Archive For 2014-12-19

Sikeres tagtoborzó rendezvény Hajdúszoboszlón a TÁMOP program keretében

By |

„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű-és fürdőszolgáltatás területén” című TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0041/ pályázat keretében december 4-5.-én Tagtoborzó rendezvényt tartottunk Hajdúszoboszlón. A kétnapos programon 100 fő munkahelyi szintű érdekképviseleti vezető vett részt, akik az ország egész területéről érkeztek.
A TÁMOP pályázat keretében megvalósított programot Fürjes-Gábor József, a VKDSZ elnöke nyitotta meg. Kihangsúlyozta, hogy ennek a folyamatnak az eredményeként teremtettük meg annak a lehetőségét, hogy egy országos szervezethez méltó, színvonalában elfogadható rendezvény sorozattal növeljük a szervezet elfogadottságát, és az ismeretszerzéseken túl kiépítsünk egy rendezett együttműködést a munkahelyi szintű érdekképviseleti szervezetek között.

 

 

A rendezvényen való részvétel ez alkalommal is jelzi az érdeklődést.  Magas reprezentativitással vannak jelen az ágazatban működő üzemi tanács, munkavédelmi és felügyelő bizottsági képviseletet ellátó szervezetek, munkatársak. A tagtoborzás jelentősége leginkább  az ágazati átalakulást figyelembe véve a tagmegtartásban, és a jelenlegi érdekképviseleti struktúra további fenntartásában biztosítható, ezért is különösen fontos a jelenlévők együttműködése. A további fennmaradás feltétele, a munkahely megőrzés szempontjából lényeges országos megállapodások, azok amivel  az egységes munkafeltételek, és az aktív keresők foglalkoztatása továbbra is biztosított.  A szervezetbe való belépés, a szervezetet érintő támogatás nagy mértékben függ attól, hogy a fentiekben meghatározott célokat mennyire lehet megvalósítani, mennyire köthetők ezek a mi intézményes működésünkhöz.
Az év utolsó értekezletét azzal zárjuk, amivel kezdtük, és jövőre folytatni akarjuk. Az életünknek a legfontosabb vetületével, a gazdasággal. Makro- és mikroszintű folyamatok értelmezésével, a GDP-től a közműholdingig bezárólag. Leginkább azért, hogy tudjuk értelmezni, hogyan lesz a mi ágazatunkból ilyen körülmények között működőképes gazdaság. Erőltetett menetben, vagy lassan bandukolva?
A rendezvény Vértes András GKI Gazdaságkutató Zrt elnök előadásával kezdődött, aki „Lassan bandukolva” címmel a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetről beszélt.

 

 

A program folytatásaként, a víziközmű-és fürdőszolgáltatás területéről érkező érdekképviseleti vezetők, szakszervezeti aktivisták megosztották egymással a munkahelyi szintű tagszervezés tapasztalatait, a tagépítés és tagmegtartás bevált módszereit és lehetőségeit.A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták dr. Kiss Mihály munkajogász előadását, aki több évtizedes tapasztalatai megosztása mellett, a tagszervezés fontosságáról, a tagépítés módszereiről és technikáiról beszélt.

 

 

A programon részvevők Princzes Ernő TIVISZ titkár előadásában megismerkedhettek más, rokon szakszervezetek helyi szintű tagszervező munkájával, ötleteket szerezhettek az ott alkalmazott jó gyakorlatok bemutatásával is.

 

 

A rendezvény befejezéseként Halasy Károly VKDSZ főtitkár a víziközmű-ágazat teljes átalakulásával összefüggésben, a VKDSZ tagszervezési feladatairól tartott előadást. Deák Tamás a VKDSZ Ifjúsági Bizottságának elnöke, ezzel összefüggésben a fiatalok helyéről, szerepéről beszélt a munkahelyi tagtoborzással és az ágazati szakszervezeti munkával összefüggésben.

 

 

A tagtoborzó program eredményes volt, sok információt és tapasztalatot nyújtott a résztvevőknek a következő időszak tagszervező munkájához.

 


 

Read more »