1-2. hét, 2019. január, VKDSZ

Új év: A 2019-es év a teljes tisztújítás éve. Ismét letelt egy választási ciklus. Elszámolás következik és vezetőség választás új célokkal, s remélhetően új erővel, energiával. A 2019-es év a visszatekintés éve is lesz, hiszen 30 éves lett a VKDSZ. Egy emberöltő küzdelmekben, sikerekben és kudarcokban, de mindvégig a munkavállalók érdekében. Nem lett könnyebb a helyzetünk, inkább nehezebb, s csak az ünnep és a tapasztalatok miatt kell visszatekinteni, egyébként menni kell előre, lépni kell tovább, elszántan, elkötelezetten. Ezekben megerősödve kívánok boldog, egészségben eltöltött, sikeres új esztendőt minden VKDSZ tagnak és szeretteinek!

 

Szakszervezeti kitüntetések: Minden évben a VKDSZ által alapított kitüntetésekre év elején kérünk javaslatokat, s azokat Víz Világnapja alkalmából rendezett ünnepi Országos Választmányi ülésen adjuk át. A 2019. év ebből a szempontból is rendhagyó, mivel a néhány nappal március 22. utáni tartandó tisztújító, cikluszáró Választmányi ülésen adjuk át az idei díjakat.

Az idén is a tagszervezeteknél az érdekképviseleti munkában kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakszervezeti munkát végzők jelölését várjuk, illetve az „Év szakszervezeti vezetője” címre egy főre kérjük a javaslatot.

 

Bérmegállapodás 2019-20-ra: A VKF-en (Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma) két konföderáció (LIGA, Munkástanácsok) a. munkaadói szervezetekkel megállapodtak (Varga Mihály Pénzügyminiszter ellenjegyzése mellett) a 2019-es és a  2020-as minimálbérről és garantált bérminimumról illetve két évre vonatkozó kereset növekedés ajánlásáról. Ezek szerint az idén a minimálbér 149.000 Ft, a garantált bérminimum pedig 195.000 Ft, a bérajánlás 8 %.  Jövőre ezek az értékek: 161.000 és 210.600 Ft és szintén 8 % lesz. Felek a béren kívüli juttatások alkalmazását is ajánlják a munkaadóknak. Felhívják továbbá a munkáltatókat arra, hogy a bértárgyalásokhoz szükséges munkaügyi és gazdasági adatokat adják át a szakszervezeteknek és ne minősítsék üzleti titokká. További előnye a megállapodásnak, hogy a 2020-as bér-adatokat a gazdasági mutatóktól teszi függővé (infláció, GDP növekedés, termelékenység növekedés). Ha ezek prognosztizált adataiban 1 % eltérés vagy a háromban együtt összesen 2 % eltérés lesz, újra kell tárgyalni, azaz magasabbak lehetnek. 

 

Hiánypótló fürdős szakkönyv: Víz a gyógyászatban címmel jelent meg dr. Sandra Sándor és dr. Oláh Csaba szak- illetve tankönyve. Az egyetemi és főiskolai oktatásban is használatos kiadvány a vizek, ásványvizek, gyógyvizek egészségmegőrzésben, gyógyászatban betöltött szerepét dolgozza fel a teljesség igényére törekedve. A könyvben feltüntetett támogatók között örömmel mondhatjuk el, hogy a VKDSZ is szerepel.

 

Tüntetések: A rabszolga törvényként elhíresült Mt. módosítás ellen szinte állandósultak a tüntetések. Sajnos a politika ráépült a munkavállalók érdekérvényesítési eszközrendszerére, illetve a kormányoldal is politikai eseményeknek tekinti azokat, amikor a szokott „sorosista” jelzőkkel illeti a megmozdulásokat. A munkavállalók megint csak a második sorba kerültek…. De mi is a tét: a szakszervezetek levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mely az alábbi követeléseket tartalmazza: a Munka Törvénykönyve utolsó módosításának visszavonását, a sztrájktörvény módosítását, hogy azzal élni is lehessen, tisztességes béreket, mert a magyar bérek a régióban a legkisebbek illetve rugalmasabb nyugdíjrendszert. Sokadszor kezdeményezik a szakszervezetek a munkatörvény teljes áttekintését, de erre ez ideig nem került sor.

 

GINOP-5.3.4-16-2017-00031: A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése című konstrukcióban megvalósuló munkavédelmi projekt első tájékoztató rendezvénye tavaly nem valósult meg.  Az idei évben megrendezendő 4 képzés lehetőséget biztosít mindenki számára, hogy a munkavédelmi képviselők és bármely más munkavállaló is e témában fontos információkhoz jusson. A VKDSZ vezetése dolgozik azon, hogy a 4 rendezvény munkavédelmi képviselők kötelező továbbképzéseként elszámolható legyen. Ezek a képzések INGYENESEK lesznek. Kérjük, hogy az információt hasznosítsátok!

 

Vízfolyam Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet: Eredményes évet zár a Vízfolyam Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. Bár 2019-re a nyugdíjas foglalkoztatás szabályai kedvezően változtak a nyugdíjasok számára – csak a 15% SZJA-t kell fizetni – továbbra is vannak érvek a Nyugdíjas Szövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás mellett: ilyen lehet a foglalkoztatás idény jellege, vagy rendszertelensége, vagy ha előnyösebb a cég számára a költség, mint a munkabér. Bízunk abban, hogy minél több cég fog élni ezzel a lehetőséggel 2019-ben is.

 

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463

adamrobert@vkdszsz.hu