27-30. hét, 2019. július, VKDSZ Nyári lapszám 1.

Államtitkári megbeszélés: Július 1-én, az ITM-ben (Innovációs és Technológiai Minisztérium),  egyeztetésre került az ágazatunkat érintő  működőképességgel, fenntartható foglalkoztatással összefüggő problémakör, melyen a VKDSZ részéről Fürjes-Gábor József elnök, a LIGA részéről dr. Mészáros Melinda elnök vettek részt. A tárgyalást Cseresnyés Péter Miniszterhelyettes    irányította s javaslatot tett arra, hogy az érdekképviseletekkel  való egyeztetés folyamatos legyen.  Egyeztetnek a MaVíz-zel is.  Elhangozott, hogy a  Minisztérium  képviselői tisztában vannak az ágazat megkülönböztetett helyzetével, a belső problémákat ismerik. Szeptemberre terveznek  egy stratégiai elképzeléseket tartalmazó előterjesztés az ágazatról melyről folyamatosan konzultálnak. Emellett rövid időn belül a legnehezebb helyzetben lévő üzemeltetők nehézségeit rendezni kívánják, de felvetették a  létszám és hatékonyság kérdését is. Tájékoztattak arról is, hogy  a BM pályázati rendszere még azon a héten  Kormány ülés elé kerül, céljuk bővíteni és könnyíteni a feltételeket. Az érdekképviseletek részéről megfogalmazódott, hogy a  legfontosabb a fenntartható foglalkoztatás,  a munkabérek piacképességének biztosítása, az ehhez szükséges forrásokkal. Látható, hogy az állami beavatkozás  megkerülhetetlen, az egységes szakmai irányítás és támogatási rendszer kialakítása  érdekében. Ígéret hangzott el arról is, hogy az Alföldvíz esete még a héten, külön államtitkári egyeztetés keretében napirendre kerül.

 

LIGA elnökségi ülés: Július 2.-án ülésezett a LIGA elnöksége, ahol döntöttek a Fővárosi Vízművek Zrt. Munkahelyi Szakszervezete  tagfelvételi kérelméről. Kemény vita után 6 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett felvették a helyi szakszervezetet.

 

Elnökségi ülés: Július 24.-én ülésezett a VKDSZ Elnöksége. A fő napirend a takarékossági lehetőséget átvizsgálása volt. Az idei évi működés feltételeihez szükséges döntések megszülettek. A további lehetőségekről zárt ülés keretében tárgyaltak. A lemondás miatt megüresedett elnökségi tagi hely betöltése érdekében felkérték a Választási Bizottságot a választás lebonyolítására. Tárgyaltak a korábban kilépett szervezetekkel történő együttműködési megállapodásokról, de nem kívánnak ilyet kötni. Meghallgatták továbbá az idei ágazati párbeszéd bizottsági (ÁPB) pályázatról és a VKDSZ székház hasznosításáról szóló előterjesztéseket. Az elnök tájékoztatást adott a három minisztérium képviselőivel történt – a teljes ágazatot érintő – államtitkári megbeszélések helyzetéről és a további tárgyalások menetéről.

 

ÁPB pályázat: Az elmúlt évben a VKDSZ pályázott a Pénzügyminisztérium ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB) számára kiírt felhívásra, mely alapján külkapcsolatokra és nemzetközi tagdíjra lehetett támogatást kapni. Az elmúlt évben mintegy 360 ezer Ft-ot sikerült elnyerni.  Az OZ DLV (Szlovák Erdészeti-, Faipari és Vízügyi Szakszervezet) -nél tett látogatás(Pozsony) költségeit és az EPSU (Európai Közszolgáltatási Szakszervezetek Szövetsége) tagdíját fizették  az elnyert összegből, melyről az elszámolás is megtörtént.

 

Az idei évben 800 ezer Ft-ot pályáztak, szintén az EPSU tagdíjra, továbbá -folytatva az elmúlt évek kapcsolatrendszerében kialakult gyakorlatot- az OZ DLV OZ DLV delegációját fogadják illetve látogatnak el hozzájuk Pozsonyba. Új elem, hogy a SOZZaSS (Szlovák Egészségügyi és Szociális Szolgáltatási Szakszervezeti Szövetség) szakszervezethez is kilátogatnak, akik a szlovák fürdőágazat munkavállalóit képviselik. Ezzel a fürdőágazat számára nyílik lehetőség nemzetközi kitekintést kapni. Fenti programok teljes egészében a pályázandó összegből lesznek fedezve.

 

30 éves a VKDSZ: Az idei évben ünnepli a VKDSZ megalakulásának 30 éves évfordulóját. Az év végére tervezett ünnepi rendezvény sikere érdekében felhívjuk a tagokat, hogy akár az alapítás időszakáról, akár a későbbi időszakról küldjenek be (szkennelt) képeket, rövid magyarázattal. Természetesen szívesen fogadunk bármi más olyan anyagot, személyes emléket, dokumentumot, mely segít a visszaemlékezésben, a nosztalgiában és az ünnep színvonalának emelésében.

 

Székház hasznosítás: A BIZALOM Önkéntes Nyugdíjpénztár Igazgatótanácsa költségtakarékossági okból a VKDSZ-hez fordult bérleti díj csökkentés érdekében. Több alternatíva közül abban egyeztek meg, hogy átköltöznek a VKDSZ oldalára, teljesen felszabadítva az épület korábban általuk használt külön bejáratú részét, mely más számára kiadhatóvá válik. Az épületrész meghirdetésre került. Ezzel a Székház kihasználtsága határához ért.

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463

adamrobert@vkdszsz.hu