Archive For 2017-05-02

Országos Választmányi Értekezlet és Szakmai Képzés

By |

 

A VKDSZ Országos választmánya két napos értekezletet tartott Lázbércen, az ÉRV Zrt. lázbérci üdülőjében. A találkozó az aktuális feladatok elvégzése mellett szakmai képzésre valamint stratégiai és szervezeti kérdések megvitatására is lehetőséget biztosított.

Első napirendként a szakszervezeti szövetség Szociális és Oktatási Alapítványának alapszabályát aktualizálták és új kuratóriumi tagokat választottak. Az alapítvány támogatásával sok száz kis jövedelmű vízműves dolgozó gyermeke tanulhatott a korábbiakban. Mára az 1 %-os felajánlások száma csökkent, így a támogatási lehetőségek is csökkentek.

A továbbiakban a munkahelyi konfliktus kezelés témájában hallgattak meg egy előadást, mely az emberi viselkedés munkahelyi érdekvédelmi helyzetekben való jellemzőit elemezte. A pszichológiai és etológiai elemekkel, elvekkel, tapasztalatokkal fűszerezett tréning segített a dolgok mögé látni. A hatékony érdekérvényesítés  egyik hasznos eszköze, ha tudjuk, mely reakciók várhatóak a másik féltől.  Nem baj, ha a szakszervezeti vezető egy kicsit lélekbúvár is.

A délután folyamán érkezett el a talán legérdekesebb napirend. Az ágazat folyamatainak értékelése történt meg szakszervezeti szempontból – figyelembe véve a bér- és létszám viszonyokat, az integrációt, a reorganizációt, az ágazat főbb gondjait, a többmunkáltatós kollektív szerződés ágazati szintre emelésének lehetőségeit stb. Élénk vita alakult ki az ágazati egyenlőtlenségek miatt. Más-más helyzetben vannak az állami, önkormányzati vagy privatizált cégek, az ország különböző régióiban működő társaságok, az integráció során különböző méretű- és műszaki színvonalú rendszereket megkapó szolgálatók. Sok különbözőség, de egy szakszervezet. A VKDSZ-nek minden helyzetben meg kell tudnia állni a helyét és minden tagját, szervezetét képviselnie kell!

Egység volt abban a felfogásban, hogy a  legfontosabb feladat szakszervezetként a munkaerő létszámának megtartása és a bérek növelése illetve egy minél szélesebb körben elfogadott többmunkáltatós kollektív szerződés elfogadtatása. Célszerű lenne a munkakörök rendszerének elkészítése részletes leírásokkal, mert ez alapja lehet egy bérkategória rendszer elkészítésének. A vitának az este vetett véget, pedig még olyan izgalmas kérdések várták a választmányi tagnak, mint a LIGA-tagság eredményeinek értékelése, belső- és külső kommunikáció, szervezetfejlesztési stratégia.

A második napon két előadás segített a szakmai felkészültség emelésében és a VKDSZ helyzetelemzésében illetve jövőképe kialakításában. Az Mt. fontosabb részeinek elemzésével, az értelmezések példákkal történő alátámasztásával a VKDSZ munkaügyi szakértője segített a munkajogban való eligazodásban és a jogérvényesítésben.

A helyzetelemzés és a jövőkép kialakítása vitákat eredményezett. Világossá vált. hogy a létező működési és szervezeti helyzetet sokféle képpen látják és sok féle képpen értékelik a választmány tagjai. Emiatt a jövőkép sem egységes. A helyi, az ágazati és az országos körülmények különböző képpen érintik az egyes szervezezeteket, így a sok egyéni szempont és helyzet miatt a VKDSZ—t szorító ügyek nem mindenki számára jelennek meg egységesen. E területen is fontos a kommunikáció, a képzés és a rendszeres találkozók, melyek erősítik az egységet, a közös látásmód kialakulását.

Read more »