VKDSZ „Kitüntetettjeink” különszám

„A legnagyobb örömöm abból fakad, ha a csapatommal együtt dolgozhatok, nem pedig magából a munkából.”

John C. Maxwell

 

A covid-járvány miatt az idei évben is csak remélhetjük, hogy a márciusra tervezett ünnepélyes Víz világnapi ülés és díjátadás ha később is, de megtörténik. A VKDSZ által adományozott kitüntetést, elismerő oklevelet és pénzjutalmat a díjazottak számára lesz alkalmunk átani, s ekkor pótolhatjuk az elmúlt évben kitüntetettek személyes köszöntését is.

 

Jelen különszámnak egyik célja, hogy a kollégák minél nagyobb számban megismerhessék azokat, akikre büszkék vagyunk, s akik példaképein lehetnek.

 

A  Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége  IV. kongresszusa a vízügyi közszolgáltatás területén a szakszervezeti érdekvédelmi, – képviseleti munkában végzett kimagasló színvonalú tevékenység elismerése céljából „Szakszervezeti munkáért” kitüntetésről döntött. Zsíros Sándor nyugállományba vonult VKDSZ titkár pedig 2009-ben egy új kitüntetési formát „Az év szakszervezeti vezetője” elismerést alapított. Kezdeményezése alapján ezt az elismerést – az éves kitüntetési kereten felül – az a szakszervezeti vezető kapja, aki az adott évben kiemelkedő szakszervezeti munkát végzett vagy eddigi munkája alapján arra érdemes.

 

A VKDSZ Elnökség  előterjesztése alapján,  a VKDSZ Országos  Választmányának döntése  értelmében, Szövetségünk 2021. évben is „Szakszervezeti munkáért”  kitüntetéseket és az „Év szakszervezeti vezetője” kitüntetést adományozott a legméltóbb Kollégáinknak. Ezek mindegyike hosszú évek kitartó és eredményes munkájának elismerését jelenti.  Mint mondani szokták – egy élet munkáját dicséri.

 

 

„Szakszervezeti munkáért” kitüntetésben részesült:

A VKDSZ Elnöksége javaslatára: 

Andrasek Csaba 

Titkár, technológiai üzemvezető helyettes

 

 

Andrasek Csaba, gépésztechnikus, 1994 óta –  27 éve – dolgozik a Harkányi Gyógyfürdő Zrt-nél.  2004-ig gépész beosztásban,  majd  mostanáig Technológiai üzemvezető helyettesként. 30 fős műszaki csapatot irányít, melynek feladata a fürdő  működésének biztosítása.

 

Belépése óta szakszervezeti tag.  A Harkány Gyógyfürdő Zrt Munkahelyi Szakszervezetében 2000-ben a technológiai rész bizalmi feladataira választották meg. 2010-ben lett társelnöknek megválasztva, majd 2018-tól  titkárként dolgozik.

 

Kiváló szervező munkájának köszönhetően a  fürdő munkavállalóinak mintegy 60-70%-a  szakszervezeti tag. Egy jól működő bizalmi testület és elnökség dolgozik a tagság ügyes – bajos dolgainak intézésében. A vírus-járvány nagyon nehéz helyzetekbe sodorta a munkavállalókat, de ebben az időszakban is igyekezett tagtársai érdekeit képviselni, a lehetőségekhez képest a legjobb megoldásokat megtalálni.

 

A VKDSZ Elnöksége javaslatára: 

Balázs Árpád 

Titkár, műszaki ügyintéző

 

 

Első munkahelyén a Veszprém Megyei Tanácsi Építőipari Vállalatnál 1976-ban lett szakszervezeti tag. Két év múlva a Munkaügyi Osztályhoz tartozó Gandnoksági dolgozóknak lett a szakszervezeti bizalmija. 1983. októberében került a jelenlegi munkahelyére az akkori Veszprém Megyei Víz- és Csatornamű Vállalathoz, a mai jogutód BAKONYKARSZT Zrt.-hez.

