Heti hírfolyam 39-42. 2019.

Liga egyeztetés: A KVKF-ben részt vevő a LIGA-tagszervezetek október 3.-án találkoztak Buzásné Putz Erzsébet LIGA társelnök meghívására, hogy felkészüljenek a következő KVKF ülésre. Néhány nappal korábban a vasutas és volános szakszervezetek a KVKF összehívását kezdeményezték a következő év/évek bérfejlesztéséről szóló tárgyalások megkezdésére.

 

A posta, vasút, villamosipar, vízügy, közúti közlekedés szakszervezeteinek képviselői közös álláspontot kívántak kialakítani arról, hogy mi legyen a közös álláspont annak mértékéről és a megállapodás időtartamáról.

 

Valamennyi ágazat részéről elhangzott, hogy továbbra is kritikus a létszámhelyzet a vállalatoknál, néhány területen már a működőképesség határát súrolja.

Igény, hogy valósuljon meg a teljes költségmegtérülés elve, mindenképpen kétszámjegyű béremelésre van szükség és több évre szóló megállapodást bizonyos feltételek mellett lehet csak elfogadni, pl. ha figyelembe vesszük az inflációt.

 

Résztvevők közös javaslatként az alábbiakban egyeztek meg:

  • a közszolgáltatást egységesen kell kezelni
  • vegyük figyelembe az infláció mértékét
  • a munkavállalói járulék eltörlését tovább szorgalmazza a LIGA
  • a 2% szociális hozzájárulás legyen béremelésre fordítva
  • a cafeteria elemeket és azok adó hatását felül kell vizsgálni és az elvesztett reáljövedelem csökkenést kompenzálni kell
  • kétszámjegyű béremelésre van szükség

 

MAVÍZ Ügyfélszolgálati Verseny: Az idei, XV. Országos Ügyfélszolgálati Versenyt Kecskeméten rendezték meg, a Bácsvíz Zrt. társszervezésében. A versenyen 17 víziközmű szolgáltató cég csapata nevezett. Az izgalmas verseny szituációs videók felvételével kezdődött, majd levélírással, szakmai teszttel és totóval folytatódott. A dobogós helyeket a regionális cégek szerezték meg, az első helyezett a DMRV Zrt., a második a DRV Zrt. míg a harmadik az ÉDV Zrt. csapata lett.  A VKDSZ ez alkalommal is felajánlott különdíjat, melyet   a Fejérvíz Zrt. munkavállaói kaptak meg.

 

 

VKDSZ Felügyelő Bizottsági és Pénzügyi Ellenőrző Bizottsági ülés:  A Bizottságok október 16.-án üléseztek. Ellenőrizték a VKDSZ gazdálkodását január 1-től szeptember 30-ig, a Számvizsgáló Bizottsággal közösen. Értékelték a Szövetség gazdasági tevékenységét különös tekintettel a kiadás/bevétel arányára. költségcsökkentési lehetőségekre. Áttekintették a tagszervezetek tagdíjfizetési kötelezettségének teljesítését.

A Felügyelő Bizottság a Számvizsgáló Bizottsággal közösen átvizsgálta a VKDSZ 2019.01-2019.09.30. időszak könyvelését, bizonylatait. A Számvizsgáló Bizottság jelentésében a VKDSZ könyvelését, bizonylatolását rendben találta, ezt a Felügyelő Bizottsággal egyeztette. Felügyelő Bizottság a jelentést tudomásul vette.

A Felügyelő Bizottság a Főkönyvi kivonatokat, a főkönyvi kartonokat szúrópróba szerint ellenőrizte, egyeztetve a VKDSZ könyvelőjével, melyeket rendben találtak.

Felügyelő Bizottság megállapította, hogy egy szervezet az idei évben még nem fizstett tagdíjat, öt tagszervezet pedig nem a Választmány által elfogadott, jelenleg hatályos tagdíjat, hanem az azt megelőzőt utalja továbbra is.

 

 

Alapítvány kuratórium:  A VKDSZ Szociális és Oktatási Alapítvány Kuratóriuma szintén 10.16-án tartotta ülését, ahol az ez évben kiírt oktatási támogatásra beérkezett pályázatok kerültek elbírálásra. A beérkezett 33 pályázatot a Kuratórium a hiányzó adatok bekérése után érvényesnek nyilvánította és több, mint egymillió-kétszázezer forint támogatást ítélt meg.

A NAV értesítése alapján az Alapítványaz adófizető magánszemélyek 2018 évi SZJA 1%-os felajánlása alapján 195 670 Ft támogatásban részesült.

