23-24. hét, 2019. május, VKDSZ

Családi nap az Alföldvíznél: Június 1-én tartotta Családi Napját az Alföldvíz Szakszervezet Gyopárosfürdőn. Közel ezren jelentkeztek a rendezvényre, de az időjárás miatt nem mindenki tudott elmenni. Akik azonban ott voltak kellemesen töltötték el a napot kollegáik és családtagjaik társaságában. A vendégeket BEBE és László Attila szórakoztatta több tánccsoport mellett. A programok közben lehetett lubickolni a termál és nem gyógyvizes medencék vizében is. Néha a résztvevők örömére még a nap is megmutatta magát. A programon részt vett  dr. Mészáros Melinda, a LIGA elnöke családjával, valamint dr. Zsura Brigitta LIGA régiós képviselő is, így a szórakozás mellett hasznos megbeszéléssel is megtöltötték. Fontos téma volt, hogy ágazati szintű összefogással kellene tovább lépni az ágazat helyzetének javítása érdekében.

 

Fővárosi Vízművek MSZ: A helyi szervezet írásban tájékoztatta a VKDSZ-t, hogy június 11.-gyel kilépnek a Szövetségből.  A szervezet elnöke azonban a további együttműködési szándékét is kinyilatkozta. Bízunk benne, hogy még üdvözölhetjük a fővárosiakat a VKDSZ soraiban.

 

Demonstráció a Miniszterelnöki Hivatal előtt : Keserű hangvételű levélben tájékoztatta az Alföldvíz Szakszervezet a VKDSZ tagszervezeteit, hogy az elmaradt béremelésük következtében az Alföldvíznél kritikus a helyzet.  Demonstrációs bizottságot alakítottak június 1.-én, mely döntött arról, hogy június 28.-án demonstrációt tartanak Budapesten, a budai várban, a Miniszterelnöki hivatal (volt Karmelita kolostor) előtt.  A helyszínválasztással azt szeretnék jelezni, hogy több esetben is írtak a Miniszterelnök úrnak a vízi közmű ágazat hanyatlása, az elvonások, rezsicsökkentés miatt s kérték segítségét. Mindeddig azonban csak azt érzékelték, hogy ennek semmi eredménye nem volt.

 

A jelenlegi szolgáltatási díjak nagy része állami bevétel, (pl: ÁFA, vízkészlet-használati díj, környezetterhelési díj, közműadó, felügyeleti díj), melyekre rárakódik számos rendeletből következő egyszeri, vagy folyamatos költség (pl: vagyonértékelés, e-közmű, vízminőség-vizsgálat, információbiztonsági auditok stb.), melyek mellett még megjelennek  az energiaköltségek, a fenntartás, karbantartás, felújítás költségei is.  Ezek után a munkabérekre mi marad? – teszik fel a kérdést. Sajnos náluk az idei évben munkabér emelésre nem maradt.

 

VKDSZ Székház: A Bizalom Nyugdíjpénztár átköltözik az épületen belül, így újabb irodarész válik kiadhatóvá. Bár meglehetősen nyomottak a fővárosi iroda bérleti díjak, a felszabadult terület kiadásával eredményesen lehet üzemeltetni a VKDSZ központját.

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463