Dolgozott mechanikai műszerészként, anyagellátóként, majd raktárvezetőként. Jelenleg műszaki ügyintézőként tárgyi eszköz gazdálkodási feladatok lát el. Közbeszerzési referensi végzettséget is szerzett, mellyel a beszerzési eljárásokban is részt tud vállalni. Munkáját önállóan, lelkiismeretesen és pontosan végzi, a feladat elvégzéshez való hozzáállása a társaság iránti magas fokú elkötelezettséget tükrözi.

 

1983-tól tagja lett a vállalat szakszervezetének, mely akkor még a HVDSZ tagja volt. 2009.-ben kereste meg a szakszervezet (Bakonykarszt Munkahelyi Szakszervezet), hogy vállalja el az elnöki tisztséget, majd 2013.-tól töltötte be a titkári funkciót. Ezekben a poziciókban igyekezett képviselni a részvénytársaság dolgozóinak érdekeit. Talán a társaságuk legnehezebb gazdasági időszaka volt az elmúlt 8 év a rezsicsökkentés, vezetékadó és a többi megemelt adó és járulék bevezetésével. De így is sikerült béremeléseket elérni. Megőrizték a cafetéria juttatásokat és minden évben tudott a Társaság jutalmat fizetni a dolgozóinak.

 

2017-ben Emberséges és kollégáit tisztelő hozzáállása, valamint szakmai ismerete alapján érdemelte ki a BAKONYKARSZTÉRT érdeméremmel kitüntetést. Emellett az eddigi vízműves munkásságát a MAVÍZ is elismerte 2015. évben a Vízügyi munkáért kitűntetéssel.

Nős, felesége nyelvtanár. Két gyermeke van Attila és Eszter. Hobbija a kertészkedés, szereti a zenét, az utazást és a sportot.

 

 

A VKDSZ Elnöksége javaslatára:

Miron Gergő 

Titkár, csatornahálózati üzemvezető helyettes

 

Miron Gergő a Debreceni Vízmű Zrt. Csatornahálózati Üzemvezető helyettese, művezető.

1997 óta dolgozik a Debreceni Vízmű Zrt.-nél, 2009-től szakmai munkája mellett az Debreceni Vízmű Zrt. Munkahelyi Szakszervezetének titkára lett és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének Országos Választmányába is ekkor került be.

A Bér és-érdekegyeztető csoport tagjaként rendszeresen részt vesz a helyi bértárgyalásokon. Több évig volt a Bizalom Ágazati nyugdíjpénztár küldötte. A vállalati Minőség és Környezetirányítási rendszerének bevezetésében és folyamatos auditálásában belső auditorként vett részt. Érdekképviseleti munkájával segíti munkatársait, számíthatnak rá.

 

A VKDSZ Elnöksége javaslatára:

Szikra Zsolt 

Titkár, logisztikai csoportvezető

Szikra Zsolt 1990-ben lépett be a Fővárosi Fürdőigazgatósághoz mai nevén Budapest Gyógyfürdői Zrt.-hez. Jelenleg Logisztikai csoportvezető.  2015-ben és 2018-ban a munkáltatótól kiváló dolgozói elismerésben részesült. Belépésétől kezdve szakszervezeti tag. Bükszegi Csabával majd Sallai Lajossal együtt próbálták a dolgozók érdekeit védeni, a Szakszervezeten segítségével az adott helyzetből a legjobbat kihozni.

2013 óta az Üzemi Tanács Elnöke. 2016-ban választották meg a Szakszervezet titkárának. Azóta mindkét pozíciót betölti.

A VKDSZ fürdőágazati alelnöke. Higgadt, kiegyensúlyozott véleményével irányadó, átgondolt javaslatait mindig érdemes elfogadni. Zsolt az ágazat ügyeiben mindig aktívan bekapcsolódik,  a legmagasabb fórumig is elmegy, hogy a munkavállalók érdekeit képviselje. Különösen fontos volt ez most a covid-járvány idején.

