Archive For 2018-08-22

Stressz, a néma gyilkos

By |

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a stresszt a 21. század legnagyobb, egészséget veszélyeztető tényezőjének nyilvánította. Az utóbbi időben a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi tanácsadó szolgáltatásához is több, pszichoszociális kockázatok körébe tartozó megkeresés érkezett.

 

Több munkavállaló megosztotta velem azt az érzést, amikor a gyomra görcsbe rándul attól a gondolattól, hogy ismét be kell mennie a munkahelyére, vagy ha bemegy, akkor rosszullét fogja el.

(Bővebben az „Információk/Munkajog/9. Stressz, a néma gyilkos” .)

Read more »

32-33. hét, 2018. augusztus, VKDSZ

By |

Fürdőágazat: Dr. Hefelle-Kiss Ferenc mb. fürdőágazati alelnök tárgyalásokat kezdeményezett a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egészségturizmusért felelős igazgatójával Juhász Szabolccsal valamint a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnökével Boros László Attilával. A megbeszélések fő témái voltak a fürdős munkavállalók részvétele az MTÜ új Magyarország logó viselésében, a fürdős életpálya modell kialakítása és a fürdőváros rang program megalkotása.

 

A fürdősök a turizmus egyik vonzó és sikeres infrastruktúráját üzemeltetik ezáltal a turizmus növelésében jelentős szerepük van, így jogosultak lehetnek hazájuk reklámozására a ruhájukon viselt logóval. A fürdős életpálya modell megalkotása és bevezetése célja a fürdősök elismertségének növelése, a fluktuáció csökkentése és nemzetközi versenyelőny megszerzése.

 

A tárgyalások kezdeményezését kedvezően fogadták a tárgyaló partnerek. Boros László Attila kifejezte készségét arra, hogy a Magyar Fürdőszövetség választmánya elé terjeszti a felvetett témaköröket és utána folytatódik az egyeztetés.

 

ÁPB: Elkészült a Víziközmű Ágazati Párbeszéd Bizottság 2017. évi tevékenységének áttekintő anyag valamint a 2018-as munkaterv. Sajnos az anyagi támogatás csökkenésével az ÁPB tevékenysége is csökkent.
Folytatni kívánjuk az Ágazati- illetve Többmunkáltatós Kollektív Szerződés regisztrációjával kapcsolatos tárgyalásokat, valamint 2018-ban az ágazat helyzetérékeléséhez kíván a munkavállalói oldal (VKDSZ) egy foglalkoztatás politikai anyagot készíteni, így a munkaadói szempontok alapján elkészült ágazati áttekintés a munkavállalói oldal szemszögéből kidolgozott helyzet elemzéssel is kiegészül. A munka jelenleg is folyamatban van.

 

Foglalkozás-politika: A VKDSZ készülő foglalkozáspolitikai koncepciójához (lásd HH 10-11.) várjuk a tagszervezetek, tagok javaslatait, megjegyzéseit. A kész anyagot vitára bocsátjuk a tagszervezetek között.

 

Egyebek: A VKDSZ Székház felújítási munkái folytatódtak. A Bizalom Nyugdíjpénztár által bérelt épületrészen befejeződött a parkettázás, festés, mázolás.

 

A következő lépés a csatorna elvezetés önálló kialakítása lesz a jelenlegi szomszéd épülettel közös helyett. A jelenlegi megoldás már nem biztonságos a gyökér-benövések és más műszaki problémák miatt.

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

Ádám Róbert János
ügyvezető
06-30/6401463
adamrobert@vkdszsz.hu

Read more »

30-31. hét, 2018. július-augusztus, VKDSZ

By |

Fürdőágazat: A Magyar Turisztikai Ügynökség meghosszabbította a Kiemelt Partner rendszerrel kapcsolatban kiírt pályázat beadási határidejét. A pályázat célja, hogy biztosítsa a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 vonatkozó célkitűzéseinek sikeres
megvalósítását és elősegítse a vendégéjszaka szám, az átlagos tartózkodási idő és az ezekre fordított költés növekedését. Reméljük a Stratégia következtében megvalósuló fejlődés stabilizálja a munkahelyeket és okozója lesz a bérek emelkedésének is!

