Heti hírfolyam 35-38. 2019.

(35-38. hét, 2019. augusztus-szeptember VKDSZ) Nyári lapszám 3.

 

Eredmény az Alföldvíz Szakszervezet küzdelmében: A még 2018. decemberében megkezdett bértárgyalások most hoztak eredményt. Igaz közben tartottak aláírás-gyűjtést, szerveztek több demonstrációt, írtak levelet a Miniszterelnöknek, tárgyaltak polgármesterekkel, államtitkárral, megkeresték a LIGA-t, a VKDSZ-t a segítség érdekében, de nem adták fel. A témáról többször tudósítottunk. Az önkormányzati tulajdonú szolgáltatók bérrendezésével kapcsolatosan a HH 5-6, 7-8, 9-10, 21-22 és a 27-30 számokban, míg az Alföldvíz Szakszervezet küzdelméről a 15-16, 23-24, 25-26 és 31-34-es kiadványokban foglalkoztunk.

 

A két akció-sorozat több ponton találkozott. Az első aláírásgyűjtés után a főtulajdonos, Békéscsaba alpolgármesterével, Hanó Miklóssal tárgyaltak. Aztán személyesen egyeztettek a társaság vezérigazgatójával az Alföldvíz Szakszervezet és a VKDSZ részvételével. Ezt követően Hanó Miklós eljuttatta igényüket Varga Mihály Pénzügyminiszterhez, majd államtitkári szinten tárgyalásokat kezdetek a Miniszterelnöki Hivatalban.

 

Közvetlen előzményként elmondható, hogy Békéscsabán, a cég Közgyűlése alatt nyilvános demonstrációt tartottak a VKDSZ Elnöke, és Alelnöke részvételével, felszólalásuk mellett. A demonstráció folytatásaként az Igazgatóságának Elnökével és térségi polgármesterekkel tárgyaltak. Ígéretként elhangzott, hogy van önkormányzati pénzügyi támogatási szándék és sürgetik a bérmegállapodás mihamarabbi megkötését.

 

  1. 09. 05-én a VKDSZ tárgyaló delegációja (VKDSZ elnök, Alföldvíz Szakszervezet titkár) egyeztetett Békéscsaba Megyei Jogú Város vezetőivel, mely bíztató és előremutató volt.  Szarvas Péter polgármester úgy nyilatkozott, hogy az elhangzottak alapján át kel gondolnia az Önkormányzatnak, hogy milyen tulajdonosi döntést hoz az Alföldvíz Zrt-t érintő foglalkoztatást és üzembiztonságot érintő körülmények megnyugtató megoldása érdekében.

 

Végül szeptembertől érvényes, az alacsony jövedelműeket kiemelten támogató bérajánlást kaptak. Nem azt, amit a szakszervezet szeretett volna, de azt sem, hogy a cég nehéz helyzetére tekintettel ne lenne az idén béremelés.  Feltételül kapták azonban, hogy ez év november végéig, azaz a 2020-évi juttatásokról szóló tárgyalás megkezdéséig, demonstratív érdekérvényesítő tevékenységet nem végeznek (sztrájk, demonstráció, nyílt levél stb.). Az érintett 1200 munkavállaló és családjaik érdekében a kényszerű kompromisszumot elfogadták, a bérmegállapodást megkötötték. Emellett azonban az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet fontolgatja, hogy erre az időszakra kéri tagságának felfüggesztését a VKDSZ-től.

 

Kapcsolatkeresés: A VKDSZ írásos megkereséssel fordult a Miniszterelnökhöz az önkormányzati társaságok munkavállalóinak bérezése témájában, melyet illetékességből átadtak a Belügyminisztériumba. Ez és a korábbi levelek (lásd fentebb) alapján tárgyalások kezdődtek az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszterhelyettes bevonásával. A tárgyalások középpontjában az önkormányzati cégek munkavállalóinak bértámogatási rendszerének állami szintű kiterjesztése állt, de kiemelt és megkülönböztetett volt az Alföldvíz Zrt. helyzetének értelmezése, kezelése is. Ezt követően személyes egyeztetés is történt Weingartner Balázs államtitkárral, a VKDSZ elnökével és az Alföldvíz 3 tisztségviselőjével, mely eredménnyel kecsegtetett.

 

Miután többek mellett az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) is személyi változások történtek, a már megkezdett ágazati egyeztetések jövője bizonytalanná vált.

