Archive For 2018-05-01

21. hét, 2018. május, VKDSZ

By |

Május 23-án tartotta a VKDSZ Választmánya  és Elnöksége rendkívüli ülését, mely fő oka az EU Adatvédelmi rendeletének (GDPR) május 25-i  hatályba lépése volt. Emellett egyéb fontos témákról is dönteni kellett, melyekkel nem volt célszerű megvárni a következő „soros” ülést.

 

A rendezvény Kovács Dezső, munkahelyi szakszervezeti titkár köszöntésével kezdődött. A Harkányi Gyógyfürdő Zrt.  Munkahelyi Szakszervezete nyugdíjazása miatt lemondott titkára ikonikus alakja a VKDSZ-nek. Alapító, véleményformáló, a fürdős ágazat egyik „nagy öregje”.  A Választmány és az Elnökség ajándékkal köszönte meg a több évtizedes munkát, segítséget és együttműködést.

 

Fürjes-Gábor József elnök beszámolt arról, hogy  a  Fővárosi Vízművek Zrt. –nél  a helyi Választmány néhány tagja többlet információkat kívánt kapni a VKDSZ gazdálkodásáról, munkájáról, eredményeiről. Meghívásukra az elnök, az ügyvezető, az FB elnöke és gazdasági vezetőnk látogatott el ülésükre, ahol a fölmerült kérdéseket megválaszolták, a kért adatokat átadták. A helyi szervezet Választmánya egyhangú szavazással fogadta el a beszámolót.

 

A VKDSZ elkészítette a saját Adatvédelmi szabályzatát, mely alapot nyújt arra, hogy mintaként használva a helyi szabályzatokat el lehet készíteni. Az anyag bővítése, pontosítása még várhatóan több alkalommal is meg fog történni, ahogy szakértőinkkel értelmezve a rendeletet a javításokat elvégezzük, illetve iratmintákat készítünk.  A szabályzatot a Választmány elfogadta és ajánlja a helyi szervezeteknek is bevezetésre.

 

Tendli Lajos, fürdőágazati alelnökünk munkahely változtatása miatt lemondott pozíciójáról. A jövőre esedékes Országos Értekezlet teljes tisztújításáig az alelnöki feladatok ellátására dr. Hefelle-Kiss Ferencet bízta meg a Választmány, aki az ágazati párbeszéd bizottságban (ÁPB)  már dolgozott együtt a VKDSZ-szel.  A megbízott alelnök  szakmailag ismert és elismert, így nagy bizalommal várjuk, hogy az ágazat tevékenységének előmozdításában meghatározó szerepe lesz.

 

A nemzetközi tagság évek óta terhet jelent a VKDSZ-nek, hiszen a PSI (Közszolgáltatási Szakszervezetek Világszövetsége) és az EPSU (Európai Közszolgáltatási Szakszervezetek Szövetsége) korábban ÁPB által finanszírozott tagdíját most önerőből kellene kifizetnünk.  Az összesen mintegy 3 500 EUR-t nem tudjuk kigazdálkodni, ezrét a Választmány a PSI tagság megszüntetését fogadta el. Az EPSU mintegy 1 000 EUR-ós díját a továbbiakban vagy az ÁPB-vel meg tudjuk finanszíroztatni, vagy akár saját erőből ki tudjuk fizetni. Mindkét esetben nemzetközi kapcsolatrendszerünk megmarad, információkhoz jutunk, tartani tudjuk a kapcsolatokat európai szinten.

 

Bükkszéki üdülőnk működtetése évek óta veszteséges, mely mellett műszaki állapota is javításra szorul. A Vértes Volán Munkahelyi Szakszervezete ajánlatot tett az üdülő megvételére közel a nyilvántartási értéken, mely ismerve azt a körülményt, hogy a több szakszervezettel közös üdülőkoplexum szinte minden tulajdonosa el akarja adni a részét, igen előnyös ajánlat.  A Választmány döntött az ajánlat elfogadásáról amellett, hogy már a korábbi üdülő eladás kapcsán is határozott arról, hogy új, jobban kihasználható, reális árú üdülő vásárlására kell a befolyt összegeket fordítani.

 

Örömteli hír, hogy Miskolon alault egy szakszervezet a Kemény Dénes Uszodában, mely kéri a fölvételét a VKDSZ –be. A kérésnek a Választmány eleget tett.

 

Egyebek: elindult a Borostyán utcai székhely informatikai bázísának megújítása, az adatbiztonság növelése, a honlap új arculatának kialakítása.

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

Read more »