21-22. hét, 2019. május, VKDSZ

Magyar Fürdőszövetség:  A Magyar Fürdőszövetség elnöke, Boros László Attila a szervezet közgyűlése (lásd HH 19-20/2019) után nyilatkozott a Világgazdaságnak.  Annak kapcsán, hogy a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák 71 százaléka a fürdős desztinációkhoz kötődik elmondta, hogy a bérfejlesztések terén mielőbb lépni kell, mert a növekvő forgalmat csökkenő számú munkavállalóval érték el úgy, hogy a fürdőágazati jövedelmek az országos átlagbérektől folyamatosan elmaradnak.

 

Reményét fejezte ki továbbá, hogy a fürdőszolgáltatások adójának csökkentése (27 százalékról)  bekövetkezhet, hiszen a kormány kiemeleten támogatja a fürdőfejlesztési projekteket.

 

Fővárosi Vízművek MSZ Nyugdíjas Bizottság: Immár szokásosan gyűltek össze a Fővárosi Vízművek nyugdíjas szakszervezeti tagjai  a VKDSZ Székházban. Fürjes-Gábor József elnök meglátogatta a rendezvényt. Ismertette a helyi szakszervezettel kapcsolatos aktuális helyzetet, a kilépési szándékot. Tájékoztatott arról, hogy a Szakszervezeti Szövetség nyitott a problémák megvitatására és az előre mutató változások bevezetésére. Biztosította a nyugdíjasokat, hogy rendezvényeiket a helyi szervezet bent maradásától vagy kilépésétől függetlenül is a továbbiakban is a Székházban tarthatják.

 

Alapítvány: Ülésezett a VKDSZ Szociális és Oktatási Alapítványa kuratóriuma. Kiírták az ágazatban dolgozó munkavállalók gyermekei iskoláztatásának támogatására szolgáló pályázatot, mely minden évben számos családnak nyújt anyagi segítséget. A munkavégzés során vagy azzal összefüggésben  balesetet vagy foglalkozási megbetegedést szenvedett dolgozók támogatására külön nem írtak ki pályázatot, de egyedi megkeresések alapján továbbra is nyújtanak egyszeri támogatást.

 

VKDSZ Nyugdíjas Bizottság: Május 28.-án megtartotta ülését a VKDSZ Nyugdíjas Bizottsága a Székházban. A kollegákat Fürjes-Gábor József elnök köszöntötte, majd  tájékoztatót tartott a VKDSZ gazdasági helyzetéről, a tisztségviselő választásról és a fontosabb feladatokról. Elmondta, hogy a Szakszervezti Szövetség lépéseket tett a kormány felé, hogy a vízügyi szakmát egységesen kezeljék tulajdonviszonyoktól függetlenül, s hogy elnyerje méltó helyét, és elismerjék jelentőségét. Kitért arra, milyen nehézségekkel küzd a VKDSZ, mit tesz, hogy meg tudja tartani tagságát, majd elmondta, milyen szolgáltatásokat nyújt tagjainak.

 

Több nyugdíjas kolléga is hozzászólt és megelégedéssel fogadták a részletes beszámolót. A hivatalos részt követően az együttlét és az újra találkozás örömével, kötetlen beszélgetéssel töltötték el a koradélutánt. Látszott a résztvevőkön, hogy fontos nekik a VKDSZ-hez való tartozás, és mindig szívesen jönnek vissza oda, ahol évekig, évtizedekig komoly, építő munkát végeztek és sok jó barátra találtak.

 

Fővárosi Vízművek MSZ: A helyi szervezet elnöke valamint FB elnöke tartott megbeszélést a VKDSZ elnökével, vízágazati elnök-helyettesesével és ügyvezetőjével a Munkahelyi Szervezet igényeiről, a VKDSZ válaszáról és a továbblépés lehetőségeiről. Egyenként tekintették át a kritikus pontokat és vitatták meg azokat. A végső döntéseket mindkét szervezetnél a Választmány mondhatja ki, de ezeket a döntéseket elő kell készíteni. Minden eddigi megbeszélésen kiderült, hogy vannak információ hiányok egymás működéséről, tevékenységéről, melyek alapvető okai a kialakult helyzetnek.

 

Levél a Belügyminiszternek: Az önkormányzati tulajdonú társaságok bérrendezése, a fenntartható foglalkoztatás valamint az ágazat munkavállalóinak munkakörülményei témájában már több levelet írt a VKDSZ és több megbeszélésen vett részt. A legutóbbi levelet a Miniszterelnök úrnak írta, melyet a Miniszterelnöki Kabinetiroda illetékességből a Belügyminisztériumhoz küldött át. A folyamat meggyorsítása és az ügy fontosságának hangsúlyozása érdekében dr. Pintér Sándor belügyminiszter úrtól kért meghallgatást levelében a VKDSZ.  Az ágazat érdekében minden lobby tevékenységet folytatnak, ha kell további levelekkel, személyes megbeszéléssel küzdenek a kitűzött célok megvalósításáért.

 

Munkabiztonsági képzés: A VKDSZ Munkabiztonsági Tagozat szervezésében ingyenes képzést tartottak a Székházban. Miskéri László munkabiztonsági szakértő a folyamatban lévő GINOP munkavédelmi pályázat és elérhető  anyagainak ismertetését tartotta meg. A másik téma a  veszélyes anyagokkal végzett tevékenységek jogszabályi kötelezettségei volt, melyről Kovács László az FCSM Zrt. munkabiztonsági csoportvezető tartott előadást. A rendezvény konzultációval és a tapasztalatok megosztásával zárult.

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463