Archive For 2005-03-01

Együttműködési Megállapodás a VKDSZ és a VMLK között

By |

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége /VKDSZ/ -és a Vízügyi Múzeum, Levéltár és Könyvgyűjtemény /VMLK/ a szakmai identitás-tudat fokozása, a szakma-történeti információk, munkák közkinccsé tétele, valamint a történeti anyagok felkutatása és gyűjtése érdekében határozatlan idejű együttműködési megállapodást köt, amely az alábbiakra terjed ki:

 

  1. A VMLK a VKDSZ képviselőit rendszeresen meghívja szakmatörténeti kiállításaira, konferenciáira, országos múzeumi összekötői értekezleteire.
  2. A VMLK biztosítja a VKDSZ képviselői számára az esztergomi Duna Múzeum kiállításainak díjmentes látogatását.
  3. Amennyiben a VKDSZ igényli, a VMLK szakmai tanácsokkal segíti kisebb alkalmi kiállítások megrendezését, kellő anyagi fedezet esetén a VMLK vállalja azok elkészítését.

  4. A VKDSZ minden esetben támogatja a VMLK gyűjtő tevékenységét, segít a területen keletkezett vagy tudomására jutott szakma-történeti dokumentumok, tárgyak felderítésében, múzeumi, levéltári vagy könyvtári gyűjteménybe kerülésében.

  5. A VMLK – előzetes egyeztetés és a szükséges biztonsági előírások betartása mellett – lehetővé teszi kiállításában nem szereplő egyes muzeális dokumentumok vagy tárgyak tartós kölcsönzését a VKDSZ számára.

  6. A VKDSZ valamennyi kiadványát megküldi a VMLK könyvtárának.

  7. A VKDSZ honlapján megjeleníti a VMLK hozzáférhetőségét.

  8. A víziközmű-szolgáltatásban kialakítják a múzeumi összekötő hálózatot.

Esztergom, 2005. március 1.Duna Múzeum

 

A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – amely a vízügyi emlékhelyek hálózatának központja – Esztergom egyik legszebb barokk épületében kapott helyet.

A hajdan különálló Szenttamás község birtokosa – az esztergomi káptalan – építtetett itt magának uradalmi központot az 1730-as évek közepén, melynek a ma is álló ház volt a főépülete.

A ház már a XVIII. század Esztergomának is kiemelkedő jelentőségű és díszű épülete volt. Ezt bizonyítja az is, hogy 1790. február 20-án, II. József halálának éjjelén, útban Bécsből Buda felé itt őrizték a magyar királyi koronát. A Múzeum 1980. október 31-én nyitotta meg kapuit a közönség előtt és három évig tartó felújítást követően 2001. október 9-t?l új, állandó kiállítással várja kedves látogatóit.

 

Elérhetősége:

Nyitva tartás:
november – április: 10-16 óráig
május – október: 10-18 óráig
januárban zárvaSzünnap: kedd

A Múzeum 2004. május 1-jétől mindenki számára ingyenesen látogatható.

Honlap: http://www.dunamuzeum.hu/
Szolgáltatások:
múzeumi bolt
hernyótalpas lépcső-mászó berendezés kerekesszékes látogatók számára
csecsemőknek pelenkázó helyiség

Read more »