Archive For 2011-09-24

Fürdőágazati nemzetközi szakszervezeti konferencia Szlovákiában

By |

A Szlovák Egészségügyi Szakszervezeti Szövetség és a Friedrich Ebert Alapítvány közös szervezésében 2011. szeptember 22-24. között lebonyolított nemzetközi fürdőágazati konferencián vettünk részt Rajecfürdőben. /Rajecke Teplice/
A rendezvényen, melyen a gyógyfürdő-szolgáltatás speciális helyzetének áttekintése szerepelt napirenden, a házigazdákon kívül a cseh, az osztrák és a magyar szakszervezeti delegációk vettek részt.

Pásztor László, Vercz Istvánné, Prohászka Lászlóné és Bükszegi Csaba

A háromnapos szakmai programon a VKDSZ képviseletében Bükszegi Csaba alelnök, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. szakszervezeti titkára, a Fürdő Szakágazati Párbeszéd Bizottság /FÁPB/ tagja, Halasy Károly titkár, az FÁPB társelnöke, Pásztor László alelnök Prohászka Lászlóné IB tag, a Miskolci Vízmű Kft., valamint a Miskolci Barlangfürdő szakszervezeti vezetője, Vercz Istvánné IB tag, az FÁPB munkaadói oldal képviseletében Kerekes Tibor FÁPB tag, az FÁPB képviseletében Ádám Róbert János titkár vett részt.

Ádám Róbert János, Halasy Károly és Kerekes Tibor

A szakszervezeti konferencián részletesen beszámoltak a szakszervezeti vezetők az adott ország gyógyfürdőinek jellemzőiről, a munkavállalókat érintő intézkedésekről, a gyógyfürdő szolgáltatások támogatási rendszeréről, a kollektív szerződésekről, valamint a foglalkoztatás és a bérek helyzetéről.

A hozzászólásokból kitűnt, hogy sok olyan kérdés van, ami mindenkit azonos módon foglakoztat. Ezek közé sorolható a gyógyfürdők támogatása, ami minden esetben kisebb a kívánatos mértéktől. A jelenlévők fontosnak tartották, hogy a döntéshozók ismerjék fel a gyógyfürdő szolgáltatás egészségmegőrző jelentőségét, betegség megelőző hatását, valamint azt, hogy a fürdők jelentős szerepet töltenek be az egészséges életmód kialakításában, a társadalom jó egészségi állapotban tartásában.

A résztvevők hasznosnak tartották a szakmai konzultációt, ezért reményüket fejezték ki, hogy jövőre Ausztriában, vagy Magyarországon folytatják a szakmai tapasztalatcserét.

Read more »