Archive For 2020-10-19

Nyílt levél a fürdőágazat megmentéséért

By |

Kétségbeejtő helyzetbe kerültek a hazai fürdők a covid-járvány miatt. A látogatottság több helyen szinte nullára esett szeptemberben és októberben, s emiatt a bevételek csökkenése is messze túl van már a nyár végi 40 %-on. Mivel a turisztikai célpontok többsége a termálfürdőkhöz kapcsolható, a fürdők csődje végig gyűrűzik a szállodákon, a szálláshelyeken, az éttermeken és sok más szolgáltatón is. A közvetlenül érintett mintegy 18 000 munkavállalón és családjaikon kívül a szálláshelyeken, éttermekben és más szolgáltatásokban dolgozók munkahelye is veszélybe kerül, családjaik megélhetésével együtt.

 

A vállalkozások szinte minden más költségüket minimumra csökkentették, már csak a munkavállalók munkabére és munkabérük közterhei maradtak.  Megkezdődtek az elbocsátások a kilátástalanság miatt, s elindult a jól képzett, idegen nyelveket beszélő kollégák elvándorlása. Így a covid-járvány elvonulását követően sem lesz kivel újra indítani az ágazatot.

Szükségét érezzük, hogy szót emeljünk a fürdőágazatban dolgozó munkavállalók érdekében, remélve, hogy megfelelő kormányzati intézkedésekkel a folyamat még megállítható. Várjuk a VKDSZ által megszólított két szakminisztérium, az ITM és a PM hathatós közreműködését.

A VKDSZ a víz-, csatorna és fürdőtársaságoknál dolgozó munkavállalók országos érdekképviselete, közel 40 000 dolgozó és családtagjai érdekében jár el.

A covid-járvány okozta megbetegedéstől való félelem egyre nagyobb lelki terhet jelent a hazai munkavállalók számára. Ezért is NEM KERÜLHETNEK UTCÁRA A FÜRDŐS SZAKEMBEREK, NEM NÉLKÜLÖZHETNEK A FÜRDŐS CSALÁDOK!

Felhívjuk a fürdős kollégáinkat, szakszervezeti tagokat és nem tagokat egyaránt, hogy a tervezett foglalkoztatást érintő munkáltatói intézkedésekkel egyidőben, minden esetben keressék a VKDSZ-t térítésmentes jogi tanácsadásért, segítségért ( https://vkdszsz.hu )!

Elsőrendű és kiemelt feladat a munkahelyek megőrzése, mert minden munkavállaló mögött áll egy család.      A munkavállalók nemzetgazdasági átlagtól jelentősen elmaradó munkabérének csökkentése a kialakult helyzetben nem jelent megoldást. A magyarországi ivóvíz és termálvízkincs egyedülálló páratlan értéket képvisel, a hazai turizmus alapját képező meghatározó nemzetgazdasági bevételt eredményez. Megszűnése, szétesése rövid és hosszú távon is súlyos károkat okoz a családoknak, és a hazai nemzetgazdaságnak.

A VKDSZ azt várja a kormányzattól, hogy mentse meg az ágazatot a magyar fürdős családok megélhetését!  

 

 

Nincs más megoldás:

 • Tavasszal alkalmazott bértámogatási megoldások újbóli bevezetése, az érintett munkáltatók számára a kifizetendő munkabérek legalább 50 %-os mértékű állami támogatásának biztosítása.
 • A munkabéreket terhelő munkáltatói és munkavállalói közterhek teljes-, vagy részbeni elengedése.
 • Likviditási alap létrehozása a kieső bevételek ellentételezésére.
 • Egyéb költségcsökkentést jelentő intézkedések bevezetése, ÁFA csökkentés, hiteltörlesztés felfüggesztése.

 

A Munkavállalói Szövetség teljes mértékben egyetért és támogatja a Magyar Fürdőszövetség Covid Munkahelyvédelmi akciótervében foglaltakat.

 

Együtt, egymásért!

 

 

Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ)

Read more »

Heti hírfolyam 2020. szeptember

By |

Fürdőágazati különszám

 

A covid-járvány által egyik legjobban sújtott terület a turizmus, s azon belül is a fürdőágazat.  A különszámmal a VKDSZ fel kívánja hívni a figyelmet a kollégáinkra, akik bére, munkahelye veszélybe került. Bízunk benne, hogy néhány olyan fürdőhöz is eljut a Heti hírfolyam, ahol még nincs szakszervezeti tagunk. Ebben minden „vizes” tagunkra is számítunk. Fontos lenne, hiszen a VKDSZ szakmai segítsége, kiállása sokak munkahelyét védheti meg.

