Heti hírfolyam Nyár-1. 2020.

(2020. július VKDSZ)

 

Elnökségi ülés: A VKDSZ kétnapos kihelyezett Elnökségi ülést tartott július elején az ÉRV Zrt. Gátőrházában.  A program része volt dr. Csernus Imre előadása is az önbizalom erősítéséről.  Az előadás sikeres volt és általános tetszést keltett. A tervek szerint az Országos Választmány őszi rendezvényén szélesebb körben is megismételhető lesz.

Az ülésen Fürjes-Gábor József, elnök tájékoztatott, hogy a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport a hozzájuk forduló víziközmű szolgáltatóknak címzett levelében olvasható, hogy az adó-mérséklés helyett a kormányzat a strukturális átalakítást preferálja. Várhatóan még az idén szeptemberben megjelenik a régóta ígért ágazati stratégia, mely az állami felelősségvállalás növekedése irányába fogja elmozdítani az ágazatot. Az átalakítás során a VKDSZ két lefontosabb dolga a jogutódlási szabályok megtartásának elérje, valamint a bérek és juttatások megőrzése.

Tárgyaltak még a VKDSZ kapcsolatrendszeréről is a MaVíz-zel  és az OVÁK-kal, valamint elemezték a covid19 járvány további tapasztalatait. Jellemző volt a társaságokra, hogy mindenütt tetemes költségnövekedést jelentett a járvány megelőzése.  Több helyen megszakadtak a  bértárgyalások is vagy pl. kialakultak vitás kérdések a beosztások megváltoztatása és a munka díjazása témáiban. Emellett az új foglalkoztatási tapasztalatok (home office, változó munka beosztások) hasznosítását is fontolgatják a normál üzemmódra történő visszaállás után.

Kabai Tibor a Nyugdíjas Szövetkezet működéséről számolt be, miszerint az jól működött. 50 főnek fizettek ki összesen mintegy 2 milliós részesedést. A járvány miatt az árbevétel csökkent ugyan mintegy 20 %-kal, mégis  62 fő dolgozik jelenleg is a Szövetkezeten keresztül.

Jáger János a VKDSZ Ifjúsági bizottságának elnöke elmondta, hogy az idén is terveznek ifjúsági összejövetelt, de annak időpontja még bizonytalan.

Döntöttek arról is, hogy az Országos Választmányi ülést szeptember hónapban tartja meg a VKDSZ, mely előtt egy Elnökségi ülésen készíti elő a napirendeket.

 

 

Csernus: A közismert pszichiáter, média-sztár a VKDSZ Elnökségének tartott tréninget. Interaktív előadása az önbizalom erősítéséről szólt. Az érdekvédelmi munkában meghatározó, hogy a tárgyaló partnerek egy magabiztos, döntésképes partnert lássanak a szakszervezeti tisztségviselőben. Kell önbizalom, melyhez kell a konfliktus megoldás, kell a sikerélmény. Csernus Imre a maga jól ismert lazaságával és kendőzetlen stílusával a VKDSZ-nél is igyekezett sokkolni a hallgatóságot, ezzel is elérve a fokozott figyelmet és aktivitást.

 

A résztvevők mindegyikét mélyen megérintette az előadás, mely közben véleményeket is mondhattak, kérdezhettek. A megismert összefüggések segítségükre lesznek a hatékonyabb, eredményesebb érdekvédelmi munkában – csakúgy, mint a sportban láttuk, ahol Csernus Imre több sportegyesületnél és  nemzeti válogatottnál is dolgozik. Saját bevallása szerint  „őszinteséget és laza tudatosságot” vár a csapatoktól. Lelki, szellemi felkészítése erősíti a sportolókat és együtteseket. Céljai, elvárásai a „vizes” szakszervezet vezetői esetében sem voltak mások.

