Nemzetközi kapcsolataink

A VKDSZ tagja a Nemzetközi Közszolgáltatási Szakszervezeti Szövetségnek /PSI-Public Service Internacionale/.
Link: http://www.epsu.org/

 

PSI (Public Service Internacionale) Közép-Európai Vizügyi Konferencia (Szlovákia)

 

A konferencián négy közép-európai állam (cseh, magyar, szlovák, szlovén) viziközmű ágazatának munkaadói (nem minden országból) és munkavállalói szervezeteinek képviselői vettek részt. Vízumproblémák miatt nem tudtak részt venni a volt Jugoszlávia utódállamai.

 

A konferencián áttekintették a viziközmű terület jelenlegi helyzetét az érintett térségben, ill. külön-külön a résztvevő országokban. Kiemelten foglalkoztak a viziközmű területen eddig beindult változásokkal (újrastrukturálódással), különösen a privatizációval ill. az erre adandó „válaszokkal”.

 

A magyar résztvevők: Ádám Róbert (VKDSZ), ill. Viola András (Viziközmű ÁPB) előadást tartottak a viziközmű ágazatban eddig megtörtént privatizációról- ennek hatásáról, ill. a további várható lehetőségekről; a viziközmű ágazatban 1990 óta történt változásokról (szervezetirányítás, tulajdonosi szervezet, árak, stb). Külön kitért az előadás a szociális párbeszédre ill. ezen belül az ÁPB-kre és a Viziközmű ÁPB-re.

 

Az előadások után külön megbeszéléseket folytattak a szlovák munkaadói és munkavállalói szervezetek képviselőivel a magyar ÁPB-k tevékenységéről. Ennek alapján javasolják kétoldalú találkozók keretében konzultációkat tartani az adott témában. A megbeszélések során az is kiderült, hogy a viziközmű terület szabályozását érintően a szlovák Fél rendelkezik olyan tapasztalatokkal, amelyeket a magyar Fél tudna hasznosítani.

 

A szlovák Fél többször is kijelentette, hogy mielőbb szeretne szorosabb kapcsolatot kialakítani a vízügyi munkaadói és munkavállalói szervezetekkel.

 

 

 

Viola András koordinátor