 

Kérünk minden fürdőágazati munkavállalót, hogy a társaságuknál esetlegesen bekövetkező hasonló események esetén haladéktalanul értesítse a VKDSZ-t (Fürjes-Gábor József, elnök: furjes@ervzrt.hu tel.: 30/228 8069, Ádám Róbert János, ügyvezető adamrobert@vkdszsz.hu tel.: 30/6401463, illetve munkaügyi szakértőnket: Fábián György, fabiangyorgy@upcmail.hu tel.: 30/977 3074. ) Különösen fontos felhívni a figyelmet arra, hogy bármely megállapodás – akár egyéni, akár csoportos – aláírása előtt kérjék  a VKDSZ érdekvédelmi értékelését, tanácsait.

 

MFSZ közgyűlés: A vírus-járvány ellenére – igaz számos óvó intézkedést betartva- rekordszámú résztvevővel tartotta meg őszi közgyűlését a Magyar Fürdőszövetség Debrecenben, az Aquaticum Termál és Wellness Hotelben. A covid-járvány nemcsak az óvintézkedésekben, de az előadásokban is vissza-visszatérő téma volt.

 

Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy hamarosan az Aquaticum  Élményfürdőt is bővítik illetve egy új szálloda építését is tervezik. A köszöntő beszédek után szakmai előadásokkal folytatódott a rendezvény. A Magyar Turisztikai Ügynökségtől Könnyid László vezérigazgató-helyettes beszélt arról, hogy a  következő uniós pályázati ciklusban a tervek szerint fókuszba kerül a fürdők fejlesztése, az energiafelhasználástól a hatékonyság és a szolgáltatások színvonalának növeléséig. (Lásd külön hírünk lentebb!)  

 

Kiemelten fontos téma volt az ÁFA csökkentése. Takács Márton, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. részéről ismertette a „Fürdőszolgáltatások általános forgalmi adója csökkentéséről” készült tanulmányt, mely a turizmus területén más résztvevőknél jellemző ÁFA-szintre javasolja csökkenteni a turizmusban alapvető fontosságú fürdőszolgáltatás ÁFA-ját.

 

Az első nap záróelőadása Boros László Attila a Magyar Fürdőszövetség elnöke tájékoztatója volt, a legutóbbi közgyűlés óta történt fontosabb eseményekről.  Az előadás túlment az egyszerű tájékoztatás szintjén, s drámai ágazati helyzetképet adott a vírus-járvány hatásairól, s azonnali beavatkozást kért az ágazat működőképességének fenntartása érdekében. (Lásd külön hírünk lentebb!)  

 

A második napon a szakbizottsági elnökök számoltak be a bizottságok működéséről, eredményeiről, majd  Dr. Beregszászi Tímea és Dr. Bufa-Dőrr Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről ’A közfürdők létesítéséről és üzemeltetéséről szóló miniszteri rendelet (37/1996. (X.18.) NM rendelet) módosítási tervezetének részleteit ismertették.  A rendezvény zárásaként új tagokat vettek fel a szövetségbe, elfogadták a  Magyar Fürdőszövetség 2019. évi egyszerűsített éves beszámolóját és közhasznúsági mellékletét valamint  alelnököt, elnökségi tagot és felügyelő bizottsági tagokat választottak.

 

Azonnali beavatkozást kérnek a fürdők: Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke előadásában elmondta, hogy soha nem voltak ilyen nehéz helyzetben a fürdők, mint most a covid-járvány miatt. Az elmúlt időszakban végzett reprezentatív felmérés alapján mutatta be a drámai helyzetet. Az idei év első nyolc hónapjában a  látogatottság közel felére esett s emiatt a bevételek is majdnem 37 %-al csökkentek. A nyári átmeneti járvány-csökkenés sem sokat segített ezen a helyzeten. Év végén az üzemeltetők 70 %-a veszteséges fog zárni. A fürdőkhöz kapcsolódó szállodákra is ugyanez vonatkozik. A fürdők tulajdonosai zömében az önkormányzatok, melyek szintén nehezen tudnak forrásokat biztosítani a fürdőknek.

 

Az elnök szerint a tavasszal meghirdetett fürdővédelmi akciótervnek a legtöbb pontja jelenleg is érvényes, de mostanra már egy több milliárd forintos likviditási alap létrehozása is szükséges.  Az ágazat várja a segítő kormányzati intézkedéseket.

 

Az elnök utólag is köszönetet mondott azoknak a fürdőknek, amelyek támogatták a nyári  „Csobbanj itthon!” fürdőszövetségi kampányt, ami jó reklámnak bizonyult. Felhívta emellett a figyelmet a furdo.hu oldalra, mely számos információt nyújt a fürdőkről, sőt  a biztonságos fürdőzés feltételeiről is, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ által összeállított szabályokat, elvek is elérhetővé teszi.