 

Az Alföldvíz Szakszervezet javaslatára: 

Dénes Sándor

  Szakszervezeti csoport bizalmi, mérnök

 

 

2008-tól dolgozik az ágazatban. 2016-tól a Szakszervezet tagja. Sanyi szakszervezetük agilis fiatal szakszervezeti csoport bizalmija. Az Alföldvíz Zrt-nél a  Közműfejlesztési Osztály rekonstrukciós csoportjában dolgozik mérnökként.

Az érdekképviseleti munkában aktív, lehet rá számítani az információk továbbításában, a szakszervezeti csomagok kijuttatásában, üdülés szervezésében. A Békéscsabai és Budai várba szervezett demonstrációkon is az első sorokban volt, példát mutatva a kollegáinak. Nyelvtudása és jó kapcsolatteremtő képessége miatt a LIGA szervezésében külföldi fórumon is képviselte ágazatunkat a szervezők nagy megelégedésére.

Sanyi mindig részletesen tájékozódik az új információkról, és azokat minden érintett kollegájának pontosan átadja a közösség érdekeit szolgálva.  Szakszervezetünk értékes és hasznos tagja.

 

A Hajdú-Bihari Vízügyi Dolgozók Független Szakszervezete  javaslatára:

Karácson Sándor

Elnök, üzemirányító

 

Karácson Sándor  1979-tól 42 éve vízműves, 42 éve szakszervezeti tag. Igazi veterán. Fiatalon, 19 évesen került kapcsolatba a vizes szakmával. Mint jó diák végig járta a szakma és az élet iskoláját a sok öreg szaki mellett. Jelenleg üzemirányítóként dolgozik a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. Püspökladányi üzemmérnökségén.

Évtizedek óta töretlen szorgalommal végzi feladatait a térség szennyvíztelepein. Ugyanilyen töretlen szorgalommal végezte a  közösségi tevékenységeit is. Mozgalmi pályafutását szakszervezeti bizalmiként kezdte. Már akkor is nagy terület tartozott hozzá, de az integráció első lépcsőjében ugrásszerűen megnőtt a szakszervezeti csoportjának létszáma. 2009-ben elsöprő többséggel Üzemi Tanács Elnöknek választották a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt-nél. Aztán újabb integráció után is  maradt alapszervezete mellett, s a tisztújításkor elnyerte a szakszervezeti bizottság elnöke címet. Több, mint 10 évig erősítette csapatunkat. Minden közösségi rendezvény aktív részese volt. ( a barack pálinkája messze földön híres! ).

Aztán a 2021. évi tisztújító bizalmi testületi ülésen bejelentette, hogy megfáradt, szeretné, ha egy fiatalabb kolleganő (Aranka) látná el a feladatokat a továbbiakban. Kérését tiszteletben tartották.  A bizalmi testülete a több, mint 40 éves szakszervezeti munkájának elismeréseként javasolja a VKDSZ kitüntetésére.

 

               Az FCSM Zrt. Munkahelyi Szakszervezete javaslatára:

Csiszár Zoltán 

Főbizalmi, MSz elnök helyettes, csatornamű gépész

 

 

Csiszár Zoltán 1993 óta dolgozik az FCSM-nél és azóta a szakszervezet lelkes tagja.  A Ferencvárosi Szivattyú telepen kezdte meg a pályafutását a cégnél, mint csatornamű gépész. Jelenleg a Kerepesi úti telepen, ill. városszerte végzi a munkáját az automata átemelőknél.

1995-től a Távfelügyeleti csoport bizalmija, 2017-től az Átemelő Telepek Igazgatóságának főbizalmija. 2001. novembere óta tagja az Üzemi Tanácsnak, 2004. decemberétől pedig  mint  elnök irányítja az üzemi tanács életét. 2018 áprilisában választották meg a munkahelyi szakszervezet elnök helyettesének. Célja a munkatársak, szakszervezeti tagok érdekeinek képviselete, korrekt kapcsolat kialakítása a Szakszervezet, az Üzemi Tanács, valamint Társaság vezetése között.

