Heti hírfolyam Pandémia 2020.

(2020. március-június VKDSZ) Pandémia

 

Ágazati áttekintő anyagok: A VKDSZ a vírus-járvány időszakában is segíteni kívánta tagszervezeteit.  Előbb telefonos megkereséssel, majd egy a helyzetre vonatkozó kérdőívvel mérte fel a munkavállalók és a cégek helyzetét a pandémiában. A rendkívüli helyzet az eddigiekhez viszonyítva szokatlan körülményeket okozott és megváltozott munkafeltételek bevezetését indokolta. A tagszervezeteknek szüksége volt szakértői támogatásra. Szükséges volt a munkáltatói intézkedések megismerése és a kirívó esetekben  – a helyi szervezet igénye esetén – a Szövetségi közreműködés. A kérdőíves felmérés  36 helyi szakszervezet részére került megküldésre,  melyek közül 28 tagszervezet adott választ. A két értékelés hasznos volt a tagszervezetek számára, sőt az érintett minisztériumok is érdeklődést mutattak, s megkapták. A rendszeres kapcsolat néhány anomáliára is felhívta a figyelmet, melyeket minden esetben sikeresen kezelt a VKDSZ. Nagy tanulsága a járvány-időszaknak, hogy az ágazati szakszervezet olyan szinteken is hatékonyan tud tárgyalni, ahol már a helyi szervezet gyenge. És még egy: kritikus helyzetben – még ha nem is kér segítséget a tagszervezet- mindig kifizetődő tájékoztatni a VKDSZ-t. Különösen fontos ez olyan esetekben, ahol a munkáltató  munkaszerződés módosítást kezdeményez, a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése, illetve a munkabér csökkentése  érdekében.

 

A MIVÍZ Kft. esete: A Miskolc Holding Zrt. honlapján tette közzé, hogy nehéz gazdasági helyzetén a munkavállalók bércsökkentésével kíván segíteni. A MIVÍZ Kft.-nél ez azt jelentette, hogy 50%, 25% és 10%-os munkabér  csökkentést tervezetek. A legnagyobbat azoknál, akik a járvány-helyzet miatt nem tudják végezni feladataikat, 25 %-ot azoknál, akik home office (otthoni munkavégzés) dolgoztak, s 10 %-ot azoknál, akik továbbra is végezték feladataikat. A helyi szervezet, mivel több – a holdinghoz tartozó – céget is érintett az intézkedés, keserű szájízzel, de elfogadta a döntést. A VKDSZ ágazati egyeztetésének eredményeként azonban ez a munkáltatói intézkedés  a tulajdonosi döntést követően visszavonásra került. A siker a megyei sajtóban is visszhangot kapott.

 

DAKÖV Kft. helyi szakszervezet alakítás: Sikeres ágazati beavatkozások történtek a  DAKÖV Kft.-nél a túlmunkavégzés szabályaitól eltérő munkáltatói intézkedések ellen is. A cégnél már 2017. óta voltak szakszervezetei tagjaink, akik az ÉDV Zrt.-nél működő VDRSZ-hez csatlakoztak. Sajnos a korábbi helyi szakszervezeti bizalmit elbocsátották a cégtől. A VKDSZ levélben és személyes egyeztetéseken is igyekezett megvédeni a szakszervezeti vezetőt, sőt több alkalommal munkaügyi szakértőt is igénybe vett, de nem sikerült elérni a visszavételét. Az ügyben még  várhatóak lépések.

A vírusjárvány alatt újabb sérelem érte  a munkavállalókat, akik a VKDSZ-től kértek segítségét. A túlmunkavégzés szabályozásának nem megfelelő alkalmazása miatt kevesebb díjazást kaptak. A kollégák megértették, hogy csak a közösség az, mely erőt tud adni. Nagy számú aláírással tiltakoztak a cégvezetésnél és ugyanígy fordultak segítségért az ágazati szakszervezethez. A VKDSZ levélben fordult az ügyvezetőkhöz az ügyben, majd Fürjes-Gábor József VKDSZ elnök és György Attila alelnök tárgyaltak személyesen a cégvezetéssel. A hibás intézkedést visszamenőleges hatállyal korrigálták, mely nagy lendületet adott a munkavállalóknak, hogy önálló szakszervezetet alakítsanak, mely június 17.-én meg is történt.