 

Átfogó fürdőfejlesztési program indulhat jövőre: Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a következő uniós pályázati ciklusban a tervek szerint a fürdők fejlesztése kiemelt szerepet kap  az energiafelhasználástól a hatékonyság és a szolgáltatások színvonalának növeléséig több területen.  Az elmúlt évben a turizmus 13,5%-kal járult hozzá a GDP-hez, és az ágazat mintegy 400 ezer főt foglalkoztatott, melyből mintegy 18 ezer a fürdőkhöz köthető. Ebben a  12 legjelentősebb hazai fürdőtelepülés közel 7 millió vendégéjszakát ért el, ami az országos összes forgalom ötöde.  adta. A fürdők árbevétele elérte tavaly a 70 milliárd forintot.  A covid-járvány hatása azonban az egész turizmusra döbbenetes volt. Az ágazat a padlóra került.

 

A kormányzat az adó- és járulékcsökkentéssel, a hitelmoratóriummal, a SZÉP-kártya feltöltések keretének megemelésével, a kurzarbeittel, a munkahelymegtartó hitellel és a Széchenyi Turisztikai Kártyával próbálta segíteni az ágazatot. A Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve a járvány időszakában újranyitott fürdők működését segíti.  Várható az adminisztráció csökkentése is több területen, mely szintén segítheti a fürdőket is. Remélhetően a Széchenyi Turisztikai Kártyát maximum 250 millió forintos hitelkeretével isigénybe tudja venni néhány fürdő. Zajlanak továbbá turisztikai fejlesztések is. A Kisfaludy program keretében 14 ezer magánszálláshely fejlesztése történik most.

 

A sikeres nyári és most is zajló Balaton-kampány után hamarosan indul egy intenzívebb belföldi kampány is, amely a belföldi pihenésre, ezen belül a fürdőélményekre hívja fel a figyelmet.

 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint egyébként még szeptemberre is jók az előfoglalások a fürdővárosban működő szálláshelyeken, akár a tavalyi forgalom 80-90%-a is elérhetőnek látszik. Az októberi és novemberi foglalások száma ugyanakkor jelentős elmaradást mutat a tavalyihoz képest. Könnyid László szerint az iskolakezdési időszak után várhatóan megindulnak a foglalások az őszi szünet környékére is.

 

Cél tehát, hogy 2021-ben a fürdők is bekapcsolódjanak az NTAK rendszerébe.

 

Azt is megtudtuk, hogy a nemzetközi turistaforgalom újraindulására készülve az MTÜ illetékes igazgatóságán készül egy egészségturisztikai termékportfóliót bemutató lobbianyag a külföldi egészségbiztosítók részére, elsősorban a német nyelvterületre, valamint az orosz, román, izraeli piacra.

 

 

A VKDSZ a fürdőágazatért: Már a tavaszi hullámnál is volt olyan fürdőtársaság, mely drasztikus létszámleépítéssel kívánta kompenzálni a járvány miatti gyakran felére vagy még alacsonyabb szintre visszaesett látogatottság okozta bevétel kiesést. Az átmeneti nyári fellendülés után az ősz hasonlóan nagy csapást mért az ágazatra, mint a tavaszi. A társaságok lassan bedőlnek. A Munkahelyi szakszervezettől és később a sajtóból is értesültünk a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei ­Zrt.-nél tervezett közel száz fős elbocsátásról. Ttájékoztatást kaptunk  a csoportos létszámleépítésselkapcsolatos érdekegyezetetés megkezdéséről is.   Mivel ez a munkáltatói intézkedés kezdete lehet az ágazatban várhatóan bekövetkező hasonló eseményeknek, szükségesnek érezzük a VKDSZ közvetlen szakértői szintű részvételét.

 

 

A VKDSZ azonnal lépett mind a BGYH Zrt. ügyében, mind pedig ágazati szinten. A két, a  témában írt levél tartalmát lentebb ismertetjük. Törekszünk a Magyar Fürdőszövetséggel is minél szorosabb kapcsolatot kiépíteni, hogy a szakmai szervezet információit is fel tudjuk használni a további lépésekben, tárgyalásokkor. Támogatjuk törekvéseiket, melyek a működő képesség fenntartását és a munkaerő megőrzését szolgálják.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár  a következő hét keddjén fogadja a VKDSZ delegációját.

 

 

Beavatkozást sürgető levelek:

A Budapest Főváros Önkormányzata, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettesnek írt levélben leírtuk, hogy a pandémia miatti gazdasági helyzetben az üzemeltetési és foglalkoztatási költségek megtérülése nem biztosított. Azonban a helyzet átmeneti, ennek megfelelően az intézkedéseket is célszerű átmeneti módon kezelni. Ennek érdekében olyan  tulajdonosi, kormányzati munkahelyvédelmi intézkedések  szükségesek, amelyekkel megelőzhető a  munkahelyek elvesztése.

