Archive For 2018-05-28

22. hét, 2018. május, VKDSZ

By |

Május 28-án tartott tájékoztatást a NÜSZ Zrt. vezérigazgatója, Gombkötő Zsuzsanna a KOMP program ütemezéséről és további céljairól Vácott, a DMRV hivatalos helyiségében. A regionális (többségi állami tulajdonú) társaságokat érintő kiszervezés (bérszámfejtés, számlázás, személyügy, műszaki folyamatok, ügyfélszolgálat) célja a hatékonyság növelés. A munkaadói és munkavállalói oldal képviselői szerint célszerű lenne az első két KOMP program rész értékelését elvégezni, s csak utána továbblépni. Véleményük, hogy előnytelen a KOMP program, mivel rendkívül magas költségű, indokolatlanul ró nagy terhet a társaságokra a megvalósításuk.
A hét folyamán előkészítettünk egy anyagot, mely alapján Fónagy János államtitkár úrhoz és az illetékes Miniszterhez fordulunk a témában a többi szakszervezettel együtt, a munkaadók megkísérelt bevonásával.

 

29-én megbeszélést tartottunk a Magyar Fürdőszövetség újonnan megválasztott elnökével, Boros László Attila vezérigazgató úrral. Értékeltük az eddigi együttműködést, eredményeket. Megállapodtunk abban, hogy a közös munkát folytatjuk. A Fürdőszolgáltatás Szakágazati Párbeszéd Bizottság kereteiben kidolgozott többmunkáltatós KSZ-szel kapcsolatos tevékenység ugyan megszakadt, de a szakszervezeti oldal fontosnak tartja e téren is a további tevékenységet.

 

Június 1-én került sor a Bükkszéki üdülőnk eladásával kapcsolatos adásvételi szerződés előkészítésére, a dokumentumok (energetikai tanúsítvány, aláírási címpéldány, cégkivonat stb.) összegyűjtésére, a mérőórák leolvasására, hogy a KKSZ Vértes Volán Rt. Alapszervezetével a következő héten a szerződés megköthető legyen. A Hajdúszoboszlói üdülő eladás bevételével együtt már van akkora elkülönített összegünk, hogy el lehet kezdeni egy újonnan vásárolandó üdülő keresését. Mivel az árak felszöktek az utóbbi időben, olyan helyet kell találni, amelyet kevéssé érintett az áremelkedés, jól megközelíthető, a célszerű téli-nyári fürdőzésre alkalmas helyszín mellett a környéken egyéb kikapcsolódási lehetőség is található. Várjuk a tagság ötleteit!

 

Egyebek: folytattuk az adatvédelmi rendelet miatt szükséges nyilatkozat és iratminták kidolgozását. A kész anyagokat ki fogjuk küldeni a tagszervezeteknek hasznosításra.
Elkezdtük a szerződések áttekintését, a szükséges aktualizálások kidolgozását.

 

 

Ádám Róbert János
ügyvezető

Read more »

21. hét, 2018. május, VKDSZ

By |

Május 23-án tartotta a VKDSZ Választmánya  és Elnöksége rendkívüli ülését, mely fő oka az EU Adatvédelmi rendeletének (GDPR) május 25-i  hatályba lépése volt. Emellett egyéb fontos témákról is dönteni kellett, melyekkel nem volt célszerű megvárni a következő „soros” ülést.

 

A rendezvény Kovács Dezső, munkahelyi szakszervezeti titkár köszöntésével kezdődött. A Harkányi Gyógyfürdő Zrt.  Munkahelyi Szakszervezete nyugdíjazása miatt lemondott titkára ikonikus alakja a VKDSZ-nek. Alapító, véleményformáló, a fürdős ágazat egyik „nagy öregje”.  A Választmány és az Elnökség ajándékkal köszönte meg a több évtizedes munkát, segítséget és együttműködést.

 

Fürjes-Gábor József elnök beszámolt arról, hogy  a  Fővárosi Vízművek Zrt. –nél  a helyi Választmány néhány tagja többlet információkat kívánt kapni a VKDSZ gazdálkodásáról, munkájáról, eredményeiről. Meghívásukra az elnök, az ügyvezető, az FB elnöke és gazdasági vezetőnk látogatott el ülésükre, ahol a fölmerült kérdéseket megválaszolták, a kért adatokat átadták. A helyi szervezet Választmánya egyhangú szavazással fogadta el a beszámolót.

 

A VKDSZ elkészítette a saját Adatvédelmi szabályzatát, mely alapot nyújt arra, hogy mintaként használva a helyi szabályzatokat el lehet készíteni. Az anyag bővítése, pontosítása még várhatóan több alkalommal is meg fog történni, ahogy szakértőinkkel értelmezve a rendeletet a javításokat elvégezzük, illetve iratmintákat készítünk.  A szabályzatot a Választmány elfogadta és ajánlja a helyi szervezeteknek is bevezetésre.

 

Tendli Lajos, fürdőágazati alelnökünk munkahely változtatása miatt lemondott pozíciójáról. A jövőre esedékes Országos Értekezlet teljes tisztújításáig az alelnöki feladatok ellátására dr. Hefelle-Kiss Ferencet bízta meg a Választmány, aki az ágazati párbeszéd bizottságban (ÁPB)  már dolgozott együtt a VKDSZ-szel.  A megbízott alelnök  szakmailag ismert és elismert, így nagy bizalommal várjuk, hogy az ágazat tevékenységének előmozdításában meghatározó szerepe lesz.

 

A nemzetközi tagság évek óta terhet jelent a VKDSZ-nek, hiszen a PSI (Közszolgáltatási Szakszervezetek Világszövetsége) és az EPSU (Európai Közszolgáltatási Szakszervezetek Szövetsége) korábban ÁPB által finanszírozott tagdíját most önerőből kellene kifizetnünk.  Az összesen mintegy 3 500 EUR-t nem tudjuk kigazdálkodni, ezrét a Választmány a PSI tagság megszüntetését fogadta el. Az EPSU mintegy 1 000 EUR-ós díját a továbbiakban vagy az ÁPB-vel meg tudjuk finanszíroztatni, vagy akár saját erőből ki tudjuk fizetni. Mindkét esetben nemzetközi kapcsolatrendszerünk megmarad, információkhoz jutunk, tartani tudjuk a kapcsolatokat európai szinten.

 

Bükkszéki üdülőnk működtetése évek óta veszteséges, mely mellett műszaki állapota is javításra szorul. A Vértes Volán Munkahelyi Szakszervezete ajánlatot tett az üdülő megvételére közel a nyilvántartási értéken, mely ismerve azt a körülményt, hogy a több szakszervezettel közös üdülőkoplexum szinte minden tulajdonosa el akarja adni a részét, igen előnyös ajánlat.  A Választmány döntött az ajánlat elfogadásáról amellett, hogy már a korábbi üdülő eladás kapcsán is határozott arról, hogy új, jobban kihasználható, reális árú üdülő vásárlására kell a befolyt összegeket fordítani.

 

Örömteli hír, hogy Miskolon alault egy szakszervezet a Kemény Dénes Uszodában, mely kéri a fölvételét a VKDSZ –be. A kérésnek a Választmány eleget tett.

 

Egyebek: elindult a Borostyán utcai székhely informatikai bázísának megújítása, az adatbiztonság növelése, a honlap új arculatának kialakítása.

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

Read more »