Nyitott a munkavállalókat érintő kérdésekben, problémákkal, megpróbálja a legjobb tudása szerint orvosolni azokat, ill. továbbítja a Munkáltató felé. Az Üzemi Tanács elnökeként kivívta a kollégák, de a cégvezetés elismerését is. Két fiúgyermek apukája.

 

A Szegedi Vízmű SZB javaslatára: 

Péter Zsanett 

Szegedi Vízmű SZB Felügyelő Bizottság tagja, értékesítési előadó

 

 

Péter Zsanett több mint 20 éve érkezett munkavállalónak a Szegedi Vízműhöz, a „Vizes Család”-ba. Szinte azonnal a helyi érdekképviselet tagja is lett.  Az évek során precízen, elkötelezetten látta el munkaköreit többek között értékesítési előadó és vízdíjszámlázó feladatait is.

 

Szeret csapatban dolgozni. Munkatársai jó közösségi embert ismerhettek meg benne. Empátiája és kollegialitása hamar kitűnt, egyenes kiállása bizalmiként is jellemző volt. Megbízható segítséget nyújtott a különböző rendezvényeinkhez és személyesen is példamutatóan cselekedett.

 

Zsani szeretett jelensége, higgadtsága megnyugtató része lett a környezetének. Több éven keresztül a szakszervezet gazdálkodásának ellenőrzési feladatait látta el. Jelenleg a megújult Szegedi Vízmű SZB Felügyelő Bizottság tagja.   2021 évben szakszervezeti tagsága a jubileumi 20. évet érte el. Zsanett a VKDSZ elismerésében eddig nem részesült.

 

Az ÉRV Zrt. VKDSZ Munkahelyi Szakszervezete javaslatára:

Kántor Dénes

Területi szakszervezeti képviselő, nyugdíjas

 

Kántor Dénes az Ózdi Szolgáltatási Üzem dolgozója volt, ma már nyugdíjas, aki pályafutása során megannyi fejlesztés végrehajtásában elévülhetetlen érdemeket szerzett, és a Kollégáival együtt az üzemben Ievő modern technológiákat vezetett be, Az Ózdi Csapat ÉRV-s integrációjának egyik kiemelkedő támogatója volt, és szakmai munkája mellett felvállalta a közösség érdekeinek magas szintű képviseletét is.

Közéleti szerepe nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a jogutód szervezet szakmai. iránymutatásai, elvárásai rövid idón belül megértésre kerültek a munkavállalók részéről, ezáltal az Ózdi Vízmü Kft, ma már az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt, meghatározó szervezeti egysége

Munkavégzésével összefüggésben sokat tanulhattak tőle kollégái: szem életmódjában, precizitásában, előre gondolkodásában, az emberekről való gondoskodásban,

A Kollégái által használt beceneve is sokatmondó, úgy nevezték egymásközt, hogy APA . Szigorú volt, amikor arra volt szükség. ugyanakkor mindig kiállt az irányítása alatt dolgozó munkatársaiért. Tanított, fegyelmezett, irányítotti képviselt,

Több évtizeden keresztül volt szakszervezeti képvisełő, amelyet vezetői munkakörével mindig össze tudott egyeztetni. Vallotta, hogy csak együtt, csapatként lehetünk eredményesek, mind a munkában, mind az érdekképviseletben.

 

Délzalai Vízmű Független Szakszervezete javaslatára:

Nagyné Ifka Katalin

Elnök, műszaki adminisztrátor

 

A Részvénytársaság jogelődjénél, a Délzalai Víz- Csatornamű és Fürdő Vállalatnál, 1985. április 23-án létesített munkaviszonyt. A Társaságnál eltöltött 36 év során több munkakör betöltésére tartották felettesei alkalmasnak, ahol legjobb képességei szerint látta el a rábízott feladatokat. Jelenleg a Zrt. szolgáltatási területei elosztását követően a Központi (Nagykanizsai Régió) vízellátási üzemvezetőség műszaki adminisztrátora.