 

Nagyra értékeljük, hogy a Főpolgármesteri Hivatal és a BGYH Zrt. Munkába Elhelyező Bizottságot alakít annak érdekében, hogy létrejöjjön a főváros tulajdonában lévő tagvállalatok közötti belső munkaerőpiac. A BGYH Zrt.-nél felszabaduló munkaerő tovább foglalkoztatásának a lehetősége országosan is példaértékű intézkedés lehet.

 

A kialakult járvány helyzet minden bizonnyal egyszer rendeződik, és a gazdasági folyamatok, a szolgáltatások tovább működése szakképzett munkavállalókkal lehetségesek. Kiemelten fontos cél a létszámcsökkentés hatásainak a mérséklése, elkerülése, a megelőző intézkedések alkalmazása.

 

A jelenleg a csoportos létszámleépítés körébe tartozó munkavállalók  az Mt.  szabályai szerinti  kirendelés, átirányítás, vagy akár közös megegyezéssel megfelelő munkakör felajánlásával tovább foglalkoztathatók. Számos forma létezik az elbocsátás helyett alkalmazható megoldásokra:  állásidő, átmeneti rendelkezési állományba történő helyezés, nyugdíjaztatás.

 

Javasolt a munkaerő gazdálkodás és a munkaerő szükséglet cégcsoport szintű elemzését követő  munkafolyamatok átszervezése,  külső létszám  felvételek befagyasztása, megbízási, vállalkozási szerződések megszüntetése.

 

A LIGA Konföderáció tagjaként felajánljuk együttműködésünket. A megalakításra kerülő Munkába Elhelyező Bizottság működésébe a fővárosi közműcégeknél nagy tapasztalattal rendelkező VKDSZ munkaügyi szakértője részvételét javasoljuk.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár részére küldött levélben felhívtuk a figyelmet arra, hogy folyamatosan érzékeljük, hogy a fürdőágazat, mint a stratégiailag fontos turizmus  alapja, s mint a turisztikai desztinációk kiválasztását döntően befolyásoló szolgáltatás, nincs fontosságának megfelelő helyen és szinten kezelve.

 

A kialakult járvány helyzet egyszer rendeződik, és a gazdasági folyamatok, a szolgáltatások tovább működése szakképzett munkavállalókkal lehetségesek. Kiemelten fontos cél a létszámcsökkentés hatásainak a mérséklése, elkerülése, a bértámogatásokat jelentő munkahelyvédelmi alap létrehozása,  és minden más megelőző intézkedések alkalmazása.

 

Kértük az államtitkár  közreműködését abban, hogy a fürdőágazat munkahelyeinek megőrzését  jelentő Kormányzati tavaszi munkahelyvédelmi intézkedések azonnal bevezetésre kerülhessenek.     Emellett felajánlottuk együttműködésünket s kértük a személyes konzultáció lehetőségét.

 

 

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/640 1463

Read more »

Tájékoztatás

By |

A VKDSZ a fürdőágazat válságos helyzetével kapcsolatos megkereső levelére (lásd VKDSZ honlap) Bodó Sándor az ITM államtitkára október 6.-án fogadta a VKDSZ delegációját (Fürjes-Gábor József elnök, Szikra Zsolt fürdőágazati alelnök). A találkozóról az alábbi emlékeztető készült:

 

 

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hivatalában fogadta a VKDSZ elnökét és fürdőágazati alelnökét. A személyes konzultáción áttekintették a koronavírus-járvány szektort érintő hatásait, a foglalkoztatási, munkahelyvédelmi elképzeléseket. A felek foglalkoztak a víz-, csatorna- és fürdőtársaságok munkavállalóinak bérpiaci helyzetével, az országban tapasztalható jövedelemkülönbségekkel, az elvándorlás fékezésének eszközeivel. A szakszervezeti szövetség részéről kiemelt jelentőségű az egységes, munkakör alapú  bérbesorolási és bértarifa rendszer bevezetésének, az egységes foglalkoztatási feltételeket jelentő ágazati kollektív szerződés kiterjesztésének a lehetősége, amelynek megvizsgálásában a tárca közreműködését kérték. Az államtitkár jelezte: a bérjárulékok szakszervezet által felvetett csökkentése, a  bevételkiesés kompenzálására alkalmas, esetleges likviditási  támogatások bevezetése nem az innovációs minisztérium hatáskörébe tartozik.

