VKDSZ Országos Választmányi ülés

Szeptember 25.-én ülésezett a VKDSZ Országos Választmánya. Első napirendként a megüresedett elnökségi tag pozícióra választották meg nagy többséggel Kovács Sándort a Fejérvíz Zrt. Munkahelyi Szakszervezete titkárát.  A továbbiakban a VKDSZ alakulásának 30 éves évfordulójáról megemlékező ünnepi rendezvény részleteit vitatták meg. Élénk vita alakult ki a helyszín, költségek és költségviselés, de a meghívottak tárgyában is. Végleges döntést nem hoztak, de körvonalazódtak a közös álláspont feltételei. Téma volt még a még vagy már nem VKDSZ-tag szervezetek megkeresése, a regionális területi munkamegosztás és a tagszervezés, a rendszeres tájékoztatás, konzultáció különösen az ágazati változások értelmezése, az egységes álláspontok kialakítása érdekében.

 

Tájékoztató hangzott el az államtitkári tárgyalások alakulásáról mely kapcsán, az Alföldvíz Szakszervezete demonstrációi, a munkavállalói bérek, keresetek emelését jelentő szakszervezeti kezdeményezések hatására létrejött  szeptembertől érvényes bérmegállapodás. A munkahelyi szervezet kezdeményezéseiben  szerepe volt a  VKDSZ-nek, mint ágazati szövetségnek,  közreműködéseinek,  tárgyalásainak, – kiemelten a Békéscsabai Polgármesterével,  minisztériumokkal – amelyek elősegítették a munkahelyi szakszervezetet céljaik elérésében.  A tárgyalások sikere szempontjából  nagy jelentőségű volt az Alföldvíz több VKDSZ tagszervezet által is támogatott demonstrációjának.

Végezetül a tervezett Ifjúsági találkozóról és a már megvalósult és sikeres nyugdíjas tagozati találkozóról tárgyaltak.

 

VKDSZ Elnökségi ülés

 

A szeptember 19.-én tartott Elnökségi ülésén az Országos Választmányi ülés anyagainak megtárgyalása és véleményezése volt a fő téma.  Javaslat készült a VKDSZ megalakulásának  30. éves évfordulójára tervezett ünnepség és az évzáró értekezlet előkészítésére valamint a tagszervezeti területi tájékoztatók  megtartására, feladat megosztásra, tag toborzás szempontrendszereire.

 

Információkat kaptak az elnökségi tagok a minisztériumi szintű  stratégia egyeztetések helyzetéről. Első verzióban áttekintették a VKDSZ Alapszabály átfogó módosításának tervezetét, mely egy sor olyan új részt tartalmaz, mely az elektronikus szavazást szabályozza, pontosítja az ülések összehívása, napirendkiküldése, határozatképesség kötelmeit. Megerősíti a fürdőágazat részvételét az elnökségben, garantálva egy alelnöki és egy elnökségi helyet minden esetben. Beemeli a titkos szavazás lehetőségét és lehetővé tenné az elnökségi póttagság intézményét is.

 

Az Alföldvíz béremelésért folytatott tevékenységét a kezdetektől értékelték és végig tekintették a lépéseket, tárgyalásokat, eredményeket.