Munkaköri leírásának megfelelően az ivóvíz szolgáltatással összefüggő, szinte minden feladatot lelkiismeretesen végez (ügyfélszolgálat, vízmérőcsere nyilvántartás, hibabejelentés, munkavállalókkal kapcsolatos minden tevékenység).

A Zrt.  jogelődjénél működő szakszervezetbe elhelyezkedését követően azonnal belépett. Jelenleg a Délzalai Vízmű Független Szakszervezete Elnöke, amely tisztséget 6 éve tölti be.

Társaságunk 103 településen szolgáltat ivóvizet, valamint 67 településen csatornaszolgáltatást végez, így munkavállalóink illetve szakszervezeti tagjaink szétszórtan tevékenykednek területünkön. Munkavállalóink kb. 40%-a szakszervezeti tag.

Társaságunknál 1995. évtől működik Üzemi Tanács, amelynek Nagyné Ifka Katalin 15 éve tagja. Szakszervezeti és egyéb munkáját a legnagyobb precizitással látja el. Valamennyi munkatárssal jó viszonyt ápol, segítőkész. A Cég menedzsmentjével tárgyilagos, a GT szerinti elvárásoknak megfelelően látja le feladatait. A „mai világban” egyre nehezebb olyan kollégát, kolléganőt találni, aki ez mellett társadalmi, szakszervezeti, üzemi tanácsi, stb. feladatokat is hajlandó ellátni. Kollektív szerződés, üzemi megállapodás megkötése oly módon, hogy az a munkaadónak és a munkavállalónak is elfogadható legyen.

 

VKDSZ DRV Zrt. Munkahelyi Szakszervezete javaslatára: 

Szirmai János   

Szakszervezeti Főbizalmi, MSZ Választmányi tag, vízmű gépész

 

 

Szirmai János vizes ágazatba történő munkába lépésével egy időben lett tagja a DRV Zrt Munkahelyi Szakszervezetének. Már 42 éve a társaságnál dolgozik fizikai munkaköröket betöltve. Előbb, mint nehézgépkezelő, hibaelhárító, jelenleg vízmű gépész munkakörben.

Munkatársai 1996-ban bizalminak választották, majd 2009-töl a Barcsi Üzemvezetőség főbizalmija, és az MSZ Választmány tagja. Munkahelyi beosztása révén munkatársaival közvetlen napi kapcsolatban áll, a tagság észrevételei alapján határozza meg álláspontját, melyet következetesen képvisel. Munkáját precizitás, segítőkészség, lelkiismeretesség jellemzi. Betöltött tisztségeiben hosszú évek óta becsülettel végzi az általa képviselt terület érdekvédelmi feladatait, harcos, és aktív tagja szakszervezetünk vezető testületének. Javaslataival elősegíti szakszervezetünk tevékenységének helyi és társasági szintű érvényesülését.

Munkahelyi szakszervezetünk kiemelkedőnek értékeli az érdekképviselet terén végzett munkáját, és érdemesnek tartja a VKDSZ Szövetség által alapított Szakszervezeti Munkáért” kitüntetésre.

 

Az „Év szakszervezeti vezetője” kitüntetésre jelölés:

 

A VKDSZ Kitüntetési Szabályzatában Zsíros Sándor Titkár által alapított elismerés minden évben odaítélésre került. Eredeti  szabályok szerint az Elnök kizárólagos előterjesztése alapján került eldöntésre a kitüntetésre javasolt személy, ma az Elnök személyi  javaslata az Elnökség elé kerül jóváhagyásra. Az Év szakszervezeti kitüntetésre jogosult személy kiválasztásánál, nem egy adott év kiemelkedő teljesítménye, hanem az addigi életpályája, kritikusabb helyzetekben nyújtott tevékenysége, közéleti szerepe mellett vállalt gazdasági munkájában történő különleges feladatok ellátása kerül mérlegelésre.

