Heti hírfolyam 2020. szeptember

Fürdőágazati különszám

 

A covid-járvány által egyik legjobban sújtott terület a turizmus, s azon belül is a fürdőágazat.  A különszámmal a VKDSZ fel kívánja hívni a figyelmet a kollégáinkra, akik bére, munkahelye veszélybe került. Bízunk benne, hogy néhány olyan fürdőhöz is eljut a Heti hírfolyam, ahol még nincs szakszervezeti tagunk. Ebben minden „vizes” tagunkra is számítunk. Fontos lenne, hiszen a VKDSZ szakmai segítsége, kiállása sokak munkahelyét védheti meg.

 

Kérünk minden fürdőágazati munkavállalót, hogy a társaságuknál esetlegesen bekövetkező hasonló események esetén haladéktalanul értesítse a VKDSZ-t (Fürjes-Gábor József, elnök: furjes@ervzrt.hu tel.: 30/228 8069, Ádám Róbert János, ügyvezető adamrobert@vkdszsz.hu tel.: 30/6401463, illetve munkaügyi szakértőnket: Fábián György, fabiangyorgy@upcmail.hu tel.: 30/977 3074. ) Különösen fontos felhívni a figyelmet arra, hogy bármely megállapodás – akár egyéni, akár csoportos – aláírása előtt kérjék  a VKDSZ érdekvédelmi értékelését, tanácsait.

 

MFSZ közgyűlés: A vírus-járvány ellenére – igaz számos óvó intézkedést betartva- rekordszámú résztvevővel tartotta meg őszi közgyűlését a Magyar Fürdőszövetség Debrecenben, az Aquaticum Termál és Wellness Hotelben. A covid-járvány nemcsak az óvintézkedésekben, de az előadásokban is vissza-visszatérő téma volt.

 

Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy hamarosan az Aquaticum  Élményfürdőt is bővítik illetve egy új szálloda építését is tervezik. A köszöntő beszédek után szakmai előadásokkal folytatódott a rendezvény. A Magyar Turisztikai Ügynökségtől Könnyid László vezérigazgató-helyettes beszélt arról, hogy a  következő uniós pályázati ciklusban a tervek szerint fókuszba kerül a fürdők fejlesztése, az energiafelhasználástól a hatékonyság és a szolgáltatások színvonalának növeléséig. (Lásd külön hírünk lentebb!)  

 

Kiemelten fontos téma volt az ÁFA csökkentése. Takács Márton, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. részéről ismertette a „Fürdőszolgáltatások általános forgalmi adója csökkentéséről” készült tanulmányt, mely a turizmus területén más résztvevőknél jellemző ÁFA-szintre javasolja csökkenteni a turizmusban alapvető fontosságú fürdőszolgáltatás ÁFA-ját.

 

Az első nap záróelőadása Boros László Attila a Magyar Fürdőszövetség elnöke tájékoztatója volt, a legutóbbi közgyűlés óta történt fontosabb eseményekről.  Az előadás túlment az egyszerű tájékoztatás szintjén, s drámai ágazati helyzetképet adott a vírus-járvány hatásairól, s azonnali beavatkozást kért az ágazat működőképességének fenntartása érdekében. (Lásd külön hírünk lentebb!)  

 

A második napon a szakbizottsági elnökök számoltak be a bizottságok működéséről, eredményeiről, majd  Dr. Beregszászi Tímea és Dr. Bufa-Dőrr Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről ’A közfürdők létesítéséről és üzemeltetéséről szóló miniszteri rendelet (37/1996. (X.18.) NM rendelet) módosítási tervezetének részleteit ismertették.  A rendezvény zárásaként új tagokat vettek fel a szövetségbe, elfogadták a  Magyar Fürdőszövetség 2019. évi egyszerűsített éves beszámolóját és közhasznúsági mellékletét valamint  alelnököt, elnökségi tagot és felügyelő bizottsági tagokat választottak.

 

Azonnali beavatkozást kérnek a fürdők: Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke előadásában elmondta, hogy soha nem voltak ilyen nehéz helyzetben a fürdők, mint most a covid-járvány miatt. Az elmúlt időszakban végzett reprezentatív felmérés alapján mutatta be a drámai helyzetet. Az idei év első nyolc hónapjában a  látogatottság közel felére esett s emiatt a bevételek is majdnem 37 %-al csökkentek. A nyári átmeneti járvány-csökkenés sem sokat segített ezen a helyzeten. Év végén az üzemeltetők 70 %-a veszteséges fog zárni. A fürdőkhöz kapcsolódó szállodákra is ugyanez vonatkozik. A fürdők tulajdonosai zömében az önkormányzatok, melyek szintén nehezen tudnak forrásokat biztosítani a fürdőknek.