A szakszervezet részéről felvetődött, hogy a kialakult válsághelyzetben és hasonló időszakokban az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök mellett – más nyugat-európai országok gyakorlatához hasonlóan – érdemes lenne megvizsgálni az álláskeresési támogatás ideje meghosszabbításának lehetőségét. Bodó Sándor megerősítette, hogy a kormány elsődleges célja a munkaalapú társadalom kiépítése, vagyis hogy minél többen dolgozzanak Magyarországon. A foglalkoztatottak száma már magasabb, mint 2020 elején volt, ismét meghaladja a 4,5 millió főt.

 

 

A felek részéről a jövőre nézve megfogalmazódott a kölcsönös tájékoztatás, együttműködés igénye is.

Read more »

Munkaadóknak ajánljuk!

By |

A VKDSZ munkaügyi szakértője, Fábián György (fabiangyorgy@upcmail.hu, 0630/977 3074  www.factor77.hu) elkészítgette a távmunka végzéssel, illetve az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos teljes dokumentációt (szabályzat, nyilatkozatok, kockázatértékelés, szerződések stb.).

 

A dokumentumcsomag ára 35 000 Ft+Áfa.

Read more »

Heti hírfolyam „LIGA különszám” 2020.

By |

Az ágazati szakszervezetek a saját szintjükön (közép szint) jogosultak és tudnak érdeket képviselni. A konföderációk országos szinten (makro szinten)  képviselik a munkavállalókat és a helyi-, illetve ágazati szakszervezeteket. Előnyt jelent tehát, ha a VKDSZ konföderációhoz tartozik.   

Több alkalommal sikerült a konföderációs segítséget kihasználni, hogy létrejöjjön egy-egy olyan találkozó, megbeszélés, amit egyébként nem sikerült elérni. Ilyen volt, amikor a Miniszterelnökkel találkoztunk és sikerült az integráció módját úgy befolyásolni, hogy a munkahelyek megmaradjanak. De az Innovációs és Technológiai Minisztériummal is volt eset, hogy csak konföderációs támogatással volt lehetséges tárgyalni.

A VKDSZ a LIGA Szakszervezetek tagja, Fürjes-Gábor József VKDSZ elnök pedig a LIGA Szakszervezetek közszolgáltatásokért felelős társelnöke.

Az alábbiakban Doszpolyné dr. Mészáros Melinda elnök 2019.-es beszámolója alapján közlünk egy rövid áttekintést a konföderáció munkájáról, kiemelve a néhány speciálisan a mi ágazatunkra vonatkozó információt.

 

 

A LIGA 2019. évi tevékenysége

 

 

 • Néhány szó a LIGA Szakszervezetekről: A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 1988-as megalakulása óta folyamatosan erősítette a szerepét és növelte tagságát. Jelenleg közel százezer tagot számlál (ez közel harmada az összes magyarországi szakszervezeti tagságnak) és 93 tagszervezete működik aktívan többek között a villamosenergia-ipar, az autóipar, a feldolgozóipar, a dohányipar, közlekedés, logisztikai és postai szolgáltatások, a gépipar, a vegyipar, a kereskedelem, a turizmus-vendéglátás, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vízügyi közszolgáltatások területén. Fontos szervezetei működnek a közszférában is, így a honvédelemben, rendvédelemben és az egészségügyben. A LIGA Szakszervezetek fő feladata 2019-ben is a versenyszférában és a közszolgálatban foglalkoztatott munkavállalók élet- és munkakörülményeinek, szociális biztonságának javítása a demokratikus intézményrendszer szakszervezetek számára biztosított teljes eszköztárával.

 • Fontosabb tevékenységek: A LIGA Szakszervezetek 2019-ben is rendszeresen részt vett az országos szintű érdekegyeztetési fórumok, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) és a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT), a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF), a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa (KOMT) valamint a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács munkájában. Az érdekvédelmi feladatok ellátása érdekében 2019-ben is saját vagy megbízott szakértők közreműködésével munkajogi, foglalkoztatáspolitikai, munkaügyi kapcsolatokat, gazdasági témaköröket, digitalizációt, robotizációt érintő dokumentumok, szakmai cikkek, összefoglalók készültek vagy kerültek véleményezésre. Adatgyűjtésekre és felmérésekre került sor tagszervezeteink körében, valamint nemzetközi, országos, regionális szinten egyaránt. A beszámolási időszakban a konföderáció képviselői az Országos Munkavédelmi Bizottságban (OMVB) és a Nemzeti ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) Tanácsban is          jelen voltak.

