jan Willem Goudriaan főtitkárral a jövő évi EPSU-kongresszus előkészítését. A programterv: „Küzdelem mindenki jövőéért” cselekvési terv széles támogatást kapott. Majd a kongresszuson való részvétel, az EPSU-státuszok finanszírozása és módosításai is megvitatásra kerültek.

A találkozó Szarajevóban, 2018. június 26-27. között zajlott. A „közép-európai régióba” Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Magyarország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia szakszervezetei tartoznak. A találkozót a Friedrich Ebert Stiftung Alapítvány támogatta.