 

Az elnök szerint a tavasszal meghirdetett fürdővédelmi akciótervnek a legtöbb pontja jelenleg is érvényes, de mostanra már egy több milliárd forintos likviditási alap létrehozása is szükséges.  Az ágazat várja a segítő kormányzati intézkedéseket.

 

Az elnök utólag is köszönetet mondott azoknak a fürdőknek, amelyek támogatták a nyári  „Csobbanj itthon!” fürdőszövetségi kampányt, ami jó reklámnak bizonyult. Felhívta emellett a figyelmet a furdo.hu oldalra, mely számos információt nyújt a fürdőkről, sőt  a biztonságos fürdőzés feltételeiről is, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ által összeállított szabályokat, elvek is elérhetővé teszi.

 

Átfogó fürdőfejlesztési program indulhat jövőre: Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a következő uniós pályázati ciklusban a tervek szerint a fürdők fejlesztése kiemelt szerepet kap  az energiafelhasználástól a hatékonyság és a szolgáltatások színvonalának növeléséig több területen.  Az elmúlt évben a turizmus 13,5%-kal járult hozzá a GDP-hez, és az ágazat mintegy 400 ezer főt foglalkoztatott, melyből mintegy 18 ezer a fürdőkhöz köthető. Ebben a  12 legjelentősebb hazai fürdőtelepülés közel 7 millió vendégéjszakát ért el, ami az országos összes forgalom ötöde.  adta. A fürdők árbevétele elérte tavaly a 70 milliárd forintot.  A covid-járvány hatása azonban az egész turizmusra döbbenetes volt. Az ágazat a padlóra került.

 

A kormányzat az adó- és járulékcsökkentéssel, a hitelmoratóriummal, a SZÉP-kártya feltöltések keretének megemelésével, a kurzarbeittel, a munkahelymegtartó hitellel és a Széchenyi Turisztikai Kártyával próbálta segíteni az ágazatot. A Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve a járvány időszakában újranyitott fürdők működését segíti.  Várható az adminisztráció csökkentése is több területen, mely szintén segítheti a fürdőket is. Remélhetően a Széchenyi Turisztikai Kártyát maximum 250 millió forintos hitelkeretével isigénybe tudja venni néhány fürdő. Zajlanak továbbá turisztikai fejlesztések is. A Kisfaludy program keretében 14 ezer magánszálláshely fejlesztése történik most.

 

A sikeres nyári és most is zajló Balaton-kampány után hamarosan indul egy intenzívebb belföldi kampány is, amely a belföldi pihenésre, ezen belül a fürdőélményekre hívja fel a figyelmet.

 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint egyébként még szeptemberre is jók az előfoglalások a fürdővárosban működő szálláshelyeken, akár a tavalyi forgalom 80-90%-a is elérhetőnek látszik. Az októberi és novemberi foglalások száma ugyanakkor jelentős elmaradást mutat a tavalyihoz képest. Könnyid László szerint az iskolakezdési időszak után várhatóan megindulnak a foglalások az őszi szünet környékére is.

 

Cél tehát, hogy 2021-ben a fürdők is bekapcsolódjanak az NTAK rendszerébe.

 

Azt is megtudtuk, hogy a nemzetközi turistaforgalom újraindulására készülve az MTÜ illetékes igazgatóságán készül egy egészségturisztikai termékportfóliót bemutató lobbianyag a külföldi egészségbiztosítók részére, elsősorban a német nyelvterületre, valamint az orosz, román, izraeli piacra.

 

 

A VKDSZ a fürdőágazatért: Már a tavaszi hullámnál is volt olyan fürdőtársaság, mely drasztikus létszámleépítéssel kívánta kompenzálni a járvány miatti gyakran felére vagy még alacsonyabb szintre visszaesett látogatottság okozta bevétel kiesést. Az átmeneti nyári fellendülés után az ősz hasonlóan nagy csapást mért az ágazatra, mint a tavaszi. A társaságok lassan bedőlnek. A Munkahelyi szakszervezettől és később a sajtóból is értesültünk a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei ­Zrt.-nél tervezett közel száz fős elbocsátásról. Ttájékoztatást kaptunk  a csoportos létszámleépítésselkapcsolatos érdekegyezetetés megkezdéséről is.   Mivel ez a munkáltatói intézkedés kezdete lehet az ágazatban várhatóan bekövetkező hasonló eseményeknek, szükségesnek érezzük a VKDSZ közvetlen szakértői szintű részvételét.