 

 • Pályázati tevékenységek: A Széchényi 2020 pályázaton „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése” elnevezésű felhívás keretében munkavédelmi tájékoztató rendezvények, munkavédelmi képviselő képzések megtartására, eszközbeszerzésekre, online munkavédelmi tanácsadásra, munkavédelmi szakmai anyagok és munkavédelmi tananyag készítésére, kutatásra került sor. A “Legfőbb érték az ember” – projekten belül  több ágazatban, így  a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyvízmentesítés ágazatban is voltak programok, készültek anyagok. „A jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatása” elnevezésű projektben  régiónként külön-külön a jogszerű       foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások biztosítása, érdekképviseleti szervezetek jogsegély,        valamint egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatásainak, mint alternatív vitarendezési eszközök alkalmazásának támogatása valósult meg.

 

 • Szolgáltatások: A LIGA Szakszervezetek tagszervezetei részére nyújtott széleskörű szolgáltatási rendszer a 2019-es évben is tovább bővült. 2016-os évtől az új szolgáltatások bevonásánál elsősorban az országos, minden tag által elérhető kedvezményeket nyújtó partnerek felkutatására helyeződött a hangsúly,          ugyanakkor a helyi lehetőségek aktív feltárása is folyamatos, a szolgáltatási koordinátorok a        tagszervezeti igényeket rendszeresen felmérik. Az igénybe vehető szolgáltatások köre széles skálán mozog, a partnerhálózat 2019-ben is kb. 300 szolgáltató volt a rendszerben, az aktív elfogadó helyek száma több mint 1000. Az ország minden táján találhatnak a tagjaink maguknak banki és pénzügyi szolgáltatásokat,    éttermeket, szállodákat, kulturális szolgáltatásokat, ruházati termékeket árusító üzleteket,          sportkártyát, üdülést, valamint kedvező feltételekkel csatlakozhatnak a telefonflottákhoz          (Telenor, Vodafone, Netfone). 2017-ben sikerült a MOL kutakon igénybe vehető        kedvezményt is a szolgáltatások körébe vonni. A MOL- kártya használatával literenként 6 forinttal       olcsóbban tankolhatnak a kártya tulajdonosai, +  multipontokat is kapnak jóváírásra.        2017-től elérhető a LIGA pénzügyi szolgáltatásaihoz kapcsolódó, azok kedvezményeit       összefoglaló weboldal, a LIGA Pénzügyi Portál (www.ligapenzugyiportal.hu), amely 21.             századi színvonalon, a szakszervezeti konföderációk között egyedülálló módon, a honlapján             működő kalkulátorok segítségével teszi összehasonlíthatóvá a különböző bankok és             biztosítók részéről a LIGA Szakszervezetek tagjainak biztosított speciális kedvezményeket és         pénzügyi termékeket. Folyamatosak az egyeztetések további termálfürdőkkel, színházakkal   és egy önsegélyező pénztárral is. Várhatóan a következő időszakban elérhetővé válik a LIGA Szakszervezetek szolgáltatásainak igénybevételét segítő mobiltelefonos applikáció is.

 

 • Oktatás, képzés: év februárjában és márciusában négy vidéki és egy budapesti helyszínnel került sor a Munka törvénykönyve és az adójogszabályok változásait tárgyaló előadássorozatunkra.       Regionális tanfolyamok keretében is volt képzés, ahol a cél a résztvevők alapvető, a kollektív munkajog szabályaival, szakszervezeti alapismeretekkel, valamint a bértárgyalás alapjaival való megismertetése volt. Emellett a tagszervezést illetve a tagmegtartást ösztönző foglalkozások is részét képezték a programnak. A tanfolyamokon a résztvevők tájékoztatást         kaptak a LIGA Szakszervezetek aktuális érdekvédelmi törekvéseiről, és szolgáltatásairól is.A LIGA Akadémia Alapítvány is folytatta a korábbi évben megkezdett workshop       sorozatát. Ennek keretében a LIGA Szakszervezetek székházában márciusban az „Időgazdálkodás             és Változáskezelés” témájában került        sor       workshopokra, októberben pedig      az „Asszertív   kommunikáció” valamint a   „Visszajelzés” workshopokra.

 

