A Szövetség programja

A VKDSZ Kongrsszusi Programja 2014-2019

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége
VIII. kongresszusa
ÁLLÁSFOGLALÁSA

 

Az ivóvíz-ellátásban, szennyvíz-elvezetés és –tisztításban, valamint a fürdőszolgáltatásban dolgozó munkavállalók érdekeit képviselő- ezen ágazatokban reprezentatív – Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége 2009. március 26-án tartotta VIII. kongresszusát Kecskeméten.

A kongresszus a következő Állásfoglalást tette:

 1. A Szövetség felhívja a döntéshozó Országgyűlésfigyelmét arra, hogy a többi közmű-szolgáltatáshoz /villamos-energia, gáz, stb./ – hasonlóan sürgősen alkossa meg a Viziközmű-törvényt. A törvény elfogadása évek óta húzódik. A törvény hiánya számos problémát okoz az ivóvíz-ellátásban, a szennyvíz-elvezetésben és –tisztításban, valamint a szolgáltatást igénybe vevő lakosság körében.
 2. A kongresszus szükségesnek tartja, hogy az egészségügyi reform folyamatában– különös tekintettel az egészségbiztosításra – a természetes gyógyítás keretén belül Magyarország hidrogeológiai adottságaival összhangban,- kihasználva a világviszonylatban kiemelkedő termál ásványvíz-kincsünk lehetőségeit – a gyógyfürdő-szolgáltatás jelentősége növekedjen.
 3. A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége
  – a pénzügyi és gazdasági válság sürgős és érdemi kezelését várja el a kormánytól, mely során elsődleges szempont a jelenlegi foglalkoztatási színvonal bővítése legyen,
  – a válság kezelésével összefüggésben a társadalom számára elemzéseken alapuló arányos közteherviselést tud elfogadni,
  – az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének tagjaként támogatja az OÉT munkavállalói oldalánaz országos konföderációk által kialakított állásfoglalást,
  – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége által meghirdetett tiltakozó akciókban, demonstrációkon a Szövetség tagszervezetei részt vesznek.

Kecskemét, 2009. március 26.