 

 

A VKDSZ azonnal lépett mind a BGYH Zrt. ügyében, mind pedig ágazati szinten. A két, a  témában írt levél tartalmát lentebb ismertetjük. Törekszünk a Magyar Fürdőszövetséggel is minél szorosabb kapcsolatot kiépíteni, hogy a szakmai szervezet információit is fel tudjuk használni a további lépésekben, tárgyalásokkor. Támogatjuk törekvéseiket, melyek a működő képesség fenntartását és a munkaerő megőrzését szolgálják.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár  a következő hét keddjén fogadja a VKDSZ delegációját.

 

 

Beavatkozást sürgető levelek:

A Budapest Főváros Önkormányzata, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettesnek írt levélben leírtuk, hogy a pandémia miatti gazdasági helyzetben az üzemeltetési és foglalkoztatási költségek megtérülése nem biztosított. Azonban a helyzet átmeneti, ennek megfelelően az intézkedéseket is célszerű átmeneti módon kezelni. Ennek érdekében olyan  tulajdonosi, kormányzati munkahelyvédelmi intézkedések  szükségesek, amelyekkel megelőzhető a  munkahelyek elvesztése.

 

Nagyra értékeljük, hogy a Főpolgármesteri Hivatal és a BGYH Zrt. Munkába Elhelyező Bizottságot alakít annak érdekében, hogy létrejöjjön a főváros tulajdonában lévő tagvállalatok közötti belső munkaerőpiac. A BGYH Zrt.-nél felszabaduló munkaerő tovább foglalkoztatásának a lehetősége országosan is példaértékű intézkedés lehet.

 

A kialakult járvány helyzet minden bizonnyal egyszer rendeződik, és a gazdasági folyamatok, a szolgáltatások tovább működése szakképzett munkavállalókkal lehetségesek. Kiemelten fontos cél a létszámcsökkentés hatásainak a mérséklése, elkerülése, a megelőző intézkedések alkalmazása.

 

A jelenleg a csoportos létszámleépítés körébe tartozó munkavállalók  az Mt.  szabályai szerinti  kirendelés, átirányítás, vagy akár közös megegyezéssel megfelelő munkakör felajánlásával tovább foglalkoztathatók. Számos forma létezik az elbocsátás helyett alkalmazható megoldásokra:  állásidő, átmeneti rendelkezési állományba történő helyezés, nyugdíjaztatás.

 

Javasolt a munkaerő gazdálkodás és a munkaerő szükséglet cégcsoport szintű elemzését követő  munkafolyamatok átszervezése,  külső létszám  felvételek befagyasztása, megbízási, vállalkozási szerződések megszüntetése.

 

A LIGA Konföderáció tagjaként felajánljuk együttműködésünket. A megalakításra kerülő Munkába Elhelyező Bizottság működésébe a fővárosi közműcégeknél nagy tapasztalattal rendelkező VKDSZ munkaügyi szakértője részvételét javasoljuk.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár részére küldött levélben felhívtuk a figyelmet arra, hogy folyamatosan érzékeljük, hogy a fürdőágazat, mint a stratégiailag fontos turizmus  alapja, s mint a turisztikai desztinációk kiválasztását döntően befolyásoló szolgáltatás, nincs fontosságának megfelelő helyen és szinten kezelve.

 

A kialakult járvány helyzet egyszer rendeződik, és a gazdasági folyamatok, a szolgáltatások tovább működése szakképzett munkavállalókkal lehetségesek. Kiemelten fontos cél a létszámcsökkentés hatásainak a mérséklése, elkerülése, a bértámogatásokat jelentő munkahelyvédelmi alap létrehozása,  és minden más megelőző intézkedések alkalmazása.

 

Kértük az államtitkár  közreműködését abban, hogy a fürdőágazat munkahelyeinek megőrzését  jelentő Kormányzati tavaszi munkahelyvédelmi intézkedések azonnal bevezetésre kerülhessenek.     Emellett felajánlottuk együttműködésünket s kértük a személyes konzultáció lehetőségét.

 

 

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/640 1463