 

A Múzeumokhoz hasonlóan a Magyar Fürdőszövetség az idén kilencedik alkalommal szervezte meg a Strandok éjszakája rendezvényt. Július 27-én éjszaka az ország mintegy 40 fürdője várta meghosszabbított nyitva tartással, kedvezményes belépőkkel és szórakoztató programokkal a strandolni vágyókat.
A Magyar Fürdőszövetség elnöke, Boros László Attila reméli, hogy a programok elnyerték a fürdőzők tetszését, és egy kellemes éjszakai fürdőzés élményét vihették haza.

 

Nyugdíjas Szövetkezet: Felkerült a VKDSZ Honlapjára a Szolgáltatásaink címszó alá a Nyugdíjasa Szövetkezet mappa. Ez a foglalkoztatási forma a nyugdíjasok (pl. kedvezményes adózás) és a munkaadók számára is előnyös (pl. a munkabér költségként jelenik meg, nem terheli a bérkeretet). A szükséges és legfontosabb információk mellett belépési nyilatkozatot is tartalmazza a mappa.

 

Cafeteria: A LIGA Szakszervezetek elnökéhez, dr. Mészáros Melindához fordultunk, hogy cafeteria ügyben egyeztessük a további lépéseinket, illetve hogy kezdeményezzük a konföderációk együttműködését ebben a témában. Nem hagyhatjuk, hogy a legkisebb keresetűeket legjobban sújtó adóváltozás a jelenleg elfogadott és jövőre bevezetendő formájában maradjon meg! A VKDSZ kész az együttműködésre és az önálló lépések megtételére is.
A LIGA elnök asszonya a VKF (Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma) keretében kívánja a tárgyalásokat tovább folytatni a témában. A további lépéseket és feladatokat a szeptemberi elnökségi ülésen vitatják meg.

 

KOMP projekt: A KOMP programmal kapcsolatosan előkészítettünk egy anyagot, mellyel Fónagy János államtitkár úrhoz és az illetékes Miniszterhez fordulunk a témában. (Bővebben lásd Heti hírfolyam 2. szám.) Véleményük volt, hogy a program rendkívül magas költségű, így indokolatlanul ró nagy terhet a társaságokra. A legfrissebb információink szerint a program továbbfejlesztése egyenlőre lekerült a napirendről.

 

Ágazati értékelő anyag: Az ágazat helyzetéről a MAVÍZ az idei évben is készíttetett egy a tanulmányt a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően. Ezzel kapcsolatban Kurdi Viktor elnökkel egyeztettünk, mely szerint célszerű lenne, ha a VKDSZ készítene egy kiegészítést, mely tartalmazná a legfontosabb foglalkoztatási-, bér- és szociális kérdéseket és az érdekvédelmi szempontú megoldási javaslatokat. A kiegészítés magába foglalja ezek mellett az életpálya-, a szakképzési-, a humánstratégiai valamint a munkakörülmények és az egységes munkakör alapú besorolási, valamint motivációs területeket is. A mai napon vezetői szintű egyeztetést tartunk Fábián Györggyel, a VKDSZ munkaügyi szakértőjével a korábban elkészített témába vágó anyagok aktualizálása céljából.

 

Egyebek: A VKDSZ Székház szolgáltató jellegét erősítve e héttől a Fővárosi Vízművek Zrt. Munkahelyi Szakszervezete Nyugdíjas Bizottsága gyűléseinek a Borostyán úti központ ad helyet. Az első találkozó alkalmából a vendégeket Fürjes-Gábor József VKDSZ elnök is köszöntötte.

 

Kérjük a szakszervezeti vezető kollegákat, hogy a VKDSZ Oktatási és Szociális Alapítványa által kiírt oktatási pályázatra fokozottan figyeljenek, hogy minél több tehetséges gyermek tanulmányait tudjuk segíten! Közeleg a szeptemberi beadási határidő, melyre hívják fel a munkavállalók figyelmét!

 

Kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

 

Ádám Róbert János
ügyvezető
06-30/6401463
adamrobert@vkdszsz.hu

Read more »