 

A folytatás érdekében a VKDSZ írásban kezdeményezte Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszternél, valamint Bártfai-Mager Andrea Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternél a tárgyalások folytatását. Mint ismeretes (HH 31-34. 2019) az ITM Államtitkársága vezetésével, a VKDSZ bevonásával elkezdődött egy párbeszéd, mely keretében egy rövid távon anyagi segítséget jelentő továbbá hosszú távú működési feltételeket biztosító szakmai előterjesztés elkészítésében véleményezőként részt vehet.  A szakmai konzultációban történő partnerség lehetőséget ad arra, hogy az ágazatban dolgozó 20 000 munkavállaló valós igényeit, problémáit, munkakörülményeit, a munkáltatók fenntartható foglalkoztatási nehézségeit gyakorló szakemberként érdemben meg lehessen fogalmazni.

 

Folytatódó tárgyalások: ITM-ben történt személyi változást követően, szeptember 19-én a VKDSZ elnöke az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára meghívására egyeztetésen vett részt dr. Boros Anita államtitkár asszonnyal. A korábban (HH 31.-34. 2019.) megkezdett tárgyalások a Minisztériumban történt személyi változások miatt bizonytalanná váltak, ezért kiemelt jelentőségű az ismételt gyors kapcsolatfelvétel. Az egyeztetésen megerősítették, hogy továbbra is igényt tartanak a munkavállalói véleményekre, folytatják az ágazatra vonatkozó rövid-, és hosszútávú stratégia kidolgozását a VKDSZ véleményezése mellett. Sőt a VKDSZ fórumain az államtitkár asszony látogatására is sor kerülhet. Javasolt továbbá egy október-november hónapban szakszervezeti szervezésben megvalósuló országos konferencia összehívása is valamennyi érdekelt szereplő – munkáltató, munkavállaló, kormányzat – bevonásával.

 

A témában gyors egymásutánban lesznek további államtitkári, miniszteri egyeztetések, melyek egy miniszterelnöki egyeztetést készítenek elő. A konzultáción felmerült, hogy az Alföldvíz Zrt-t érintő tulajdonosi egyeztetést követően Békéscsaba Megyei Jogú Városi Önkormányzatának Polgármestere a jövő héten tárgyalásokat kezd az Alföldvíz Zrt. működőképességét jelentő tulajdonosi intézkedések és döntések előkészítéséről.

 

Legsürgetőbb feladatként fogalmazódott meg az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzati társaságok, eredeti elképzelések szerint tervezett soron kívüli kisegítése.

 

MAVÍZ Szerelőverseny: Vízcsőhálózati szerelőknek szeptember 6-én ismeretfelújító szakmai tréninget tartott az „Üvegház”-2001. Szolgáltató Betéti Társaság. A tréning célja volt felkészíteni a szakembereket a Magyar Víziközmű Szövetség Országos Víziközmű Szerelőversenyére. A programon  részt vett csapatok  – ugyanúgy mint a korábbi években  – idén is szép eredményeket  értek el.  Az egyik részt vevő csapat második helyezett lett, s mindössze néhány pont választotta el a győzelemtől   A felkészítő az idei évben is a VKDSZ támogatásával valósult meg.

 

Nyugdíjas Bizottság: Lázbércen tartotta két és fél napos találkozóját a VKDSZ Nyugdíjas bizottsága. A szakmai programok során meglátogatták Lázbércen és Szilvásváradon a Zenon membránszűrési technológiáját.   A jó hangulatú rendezvényen a VKDSZ elnöke és alelnöke is részt vett. A velük folytatott kötetlen beszélgetés során beszéltek a VKDSZ helyzetéről, az elmúlt időszak történéseiről és a VKDSZ jövőbeli kilátásairól.

 

LIGA elnökségi: Szeptember 17.-én tartotta soros ülését a LIGA elnöksége. Ebben tájékoztatást tartottak az újonnan felvett szakszervezetekről, egy Balatonakali telek értékesítéséről, majd aktuális kérdésekkel folytatták. Dr. Mészáros Melinda tájékoztatta az Elnökséget a különböző minisztériumokban lezajlott személycserékről, amelyek a LIGA Szakszervezetek és a tagszervezetei munkáját is érintik valamint beszámolt a CEYTUN berlini tanácskozásáról is. Buzásné Putz Erzsébet az autóipari vállalatoknál elkezdődött kapacitáscsökkentésekről és a különböző munkaerőpiaci stratégiákról adott tájékoztatást. Fürjes-GáborJózsef tájékoztatta az Elnökséget a víziközmű ágazatban megkezdődött konzultációról. Czövek János pedig tájékoztatta az Elnökséget az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT)  és a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága (KOMT ) munkájáról.

