Archive For 2018-12-19

Demonstráló VKDSZ-es csoport a rabszolga-törvény ellen

By |

Read more »

ÁLLÁSFOGLALÁS

By |

EPSU szolidaritási levél

 

ÁLLÁSFOGLALÁS

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ) országos értekezlet keretében, munkaügyi szakértő bevonásával foglalkozott a napokban elfogadott „Rabszolga törvényként” elhíresült Munka törvénykönyv módosításáról. Az országos értekezlet tiltakozik és elfogadhatatlannak tartja azt a módszert, ahogyan a négy és fél millió munkavállalót érintő törvényt egyéni képviselői indítványként, a szociális párbeszéd alapjait figyelmen kívül hagyva elfogadta a Parlament. A döntést követő sajnálatos események, az ellenzéki politikai megnyilvánulások, csörték egyértelműsítik, hogy a döntés   nem tesz jót a társadalmi közhangulatnak, megbontja a munka békét. Az egymásnak ellentmondó politikai és szakértői nyilatkozatok elbizonytalanítják a munkavállalókat.

 

A VKDSZ a jelenlegi helyzetben abban látja az ágazaton belüli szakszervezeti lehetőségeket, hogy tagszervezetein keresztül figyelemmel kíséri, hogy a munkaadók a gyakorlatban a túlmunkát hogyan számolják el illetve, hogyan alkalmazzák a törvényes munkaidő kereteket. Egyáltalán tervezik-e a 36 hónapos munkaidő keret bevezetését, kollektív szerződések módosítását?

 

A VKDSZ tagszervezeteinek nyilatkozatai szerint az érvényben lévő kollektív szerződések rendelkezéseitől   – munkarend, túlmunka keret – elrendelésének módjától, mértékétől a munkáltatók nem kívánnak eltérni.

 

Felhívjuk a munkavállalókat, szakszervezeti tagokat, hogy kísérjék figyelemmel környezetükben a Munkatörvény betartását és bármely rendellenességet, visszaélést tapasztalnak értesítsék Szövetségünket!

 

Amennyiben a legkisebb törvénytelenséget is tapasztaljuk, a jog minden eszközét bevetjük a munkavállalók érdekében, és közvetlenül tájékoztatjuk a törvény előterjesztőjét, a Kormányt arról, hogy a megfogalmazott nyilatkozatokkal ellentétben melyik munkáltató alkalmazza eltérő módon a túlmunka elrendelések, elszámolások szabályait.

 

A VKDSZ minden olyan szakszervezeti törvényes demonstrációt, kezdeményezést támogat, amely békés eszközökkel segíti elő a törvény módosítását, eltörlését. Ugyanakkor távol marad a hatalmi harc minden olyan megnyilvánulási formájától ami ezzel ellentétes, és a szemben álló politikai elit által használt eszközök közé tartozik.

 

A VKDSZ országos értekezlete javasolja, hogy valamennyi konföderáció teljes egyetértésben a Köztársasági Elnöknél kezdeményezze a Parlament által elfogadott törvény újra tárgyalását, módosítását, illetve az eredeti állapot visszaállítását.

 

VKDSZ Országos Választmány

EPSU szolidaritási levél

EPSU szolidaritási levél

Read more »