 • Jogi, érdekvédelmi és munkavédelmi tanácsadás: Folyamatosan elérhetőek voltak az ingyenes jogi- (központi jogsegély-szolgálat)         és érdekvédelmi, valamint munkavédelmi tanácsadási szolgáltatásaink, amely lehetőséggel         rendszeresen élt a tagszervezeteink jelentős része. A         jogsegély nem            csak a munkajog területére terjed ki, hanem adott esetben polgári jogi       (családjog,      öröklési jog)    ügyekre is. Regionális referens kollégáink   is számos esetben láttak         el a szóbeli,     írásbeli és személyes tanácsadáson túl is sikeres (per)képviseletet, valamint            biztosították a munkáltatókkal a peren kívüli megegyezést.Az egyéni munkajogi problémák             általában a munkaviszony megszűnését, munkaidő-beosztást, rendkívüli-munkaidő        elrendelését, munkaidő-keretet, rendelkezésre állási időt, jogszabályba ütköző       határozott idejű foglalkoztatást, bérezést, pótlékok kiszámolását, helyettesítési díjakat, kártérítési felelősséget stb. érintették. Előfordultak fegyelmi esetek, valamint    foglalkozás-egészségügyi problémákkal kapcsolatos kérdések is. A Kollektív munkajogi kérdéseket keretében a tagszervezetek többnyire a kollektív szerződések kötésénél, illetve módosításánál, alapszabály módosító feladatoknál, üzemi tanácsi választásoknál, tisztújításoknál, cafeteria-szabályok változásainál, szabályzatok kidolgozásánál kérték a regionális referensek segítségét. Érdekvédelmi támogatás: demonstrációk, tüntetések és egyéb akciók (félpályás útlezárás)             esetén is számíthattak a tagok a konföderáció aktív támogatására, ilyen események nagy                részére az év utolsó harmadában került sor. Érdekképviseleti segítséget nyújtottunk pl. a           rendkívüli nehézségekkel küzdő vízügyi közszolgáltatási ágazat fejlesztési stratégiáját         érintő   egyeztetések, minisztériumi konzultációk során. 2019. április 9-én az alacsony bérek         miatt     tartottak demonstrációt az Alföldvíz dolgozói Békéscsabán. A cég szakszervezete         azért hívta          össze a munkavállalókat, hogy az aláírásuk mellett jelenlétükkel is felhívják a       figyelmet            azokra a problémákra, amely véleményük szerint az idén 65 éves cég fennmaradását      veszélyeztetik. Az Alföldvíz Szakszervezet 2019. augusztus 28-án sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt tartott Békéscsabán, a Csabagyöngye   Kulturális Központ előtti közterületen. október 7-én a LIGA Szakszervezetek és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége közös sajtónyilatkozatot tett közzé a hazai víziközmű       szolgáltatás üzemeltetési, műszaki és pénzügyi nehézségeinek         megoldásáról. Ebben felhívták a figyelmet, hogy az ágazat az elmúlt években felélte   minden tartalékát, ezért külső források bevonása nélkül az üzemeltetés napi szintű  gondokat okoz több víziközmű társaság esetében. A szolgáltatások között – és az érdekvédelmi munkában is – jelentős              szerepet kaptak a munkavédelemmel kapcsolatos szakmai tevékenységek, így például az       Országos Munkavédelmi             Bizottság keretein belül folytatott szakértői munka, oktatási és        ismeretterjesztési feladatok, valamint a tagszervezetek számára nyújtott munkavédelmi         tanácsadás, amely tevékenységet 2016-tól változatlanul tagszervezetünkhöz tartozó állandó megbízott munkavédelmi szakértő végzi.

 

 • Rendezvények: A 2019-es évben is számos rendezvény valósult meg a LIGA Szakszervezetek szervezésében. A „Nyitott ház” programsorozat keretében turisztikai tematikus program került megrendezésre. A Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával, a LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi    Bizottsága szervezésében Kecskeméten  került sor „A munka és    magánélet összeegyeztetése” című konferenciára. A munkavédelmi projektek keretében összesen hat munkavédelmi tájékoztató és ágazat specifikus    munkavédelmi képviselő képzésre került sor vidéki nagyvárosokban.

 

 • Szervezés, taglétszám: A LIGA Szakszervezetek kiemelt szakszervezetpolitikai célja tagszervezet illetve tagcsoport            kialakítása újonnan létrehozott szerveződés keretei között. Emellett        természetesen szívesen segítik tagszervezeteinket a toborzásban illetve a tagmegtartásban is.        Öt fő regionális referens és egy fő szolgáltatási-szervezési-területi referens munkatárs áll a         szakszervezet-alapítás iránt érdeklődők és a tagok rendelkezésére A gyűjtőszervezetként funkcionáló regionális             szervezetek lehetőséget adnak egyéni tagok csatlakozására is.  A regionális szervezetek összesített tagsága örvendetesen nőtt a   2019-   es taglétszámhoz képest. 2019. év júliusában csatlakozott a LIGA Szakszervezetekhez a Fővárosi Vízművek       Munkahelyi Szakszervezete. Tekintettel arra, hogy a csatlakozó szervezet a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségéből vált ki, a LIGA Szakszervezetekhez     való csatlakozása mintegy ezer fővel érdemi taglétszám-növekedést nem, de tagmegtartást eredményezett.