A kuratórium megállapította, hogy sajnos minden évben kevesebb dolgozó  ajánlja fel az alapítvány  javára a adója  1%-át, ezért felhívják a kollegák figyelmét, hogy, az 1%-os felajánlás elkészítésével nagyon sok rászoruló munkatársának tudna segíteni.  Kérjük, hogy a 2019 évi adóbevallása elkészítésekor ne felejtse el az SZJA-ja 1 %-át  Alapítványunk javára felajánlani.

 

 

Egyeztetés a ITM-ben:  A VKDSZ delegációja (Fürjes-Gábor József elnök, György Attila alelnök, Miskéri László, Alföldvíz Munkahelyi Szakszervezet, VKDSZ munkabiztonsági szakértő és Ádám Róbert János ügyvezető)  egyeztett az  Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) részéről Hízó Ferenc helyettes államtitkárral és  Szalár Zoltán főosztályvezető-helyettessel.

Az egyeztetés során a VKDSZ részéről a munkavállalók szempontjából legjelentősebb problémák ismertetése történt meg, így a nemzetgazdasági és ipari átlag alatt maradó  munkabér, a megnövekedett többlet munkafeladatok, munkaköri nehézségek, a területenként eltérő, de jelentős mértékű elvándorlás több cégnél is   bizonytalanságot okoz, veszélyezteti az üzemeltetést. Alapvető fontosságú az ágazat egységes szakmai megítélése, a munkavállalói keresetek, és az elkövetkezendő időszak központi bértámogatásának biztosítása ügyében függetlenül a tulajdonosi berendezkedéstől. Felmerült a képzés, a díjbefagyasztás és a rekonstrukciós támogatások fontossága, foglalkoztatásra gyakorolt hatása.

A VKDSZ elnöke elmondta, hogy a víziközmű társaságoknál foglalkoztatott munkavállalók helyzete jelentős  mértékben  függ  a közüzemi szolgáltatások működőképességének fenntarthatóságától, az indokolt költségek megtérülésétől, a bérek piacképességétől, melyek nyilvánvalóan  Kormányzati intézkedések által valósulhatnak meg.

A tervezett 2, illetve 3 éves bérmegállapodások esetében a víziközmű ágazatban már középtávon is fontos, hogy a bérek felzárkóztatása megtörténjék az ipari átlagkeresetek szintjére.

A VKDSZ álláspontja szerint a bérfelzárkóztatási intézkedéseket a továbbiakban is ütemezett módon lehet megvalósítani, és a munkaerő megtartás szempontjából leginkább meghatározó, hogy a bérek és átlagkeresetek 5 év távlatában elérjék a víziközmű ágazat legmagasabb átlagkereseti mutatóját.

Ez fogalmazódott meg a VKDSZ Elnöke részéről, amely vélemény megküldésre került  a Kormányzati és a munkáltatói oldal képviselőinek.Az ITM részéről megerősítették, hogy fontos számukra a folyamatos egyeztetés, szeretnének minél több tényt, adatot megismerni az ágazatról. Elhangzott, hogy legalább 2 hetenként, de rendszeressé kell tenni a konzultációt. Helyettes Államtitkár Úr kérte,  hogy a VKDSZ közvetítse a munkavállalók felé, hogy folynak a tárgyalások és fontos cél a munkavállaói érdekek figyelembe vétele a stratégia-építés során. Az Alföldvíz helyzete napirenden van,  informálódik, és visszajelez, hogy milyen változás várható.

 

 

Nyugdíjpénztár Igazgató Tanács és Ellenőrző Bizottság ülés: „ A BIZALOM Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár 10.17-én tartotta soros ülését a VKDSZ emeleti tanácstermében.

Az összejövetel legfontosabb napirendje a Kabai Tibor ügyvezető felmondása miatt szükséges lépések tisztázása volt, aki munkáját továbbiakban mint a Vízfolyam Nyugdíjas Szövetkezet ügyvezetője  folytatja. Az ülésen résztvevők  a  helyzet kezelésére a Küldöttközgyűlés összehívását kezdeményezték.

A továbbiakban értékelték a pénztár III. negyedéves és háromnegyed éves teljesítményét, melynek során megállapították, hogy a 2019. évben várható hozamok – a relatíve magas infláció ellenére – mindenképpen reál hozamokat biztosítanak és bőven kompenzálják a 2018. évi minimálisan negatív hozamokat, és messze meghaladják a „szuperállamkötvény” hozamait.

Végezetül áttekintették az önkéntes nyugdíjpénztárak jövőjét meghatározó szabályozási környezet várható változásait, valamint a vízügyi ágazat munkavállaló és munkáltatói tagjainak jövedelmi viszonyaiból eredő jövőbeni tagdíj bevételek mértékét. Fontosnak tartották továbbá a pénztártagok körében a tudatos öngondoskodás erősítését, tudatosítását.”

 

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463