Heti hírfolyam 4.

Heti hírfolyam 4.

 (24. hét, 2018. június, VKDSZ)

 

 

Június 14-én a Munkabiztonsági tagozat tartott rendezvénye a VKDSZ székházában. A programban időszerű és fontos témák szerepeltek. Az első blokkban a hőségriasztás fokozatairól, a meleg időjárás, a napsütés hatásáról  kaptak tájékoztatót a résztvevők. A magas hőmérsékleten vagy tűző nap a munkavégzésre, a szervezetre és az egészségre is káros hatással lehet. Az ilyenkor alkalmazott védőital,  munkaközi szünet, védőeszközök stb. rendkívüli jelentőséggel bírnak.

 

A másik előadás az ügyfélkapu alkalmazása a munkabalesetek jegyzőkönyveinek elektronikus megküldésében témát ismertette, hasznos tanácsokat adva a gyakorlati kivitelezéshez.

A térítésmentes program sajnos csak kis számú, de annál aktívabb közönséget vonzott. Az előadóknak és szakértőknek sok kérdést kellett elemezni és megválaszolni.

 

A Heti hírfolyam 4. számának megjelenésével egyidőben elindult az új honlapunk. Formai szempontból és funkcionálisan is még változni, bővülni fog, ahogy azt az „élet” megkívánja. Javaslatokat, ötleteket várunk, hogy szerepében a leghasznosabban tudjon működni.

 

Egyebek: Tovább folyik a GDPR-rel kapcsolatos (minta) dokumentumok pontosítása, készítése. Az Adatvédelmi nyilatkozat is kiküldésre került. Megkezdődött az iratminták elkészítése is.

 

A KOMP program kapcsán az érintett regionális társaságok szakszervezetei megkezdték álláspontjuk írásos megfogalmazását. Összefoglalták az eddigi tapasztalatokat és információkat, bár a téma több oldaláról csak a munkáltatóknak van pontos információjuk. A véleményező anyaggal a további tárgyalások előkészítését segítik, mely a jelenlegi helyzet értékelését célozza. A helyzetelemzése a projekt következő szakaszának bevezetését is befolyásolhatja.

 

Megjelent a VKDSZ Szociális és Oktatási Alapítványa pályázati felhívása az ágazatban dolgozó munkavállalók gyermekeinek egyszeri iskoláztatási támogatására. A kérelmek benyújtási határideje: 2018. szeptember 28.

 

Nemzetközi hírek: Mint ismeretes az EPSU (European Federation of Public Service Unions – Közszolgáltatási Szakszervezetek Európai Szövetsége) volt az első aki sikerre vitt egy európai polgári kezdeményezést (right2water=jog a vízhez). 1,8 millió aláírást gyűjtöttek azért, hogy az EU fogadja el, hogy a vízhez jutás valamint a szennyvízelvezetés elérése emberi jog! A magyarországi kampány sikerre vitelében a VKDSZ is dolgozott, így a szükséges aláírási kvótát teljesítettük.

 

  1. február 1-én az Európai Bizottság döntött arról, hogy újra-fogalmazza az Ivó Víz Direktívát (DWD) figyelembe véve a sikeres polgári kezdeményezés igényeit is. Várhatóan ezután az EU Parlament a tagországokra kötelezően végrehajtandó jogi változásokat fog bevezetni a vízhez jutás területén.

 

Kérem a tagszervezeteket, hogy amennyiben mindenkit vagy többeket is érintő esetleg nem ilyen, de érdekes, ötletet adó információjuk van  küldjék el nekem! Az így kapott információ,  hír – szerkesztet formában – bekerülhet a Heti hírfolyam következő számába! A nagyobb lélegzetű esetleg képes riportok akár a honlapra is felkerülhetnek.

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463

adamrobert@vkdszsz.hu