 

Heves Megyei Vízmű Zrt.: A járványhelyzet kapcsán a társaság vezetése megkereste a Munkahelyi Szakszervezetet, mert részben a bértámogatás miatt kívántak 4 órás munkaviszonyról megállapodni, részben pedig a szakszervezettel történő megállapodással szerették volna a pandémia során előforduló vagy lehetséges munkavégzési formákról és az azokhoz tartozó díjazásról rendelkezni.

A hely szervezet tanácsért fordult a VKDSZ-hez, mely leszögezte, hogy az ilyen munkaszerződést érintő napi munkaidő módosításához nem a szakszervezet, hanem a munkavállaló egyetértése szükséges. Ugyanígy a szabadság kiadására vonatkozó szabályokról nem a szakszervezettel, hanem a munkavállalóval kell egyénileg megállapodni. A szakszervezet ezt az álláspontot képviselte a cégvezetéssel folytatott tárgyalásokon, mely alapján a megállapodás nem jött létre.

 

Fürdő ágazat: A fürdős ágazat vonatkozásában a turizmus visszaszorulása miatt általánosan rosszabb a helyzet. A Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-nél a munkavállalók túlnyomó többségével – közös megegyezéssel – munkaviszonyt megszüntetését kezdeményezte a munkáltató, írásban nyilatkozva arról, hogy a pandémia után az érintett munkavállalót  visszakerülnek  eredeti munkahelyükre a korábbi foglalkoztatási feltételekkel. Ebben az esetben a munkáltatói intézkedés elkerülhető lett volna a Kormány által  biztosított  munkahelyvédelmi támogatások alkalmazásával, melyet a munkáltató  a várakozás kockázatát elkerülve nem vállalta fel. Sajnos a helyi szakszervezet nem kérte a megállapodás előtt a VKDSZ segítségét, így a beavatkozásra nem került sor.

Pozitív példa is akadt az ágazatban, hiszen pl. a BGYH Zrt. a munkavállalók és bérük megtartásával vészelte át a korona-vírus járványt.

Hétköznapi hőseink: A veszélyről, az áldozatvállalásról,  másokért egészségét, életét veszélyeztető emberekről –  egyszóval: a „hétköznapi hőseinkről” ritkán jut eszünkbe a szennyvíz üzemi gépész, a csatornahálózaton, az aknákban dolgozó karbantartó, szerelő. Pedig ők is nap mint nap kockáztatják egészségüket. A Zalavíz Zrt. munkavállalóinak példája jól szemlélteti mi az, az igazi áldozatvállalás a közszolgáltatásért. Öt kollégánk, két hónapon át izolált, elkülönített, elszigetelt körülmények között, családjukat is teljesen nélkülözve éltek és dolgoztak. Napi 24 órás ügyeletben végezték a hibaelhárítási feladatokat. Ők voltak a „biztos tartalék”,  arra az esetre ha kollégáik már megfertőződtek volna. Kertész Zsolt, Molnár László, Szabó Miklós, Uram Péter és Stummer Jenő két hosszú hónapot töltött távol a családjától.  Ők is és az ágazatban dolgozó több ezer szaktársunk is folyamatosan kockáztatják egészségüket, de sem most, sem pedig a hétköznapokban, nem figyelt rájuk senki, hogy egy pohár vízért az egészségüket is kockáztatják. A Zalavizes kollégáknak, ennek az  öt EMBERNEK az áldozatvállalása segíthet abban, hogy megváltozzék az általános szemlélet a vizes szakmáról, erről a nélkülözhetetlen, anyagiakkal nem mérhető humánszolgáltatásról.

Játék: Bizonyára mindenütt történtek érdekes, meglepő vagy éppen nevetséges esetek a járvány időszakában. Küldjétek el a történeteteket! A legjobb 5 story-t jutalmazzuk (amellett, hogy ha megfelelő számú érkezik, akár egy HH különszám is megjelenhet a szerkesztett formából.)!

A díj: 5 x 20 db elegáns, jubileumi VKDSZ reklámtoll.

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

Köszönjük mindenki munkáját, kitartását és áldozatvállalását a vírus-válság alatt!

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463