Archive For The “Nemzetközi kapcsolataink” Category

Szlovák partnerek szakmai programja Bükfürdőn

By |

A Bük és Térsége Vízmű Kft., a Víziközmű ÁPB és a VKDSZ meghívására Zdenek Dlugos elnökvezetésével Bükfürdőre látogatott a pozsonyi székhelyű OZ DLV /az erdészeti, faipari és vízügyi dolgozók érdekképviseletét ellátó szakszervezet/ vezető testülete.

Szlovák partnerek és az alpolgármester

A vendégeket Baranyai Róbert Bük Város alpolgármestere, Vojtkó Tibor ügyvezető igazgató és Halasy Károly VKDSZ titkár fogadta. A január 18-20.-a között megrendezett szakmai program keretében a szlovák partnerek megismerkedtek a Bük és Térsége Vízmű Kft. szolgáltatói tevékenységével, valamint a Büki Gyógyfürdő szolgáltatásaival.

Vojtkó Tibor ügyvezető igazgató

A szakmai tanácskozáson, ahol a házigazdákon kívül részt vett a VKDSZ Intézőbizottságának több tagja is, Prohászka Lászlóné a MIVIZ  Kft., Csiszár János a Szegedi Vízmű Zrt., Papp István  a Heves Megyei Vízmű Zrt. szakszervezeti titkára, valamint Tóth József a Bácsvíz Zrt. és Tóth Attila a Pannon-víz Zrt. szakszervezeti vezetője, napirendre került az új Munka Törvénykönyv és a decemberben elfogadott – víziközmű-szolgáltatásról szóló  – törvény is.

Tóth József, Zdenek Dlugos, Tóth Attila és Halasy Károly

A szlovák szakmai delegáció a találkozó során kapcsolatot alakított ki a hazai erdészeti dolgozók érdekképviseletét ellátó két szakszervezeti szövetséggel is. A Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége /MEDOSZ/ képviseletében dr. Huiber Tibor, az országos választmány elnöke, az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete részéről Dudás Péter titkár és dr. Halmágyi János elnök adott részletes tájékoztatást munkájukról.

Szlovák-magyar partnerség

A szlovák partnerek végezetül megtekintették az Európa szerte jól ismert Gyógyfürdőt, melyet szándékaik szerint üdülésre ajánlanak majd tagszervezeteik számára.

Read more »

Fürdőágazati nemzetközi szakszervezeti konferencia Szlovákiában

By |

A Szlovák Egészségügyi Szakszervezeti Szövetség és a Friedrich Ebert Alapítvány közös szervezésében 2011. szeptember 22-24. között lebonyolított nemzetközi fürdőágazati konferencián vettünk részt Rajecfürdőben. /Rajecke Teplice/
A rendezvényen, melyen a gyógyfürdő-szolgáltatás speciális helyzetének áttekintése szerepelt napirenden, a házigazdákon kívül a cseh, az osztrák és a magyar szakszervezeti delegációk vettek részt.

Pásztor László, Vercz Istvánné, Prohászka Lászlóné és Bükszegi Csaba

A háromnapos szakmai programon a VKDSZ képviseletében Bükszegi Csaba alelnök, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. szakszervezeti titkára, a Fürdő Szakágazati Párbeszéd Bizottság /FÁPB/ tagja, Halasy Károly titkár, az FÁPB társelnöke, Pásztor László alelnök Prohászka Lászlóné IB tag, a Miskolci Vízmű Kft., valamint a Miskolci Barlangfürdő szakszervezeti vezetője, Vercz Istvánné IB tag, az FÁPB munkaadói oldal képviseletében Kerekes Tibor FÁPB tag, az FÁPB képviseletében Ádám Róbert János titkár vett részt.

Ádám Róbert János, Halasy Károly és Kerekes Tibor

A szakszervezeti konferencián részletesen beszámoltak a szakszervezeti vezetők az adott ország gyógyfürdőinek jellemzőiről, a munkavállalókat érintő intézkedésekről, a gyógyfürdő szolgáltatások támogatási rendszeréről, a kollektív szerződésekről, valamint a foglalkoztatás és a bérek helyzetéről.

A hozzászólásokból kitűnt, hogy sok olyan kérdés van, ami mindenkit azonos módon foglakoztat. Ezek közé sorolható a gyógyfürdők támogatása, ami minden esetben kisebb a kívánatos mértéktől. A jelenlévők fontosnak tartották, hogy a döntéshozók ismerjék fel a gyógyfürdő szolgáltatás egészségmegőrző jelentőségét, betegség megelőző hatását, valamint azt, hogy a fürdők jelentős szerepet töltenek be az egészséges életmód kialakításában, a társadalom jó egészségi állapotban tartásában.

A résztvevők hasznosnak tartották a szakmai konzultációt, ezért reményüket fejezték ki, hogy jövőre Ausztriában, vagy Magyarországon folytatják a szakmai tapasztalatcserét.

Read more »

Nemzetközi kapcsolataink

By |

A VKDSZ tagja a Nemzetközi Közszolgáltatási Szakszervezeti Szövetségnek /PSI-Public Service Internacionale/.
Link: http://www.epsu.org/

 

PSI (Public Service Internacionale) Közép-Európai Vizügyi Konferencia (Szlovákia)

 

A konferencián négy közép-európai állam (cseh, magyar, szlovák, szlovén) viziközmű ágazatának munkaadói (nem minden országból) és munkavállalói szervezeteinek képviselői vettek részt. Vízumproblémák miatt nem tudtak részt venni a volt Jugoszlávia utódállamai.

 

A konferencián áttekintették a viziközmű terület jelenlegi helyzetét az érintett térségben, ill. külön-külön a résztvevő országokban. Kiemelten foglalkoztak a viziközmű területen eddig beindult változásokkal (újrastrukturálódással), különösen a privatizációval ill. az erre adandó „válaszokkal”.

 

A magyar résztvevők: Ádám Róbert (VKDSZ), ill. Viola András (Viziközmű ÁPB) előadást tartottak a viziközmű ágazatban eddig megtörtént privatizációról- ennek hatásáról, ill. a további várható lehetőségekről; a viziközmű ágazatban 1990 óta történt változásokról (szervezetirányítás, tulajdonosi szervezet, árak, stb). Külön kitért az előadás a szociális párbeszédre ill. ezen belül az ÁPB-kre és a Viziközmű ÁPB-re.

 

Az előadások után külön megbeszéléseket folytattak a szlovák munkaadói és munkavállalói szervezetek képviselőivel a magyar ÁPB-k tevékenységéről. Ennek alapján javasolják kétoldalú találkozók keretében konzultációkat tartani az adott témában. A megbeszélések során az is kiderült, hogy a viziközmű terület szabályozását érintően a szlovák Fél rendelkezik olyan tapasztalatokkal, amelyeket a magyar Fél tudna hasznosítani.

 

A szlovák Fél többször is kijelentette, hogy mielőbb szeretne szorosabb kapcsolatot kialakítani a vízügyi munkaadói és munkavállalói szervezetekkel.

 

 

 

Viola András koordinátor

Read more »