 

Dr. Trembulyák Péter szervezési koordinátor tájékoztatta az Elnökséget a LIGA Tagkártya, a MOL partnerkártya, valamint az üdülési lehetőségek tekintetében az aktuális kérdésekről.

 

Dr. Huiber Tibor jelezte, hogy a GINOP-pályázat finanszírozása megakadt, amely a szervezetet nehéz pénzügyi helyzetbe hozta.

 

Bükfürdői fejlesztések: A Büki Gyógyfürdő Zrt. és Bük Város Önkormányzata közös közleményben adta hírül, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) támogató okiratot küldött egy 15 millió forintos támogatás elnyerésével kapcsolatosan, amellyel a Bükfürdő Thermal & Spa, valamint a fürdő környékének fejlesztését készítik elő. A támogatás az előzetes megvalósíthatósági tanulmány és az építészeti koncepciótervek kidolgozását szolgálja, amely a fürdő tavaly elfogadott középtávú fejlesztési tervére épül. A cél az, hogy a fürdő- és szállásszolgáltatások terén is az ausztriai színvonalhoz zárkózzék fel a város és a gyógyfürdő is.

 

koncepcióterveket az engedélyezési tervdokumentáció követi, amellyel akár 6 milliárdos fejlesztési csomagra is pályázhatnak majd. Ez lehetne Bükfürdő legnagyobb fejlesztése.

 

VKDSZ elnökségi: Szeptember 19.-én az Elnökség is ülésezett. Napirend előtt az Alföldvíznél kialakult helyzetet elemezték. Vitatták az elért béremelés értékét és a további demonstrációk átmeneti tiltását. Értékelték az Alföldvíz Szakszervezet képviselői a VKDSZ támogatását, tevékenységét. Harcosabb támogatást vártak. Szóba került esetleges újabb VKDSZ szervezésében tartandó demonstráció is, de az Elnökség tagjai vitatták annak időszerűségét.

 

A napirendek között a lemondás miatt megüresedett elnökségi tag választása, a VKDSZ megalakulásának 30. éves évfordulójára tervezett választmányi értekezlet helyszíne, költségei, programja szerepelt. Kiemelt napirend volt a területi munka, a kevésbé aktív szervezetek és a még VKDSZ-hez nem csatlakozott szervezetekkel történő kapcsolattartás, munka. Tájékoztató hangzott el az ágazat minisztériumi szintű stratégia egyeztetéseinek helyzetéről.

 

Tájékoztatót kaptak az Alapszabály tervezett módosításának elveiről, céljairól, valamint a Székház hasznosításának helyzetéről.  Elfogadták továbbá az Elnökség ügyrendjének aktualizálását.

 

LIGA Akadémia: A LIGA Akadémia Alapítvány tréninget szervez: Asszertív kommunikáció workshop témában, 2019. október 28. 10-13 óráig a LIGA Szakszervezetek székházában ( 1112 Budapest Sasadi út 170.) illetve Visszajelzés workshop témában 2019. október 29. 10-13 óráig ugyanott. A jelentkezéseket kérjük 2019. október 10. napjáig az info@liganet.hu e-mail címre eljuttatni. Szervezetenként egy fő részvételét tudják biztosítani. Az egyes tréningek maximális létszáma 15 fő, a jelentkezéseket beérkezési sorrendben fogadják, és minden résztvevőnek visszaigazolást küldenek a jelentkezés elfogadásáról.

 

Székház hasznosítás: A VKDSZ Székház lehetőségeinek maximális kihasználásával november 1-től ismét „telt házzal” üzemel az épület. A Bizalom Nyugdíjpénztár, a Vízfolyam Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, a VKDSZ Oktatási és Szociális Alapítványa, a Magyar Fürdőszövetség és maga a Szakszervezeti Szövetség mellett egy mérnöki – és egy ügyvédi iroda működik majd itt. A bevételek a VKDSZ működését segítik.

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463

adamrobert@vkdszsz.hu