 

Fürjes-Gábor József javaslatára:

Ölveti Lászlóné

titkár, ivóvíz analitikai csoportvezető

 

 

Ez alkalommal   javasolt szakszervezeti vezető  Ölveti Lászlóné (Tünde). Az elmúlt években többször megfogalmazódott a személyét érintő kitüntetési javaslat, amelyet mint döntésben érintett személy magát hátrébb sorolva, más arra érdemes életpályát lezáró szakszervezeti vezetőknek javasolt odaítélni.

 

Tünde az elmúlt években viszonylag rövid idő alatt

  • végig vitt egy önkormányzati, állami szervezeti integrációt,
  • kialakította a munkaügyi kapcsolatok egy Társaságon belüli két szakszervezet korrekt együttműködésének az intézményét, szorosan az Üzemi Tanács fórum rendszerével,
  • a Társaságnál betöltött gazdasági feladatai között kiemelkedő és magas szintű szakmaisággal közreműködött az akkreditált laboratórium kialakításában, az ehhez tartozó migrációs feladatokban.

 

Kollégái az alábbi gondolatokkal méltatják Ölveti Lászlónét:

 

Ölveti Lászlóné, Tündi 2006-ban kezdte meg munkáját a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt.  Laboratóriumában. Mindig is kitűnt a kollektívából kedves, mosolygós személyiségével. Alázata a munka iránt, nagy teherbírása csak még kedveltebbé tette a munkatársai körében.

 

Amikor bekapcsolódott a szakszervezeti munkába, jó ötleteivel, újítani vágyásával felpezsdítette az életet a vízmű falain belül, de nem túlzok, ha azt mondom, hogy megyeszerte. Fél év szakszervezeti tagság után 2010. június 21-én a Szakszervezeti Bizottság Elnökévé választották, majd négy hónap múlva Titkár lett.  Azóta is töretlen a sikere, immár a harmadik ciklusát kezdte, mint SzB titkár. Kitartása, hozzáértése nagyban hozzájárult az integráció sikeres megvalósításához is. A tagság emiatt is ragaszkodik az általa képviselt alapszervezethez és az ő személyéhez.

 

A megbeszéléseken, tárgyalásokon céltudatosan, lényegre törően és határozottan képviseli a munkavállalók érdekeit. Példásan helytáll, megmond, megkér, megszervez, meghallgat, elintéz, felhív, összefog, megtárgyal, bátorít, igazi vezetője a szakszervezetünknek.

 

A dolgozók, és nem csak a szakszervezet tagjai ügyes-bajos dolgaikkal fordulhatnak és fordulnak is hozzá, mindig nyitva áll mindenki előtt az irodájának az ajtaja. Ahol tud, segít. Azt hiszem, ez az egyik rá legjellemzőbb mondat. Soha nem a kifogást, hanem a megoldást keresi, többek között ezért is szeretek vele együtt dolgozni.

 

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége nevében gratulálunk minden kedves Kolléganőnek, Kollégának!

 

Gratulálunk, mert különösen ezekben a nehéz időkben embert próbáló az érdekvédelmi munka. Manapság semmi sem kedvez azoknak, akik mások érdekében, másokat segítve munkálkodnak. A sikerek és a kudarcok között néha kell a megerősítés, hogy érdemes szakszervezeti vezetőnek lenni! Egyik ilyen pillanat az, amikor elismerik a hosszan tartó és fáradságos munkát, s talán az is emeli az ünnep fényét, hogy egy országos szervezet nyújtja ki gratuláló kezét!

 

Vigyázzunk egymásra, családjaink egészségére!

 

Barátsággal:

 

      Ádám Róbert János                                                                    Fürjes-Gábor József

Ügyvezető                                                                                                Elnök