DPMV Zrt. horgászverseny: Június végén a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. Szakszervezete horgászversenyt rendezett melyet a Társaság menedzsmentje is támogatott. A megmérettetésen több mint 30 versenyző vett részt, s fogott halat. A VKDSZ egy Lázbérci hétvégi horgászati lehetőséget ajánlott fel annak a versenyzőnek és párjának, aki a legkíméletesebben bánt a kifogott halakkal. A díjat  György Attila alelnök adta át a nyertes Vadász Imrének. A rendezvényen részt vett Jozó Béla – a DPMV Szakszervezet elnöke, és Horváth Attila – DPMV Zrt. vezérigazgatója is. Gratulálunk a nyerteseknek!

Postás Demó: A Postás Szakszervezet a többi, a Magyar Posta Zrt.-nél működő érdekvédelmi szakszervezettel együtt  július 18-án demonstrált a Batthyány téren béremelésük érdekében.  A LIGA Szakszervezetek támogatta az egy órás megmozdulást A VKDSZ levélben biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a szintén fontos közszolgáltatást ellátó kollégákat.  A postások örömmel köszönték meg a támogatást és honlapjukon is megjelentették a VKDSZ levelét.

 

ITM megkeresés: Az Innováció és Technológiai Minisztérium közszolgáltatási fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Hizó Ferenc reagált a VKDSZ pandémiás helyzetet értékelő anyagának megküldésére. A levélben tájékoztatást adott a Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégia helyzetéről, s arról, hogy annak kidolgozásában való részvételre felkérik a VKDSZ-t stratégiai partnerként, mint az ágazat reprezentatív szakszervezetét.

A munkaadói oldal képviseletében a MaVíz és a MASZESZ működik közre a munkában. A kapcsolattartó a VKDSZ oldaláról az elnök lesz. A konkrét tárgyalásokon és munkában pedig a szakértőink és az érintett szakszervezeti vezetők vesznek részt a mindenkori témáknak megfelelően.  A VKDSZ alapelvei az együttműködésben nem változtak: a munkahelyek megőrzése és a jövedelmek megvédése az elsődleges célunk, de nem feledkezünk meg a munkakörülményekről, az ágazati KSZ-ről és az ágazati bértarifa rendszerről sem. A VKDSZ szakmai-, szakmapolitikai kérdésekben csak olyan szinten kíván beleszólni, mint amilyen mértékben azt igénylik, illetve a munkavállalói érdekek képviselete szükségessé teszi.

A levélben Hizó Ferenc helyettes államtitkár emellett megköszönte az ágazat minden munkavállalójának áldozatos munkáját, melyet a vírus-járvány időszakában végzett.  

Strandok Éjszakája: Több mint 30 strandon várják az éjszakai fürdőzőket az idei Strandok éjszakája országos rendezvényen. Az idei eseménysorozat még biztonságosabb fürdőzést ígér, mint a korábbiak, hiszen a járványügyi helyzet miatt fokozott figyelemmel üzemelnek hazánk strandfürdői. Zalakarostól Hajdúnánásig, Csongrádtól Komáromig sokféle programmal várják az éjszakai fürdőzés szerelmeseit: élőzene, DJ-k, habparty, szaunaprogramok, fürdőmozi, lézershow, tűzzsonglőr várja a lazulni vágyókat, míg a mozgásra fogékonyak vízen futó versenyen, csúszdabajnokságokon, fejesugró versenyen vehetnek részt, vagy kipróbálhatják a sárkányhajózást, az aquafitness-t és a legújabb őrületet, a SUP-ot is!

A Magyar Fürdőszövetség 2020.  július 23-án indítja Csobbanj itthon! hazai fürdőzést promótáló kampányát, továbbá természetesen teljes mellszélességgel támogatja a Nyaralj itthon! turisztikai kampányt is. A hazai fürdők kipróbálására, megismerésére remek alkalmat jelent a július 25-i, szombat esti Strandok Éjszakája, ahol a részt vevő fürdők hosszított nyitva tartással, akár hajnalig is várják a fürdőzés szerelmeseit.

A csatlakozó fürdőkről és a programokról a www.furdoszovetseg.hu weboldalon és a szövetség hivatalos közösségi oldalán, a Csobbanj Velünk Facebook oldalon kaphatnak bővebb felvilágosítást.

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

Köszönjük mindenki munkáját, kitartását és áldozatvállalását a vírus-válság alatt!

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463

adamrobert@vkdszsz.hu