 

 • Nemzetközi tevékenység: A LIGA Szakszervezetek az alábbi nemzetközi szervezetekben rendelkezik tagsággal: ETUC (Európai Szakszervezeti Szövetség); ITUC (Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség).      Szakértőink a CEDEFOP         (Európai Szakképzés-  fejlesztési Központ) és az ESZA (Európai Szociális Alap, az Európai Gazdasági és       Szociális Bizottságban, az ILO (ENSZ szakosított szerve, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) szervezetek ülésein képviselik a        magyar munkavállalói oldalt.. A       munkavédelmi témájú       nemzetközi felkéréseknek és feladatoknak Miskéri László (Alföldvíz) szakértő     tett eleget. A LIGA Szakszervezetek ifjúsága a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) által életre hívott           régiós CEYTUN       (Közép-Európai           Ifjúsági Szakszervezeti Hálózat) nemzetközi találkozóin vett részt, melynek keretén belül a fiatal szakszervezeti tagokat érintő fontos szakmai       kérdéseket vitatták meg.

 

 • Kommunikáció, sajtó, PR: A 2019. évben is élénk volt a LIGA Szakszervezetek álláspontját, véleményét tudakoló médiaérdeklődés, a LIGA Szakszervezetek elnöke gyakori vendég volt a rádiók és a televíziók műsoraiban. A kommunikációs tevékenység másik fontos eleme volt, hogy sajtóközleményekben       közölte saját vagy más szervezetekkel közös álláspontját, híreit a sajtóval, illetve a        tagszervezetei sajtóközleményeit segített eljuttatni a sajtó képviselőihez.      Ilyen volt pl. októberben „Piaci béreket a vízügyi közszolgáltatásban” címmel a LIGA és a          VKDSZ közös nyilatkozatát közölte. Mindemellett a LIGA Szakszervezet álláspontjait, szervezeti történéseit az érdeklődők 2019-ben is elsősorban LIGA Szakszervezetek honlapjáról (www.liganet.hu) ismerhették meg. A LIGA Szakszervezetekről megjelent cikkeket a „Rólunk írták” rovatban gyűjtöttünk össze: 2019-ben több mint félszáz médiamegjelenést dokumentálhattunk. Sajnos azt tapasztaljuk,         hogy a tagszervezeti honlapok fenntartására egyre kevesebb energia jut, mára a LIGA tagszervezetei jellemző módon a közösségi médiában kommunikálnak. A LIGA Szakszervezetek folyamatosan használja a közösségi kommunikációs csatornákat, a    Facebook közösségi média csatornán a megosztásaink 1000-3000 érdeklődőhöz jutnak el.

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

Read more »

Bajban a fürdőágazat

By |

A covid-járvány egyik legnagyobb vesztese a turizmus, s vele együtt a fürdőszolgáltatás. Már a tavaszi hullámnál is volt olyan fürdőtársaság, mely drasztikus létszámleépítéssel kívánta kompenzálni a járvány miatti gyakran felére vagy még alacsonyabb szintre visszaesett látogatottság okozta bevétel kiesést. Az átmeneti nyári fellendülés után az ősz hasonlóan nagy csapást mért az ágazatra, mint a tavaszi. A társaságok lassan bedőlnek. Az első komolyabb rossz hír a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei ­Zrt.-nél tervezett közel száz fős elbocsátás volt, de már van tudomásunk máshol is a leépítés elindulásának. A VKDSZ azonnal lépett mind a BGYH Zrt. ügyében, mind pedig ágazati szinten. A két, a  témában írt levelet mellékeljük. Törekszünk a Magyar Fürdőszövetséggel is minél szorosabb kapcsolatot kiépíteni, hogy a szakmai szervezet információit is fel tudjuk használni a további lépésekben, tárgyalásokkor. Támogatjuk törekvéseiket, melyek a működő képesség fenntartását és a munkaerő megőrzését szolgálják.

A helyzet súlyosságát nemcsak a szakszervezetünk érzékeli, mert néhány órával a levél elküldése után egyeztettek a VKDSZ elnökével, s az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár a következő hét keddjén fogadja a VKDSZ delegációját.

Kérünk minden fürdőágazati munkavállalót, hogy a társaságuknál esetlegesen bekövetkező hasonló események esetén haladéktalanul értesítse a VKDSZ-t (Fürjes-Gábor József, elnök: furjes@ervzrt.hu tel.: 30/228 8069, Ádám Róbert János, ügyvezető adamrobert@vkdszsz.hu tel.: 30/6401463, illetve munkaügyi szakértőnket: Fábián György, fabiangyorgy@upcmail.hu tel.: 30/977 3074. ) Különösen fontos felhívni a figyelmet arra, hogy bármely megállapodás – akár egyéni, akár csoportos – aláírása előtt kérjék  a VKDSZ érdekvédelmi értékelését, tanácsait.

 

 

Levél Kiss Ambrusnak (letölthető itt)

 

 

szkenLevél Bodó S államtitkár  

        

Read more »