38-39. hét, 2018. szeptember, VKDSZ

Fürdőágazat: Idén október 13-án tartják a Magyar Fürdőkultúra Napját. A neves napot 2008-ban a Magyar Fürdőszövetség hirdette meg, Marketing Szakbizottsága javaslatára.

Ekkor minden évben megemlékeznek a több, mint ezer évre visszatekintő fürdőkultúránk értékeiről, a hazai fürdőgyógyászat jeles személyeiről.

Ma már minden hazai fürdő igyekszik csatlakozni a  programhoz. Kedvezményes belépőkkel, kulturális és zenei programokkal, éjszakai fürdőzési lehetőségek, rendezvényekkel várják az érdeklődőket. A részletes programokról a Fürdőszövetség honlapján tájékozódhatnak.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter:  A tárca nélküli miniszter asszony az Állami Számvevőszék Jó gyakorlatok „Fókuszban: az állami vállalatok” című konferenciáján tartott előadást: bemutatta az állami portfóliót, majd ismertette a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Minisztérium (NVTNM) portfólió irányítási modelljét. Elmondta, hogy a cél a szolgáltatási centralizáció, továbbá az állami szerepvállalás erősítése a teljesen energetikai vertikumban, azaz a villamos energia, a földgáz valamint a távhő szolgáltatás terén is kiemelt cél. A vízi közmű szolgáltatások kapcsán kiemelte, hogy a cél az, hogy az ország teljes területén egységes áron lehessen vízhez jutni. Portfólió szemléletben fogják irányítani ezeknek a vállalatoknak a működését. Lehetőségként említette a működési szinergiák feltárását, a hatékonyság növelését, a megtakarítások ösztönzését.

Ifjúsági Szakmai Nap: Tiszafüreden tartotta meg éves összejövetelét a VKDSZ Ifjúsági Bizottsága. A rendezvényen 9 vízmű mintegy 50 munkatársa vett részt. A program elején szakmai előadásokat hallgattak meg a víztisztítás, a munkajog és a szakszervezeti tagtoborzás témaköreiben. A továbbiakban kötetlen beszélgetés zajlott részben az előadások kapcsán, részben pedig a sokakat foglalkoztató aktuális érdekvédelmi kérdések területén, mint pl. a cafeteria. Szó esett a VKDSZ működéséről, terveiről és az ifjúság mind szélesebb körének bevonásáról a szakszervezeti munkába és az érdekvédelmi vezetők közé. A rendezvény első napja természetesen este jó hangulatú zenés kikapcsolódással ért véget. A másnapi szabadtéri programot a jelentős eső megakadályozta, de az előző napi beszélgetés folytatását nem. Aki lemaradt az eseményről, de kapcsolódni kíván az ifjú „vizesekhez”, vegye fel a kapcsolatot Jáger János bizottsági elnökkel ( jager.j85@gmail.com ).

 

Víziközmű Ágazati Párbeszéd Bizottság: A VÁPB leadta idei támogatási kérelmét a Pénzügyminisztérium által kiírt felhívásra. A VÁPB-t alkotó két szervezet – a Magyar Víziközmű Szövetség (MAVÍZ) és a VKDSZ – a támogatási lehetőségek (nemzetközi tagdíjak, nemzetközi kapcsolatok) mindegyikére benyújtották a szükséges anyagokat, táblázatokat. A két szervezet a programjaik arányában osztotta fel a rendelkezésre álló keretet és készítette el a pályázati anyagot. Bízunk a támogatási kérelmek pozitív elbírálásában.

 

Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Munkahelyi Szakszervezete:  A helyi szervezet szeptember elején  paradicsomlé akciót szervezett, mely mindig nagy sikert arat a dolgozók körében. Az idei évben 2 255 liter forró paradicsomlét hoztak el Kecskemétről.

Hasonlóan eredményes volt a  makói fokhagyma vásár, melyen 2 300 kg kiváló minőségű és közel féláron megszerzett fokhagyma fogyott el. Az aktivisták a szakszervezeti irodát, mint raktárbázist használva szortírozták, cipelték, osztották a zsákokat. A tekintélyes mennyiségű fokhagymának köszönhetően – helyi hírforrások szerint – az iroda mindvégig vámpírmentes volt.

Szeptember közepén megrendezték a családi napot, mely a családok minden tagjának kikapcsolódási lehetőséget nyújtott. A gyerekeket ugrálóvár, arcfestés, csillámtetkó, lufis, játékos vetélkedő várta, a családokat izgalmas sorverseny várta, mely után lazító masszázsra lehetett jelentkezni. Délután a kollégákból álló ASSZEM zenekar nyomta a rockzenét. A helyi séf-tanoncok főzőversenyen mérhették össze tudásukat. A 11 bográcsban főtt a gulyás levestől a csilisbabig minden, mi szem-szájnak ingere.

DRV Zrt Munkahelyi Szakszervezete: 270 fő szakszervezeti tag 365 fő gyermekének beiskolázását támogatta a VKDSZ DRV Zrt Munkahelyi Szakszervezete, melyre összesen 3.650.000.- Ft-ot fordított.

 

Fővárosi Vízművek Munkahelyi Szakszervezete: A 2018. szeptember 20-27. között lezajlott elektronikus szavazás eredményeként  a munkahelyi szakszervezet elnökének választották Kecskés Károlyt, alelnöknek Sinkó Szilviát, gazdasági felelősnek pedig Száva Dorottyát. Minhárom jelölt csaknem 100 %-os szavazati aránnyal nyerte el a pozíciót. Gratulálunk az újonnan megválasztott tisztségviselőknek és munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Zakopane: a VKDSZ Nyugdíjas bizottsága kezdeményezésére, az Országos Választmány érdeklődő tagjaival kiegészítve lelkes szakszervezetis csapat indult Zakopane-be egy őszeleji túrara. A kellemes vénasszonyok nyara helyett azonban hószállingózás és zéró alatti hőmérséklet várta őket, ami aztán szerencsésen ragyogó napsütésre fordult. Az út lehetőséget adott az információ-gyűjtésre, az eszmecserére, a szakmai vitákra és természetesen a kikapcsolódásra is.

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463

adamrobert@vkdszsz.hu