Heti hírfolyam 3. 2021.

Víz világnapja: Az idei évben is a covid-járvány miatt csak elektronikusan tarthatjuk meg a Víz világnapi ünnepünket, akár csak tavaly. De ez nem vonhat le értékéből. A VKDSZ vezetése ezúton is köszönt minden kedves kolléganőt és kollégát az ágazatban. Vigyázzatok magatokra és egymásra, hogy a szolgáltatás biztosítása mellett az egészségetek is megmaradjon! Jó egészséget, jó munkát és szép ünnepet kívánunk.

 

 

Fürdőágazat: Az ágazat helyzete nem javult az új esztendőben sem. Ugyan az új ágazati  bértámogatási programban már előre is lehet igényelni a támogatást, mégis a fürdők nagy részénél az 50 %-os önerő biztosítása is kigazdálkodhatatlan. A Magyar Fürdőszövetséggel is egyeztetve Varga Mihály pénzügyminiszterhez és Guller Zoltánhoz a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójához is fordultunk levelünkkel, melyben felhívtuk a figyelmet az ágazat kilátástalan helyzetére és kértük a fürdő újra nyitási akcióterv támogatását, a bértámogatások időtartamának meghosszabbításával, a támogatás intenzitásának növelését 75-100 %-os mértékre.

 

Bízunk abban, hogy leveleink erősítik a témában aktív munkaadói szövetséget és segítenek minden munkavállalót.

 

 

Miskolci Fürdők: Az Észak-Magyarország című lapban cikk jelent meg, melyben a VKDSZ beavatkozását elemzik a fürdőben 0 Ft-os jövedelem mellett állásidőbe helyezett munkavállalók kapcsán. Bár a sajtón keresztül közvetetten megszólította a VKDSZ a munkavállalókat, ez ideig visszajelzés nem érkezett. Ennek ellenére is folytak  tárgyalások a Holding, a város és a cég vezetésével is.

 

ÁPB elszámolás, megújítás: Az Ágazati Párbeszéd Bizottság kereteiben nyert támogatást az EPSU (Európai Közszolgáltatási Szakszervezetek Szövetsége) tagdíjának befizetésére fordítottuk, s a szükséges elszámolási dokumentációt leadtuk az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) felé. A programokra szánt támogatást a vírus-helyzet miatt nem tudtuk felhasználni, az visszautalásra került.

 

Az idei év közepén lejár az ÁPB-k öt éves mandátuma, s újra kell indítani a regisztrációs eljárást. Az újra alakulás egyik fontos kritériuma mind a viziközmű-, mind pedig a fürdő ágazatban, hogy a kollektív szerződések regisztrációja megtörténjék, illetve az üzemi tanácsi választások eredményeit is le kell adni. Ez munkaadói feladat, de célszerű mindenkinek leellenőriznie, hogy a sajátja esetében ez megtörtént-e. A http://mkir.gov.hu/ksznyilv.htm   linkre kattintva, a megjelenő ablakban bal oldalon ki kell választani a legördülő sávban, hogy Víziközmű Ágazati Párbeszéd Bizottság és lehozza az eredményt az „Eredménylista megjelenítés” gombra kattintva megjelenik 66 db. Ebben kell ellenőrizni, hogy a saját benne van-e és aktuális-e. Emellett a VKDSZ is áttekinti a listát, segítve a tagszervezeteket annak aktualizálásában.

 

 

Elnökségi ülés február: A járványban nem szokatlan módon Zoom-on keresztül tartotta meg februári, rendkívüli elnökségi ülését a VKDSZ. Az ülésen az éves tevékenység előkészítésével kapcsolatos témákról esett szó. Ezek mellett az egyik az volt, hogy a VKDSZ megkeresett több az elmúlt évtizedben kilépett szervezetet, jelezve, hogy visszavárja azokat. Több szervezet képviselői személyesen is meglátogatták az anyaszervezetet. Az OVÁK soros képviseletét ellátó Vasivíz Zrt. Munkahelyi Szakszervezet képviselői több órás megbeszélést folytattak a VKDSZ elnökével, alelnökével és ügyvezetőjével. Felvetődött a pártolói tagság lehetősége, de ezt az elnökségi tagok többsége nem vagy csak feltételekkel támogatná. Az alapkoncepció az, hogy aki jönni akar, legyen rendes tag ismét.

 

Tárgyaltak az egyik szakszervezeti vezető elbocsátásáról is, s biztosították a kollégát a teljes támogatásról.

 

 

Márciusi elnökségi ülés: Az elmúlt év gazdasági lezárása és az új év indítása volt a fő napirend az ülésen. Elfogadták az elmúlt évről szóló beszámolót és a hozzá tartozó szöveges kiegészítést. Megvitatták az idei évi költségvetési terveket és a munkaprogramot. A költségeket az elmúlt években minimálisra csökkentették, így további megtakarításokra már nincs lehetőség. Előterjesztés készült a korábbi években kilépett és visszalépni kívánó szervezetekkel kapcsolatosan. Fölmerült az átmeneti pátoló tagság lehetősége is, de az Elnökség úgy döntött, hogy várják a kilépett szervezeteket, de rendes tagként, átmeneti idő nélkül. A vírus-járvány miatti elektronikus döntési lehetőség GDPR-szabályzatba való beépítéséről is határoztak. Az ülés egyebek napirenddel zárult, melyben az aktuális béremelési kezdeményezésekről és témákról volt szó.

 

Nemzeti Vízművek: A Nemzeti Vízművek vezérigazgatója rendszeres tárgyalásokat kíván tartani a cégcsoporthoz tartozó cégek vezetőivel, melybe a szakszervezetet is bevonná. Az első megbeszélésen részt vett a VKDSZ elnöke, Fürjes-Gábor József, mint a stratégiai partner VKDSZ képviselője.

 

A VKDSZ elnöke a Nemzeti Vízművek vezérigazgatójánál levélben kezdeményezte a bértárgyalások megkezdését. Szeretné, ha az állami bértámogatás az önkormányzati tulajdonú vízművekre is vonatkozna, mint ahogy ezt a KVKF-en is többször kérte a VKDSZ.

 

A Nemzeti Vízművek vezérigazgatója válaszában a vírus-járvány miatt kihirdetett vészhelyzetre hivatkozva  kéri a szakszervezetek türelmét. A harmadik hullám vége után tartja célszerűnek a bértárgyalások elindítását.

 

Ágazati Kollektív Szerződés: Elindultak a tárgyalások az Ágazati Kollektív Szerződés (ÁKSZ) kiterjesztésével kapcsolatosan. Ez azt jelentené, hogy minden, az ágazatban dolgozó munkavállalóra és minden cégre vonatkoznának az ÁKSZ előírásai függetlenül attól, hogy működik-e szakszervezet vagy nem. Természetesen a már létező helyi KSZ-eket ez nem érintené, hiszen jobb feltételek lehetnek a helyi megállapodásokban csak kedvezőtlenebbek nem. Emellett a szakszervezet (VKDSZ) szerepe is megnőne, hiszen ott is kontrollálni kellene a szabályok betartását, ahol esetleg nincs helyi szervezet. A még nem tagok számára is fontos lenne a tagság, hiszen szakszerű segítséget a VKDSZ tud adni.

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463