36-37. hét, 2018. szeptember, VKDSZ

Ülésezett a VKDSZ elnöksége: napirenden szerepelt a VKDSZ foglalkoztatáspolitikai koncepciója (lásd HH 10-11.), mely egyik lényeges eleme a vízügyes életpálya modell kidolgozása. Elfogadták a 2019. márciusában esedékes teljes tisztújítás menetrendjét, tárgyaltak az új info törvény (2011. évi CXII. tv.) alapján keletkezett kötelezettségekről és szó esett a megvalósítás alatt lévő GINOP pályázat aktuális feladatairól is. A MAVÍZ és a VKDSZ a rendelkezésre álló ágazati párbeszéd bizottsági keretet felosztotta a két szervezet között és feladatokat határozott meg a pénzfelhasználásról. A VKDSZ az EPSU és PSI (közszolgáltatási szakszervezetek európai és világszövetsége) tagdíjait és a szlovák OZ DLV (Fa-, Erdő- és Vízügyi Szakszervezeti Szövetség) évente szokásos találkozójának költségét kívánja fedezni a keretből. Ismertetésre került a székház felújítás helyzete, az üdülővásárlási elképzelések és meghallgatták a SIGNAL Biztosító új termékeiről szóló előadást. A cafeteria adóvonzatainak változásával kapcsolatosan az Elnökség megvárja a VKF (lásd HH 10-11.) döntését, s utána folytatja a korábban nyilatkozatban meghirdetett lépéseket, ha eredménytelen lesz a tárgyalás.

 

Bizalom Nyugdíjpénztár: A Bizalom Nyugdíjpénztár 2018. augusztus 30-án tartotta soron következő IT-EB összevont ülését a nyári szünetet követően. Az ülésen a napirendben szereplő egyéb aktuális kérdéseken kívül a vagyonkezelők bevonásával megkonzultálták a féléves – a korábbiakkal ellentétben – gyenge hozamok okait és várható alakulását. Az adótörvények módosítása és a béren kívüli juttatások kedvezményeinek 2019. január 1-től történő megszűnése jelentős mértékben érintik a munkáltatói tagdíj támogatását, így a várható tagdíj bevételek alakulását is. Fentiek miatt az  Igazgató Tanács arról határozott , hogy az ágazati munkáltatók és a VKDSZ számára ajánlásokat fogalmaz meg és juttat el a 2019. évi bértárgyalásokhoz és Kollektív Szerződés tárgyalásokhoz a megváltozott helyzetből eredő lehetőségekkel kapcsolatosan.

Szerelőverseny: Sopron adott otthont a 17. Országos Víziközmű Szerelőversenynek. A versenyre 22 csapat nevezett, köztük három külföldi is. A dobogón az Érd és Térsége Víziközmű Kft, a KAVÍZ Kft. és a Fővárosi Vízművek végeztek. A VKDSZ különdíját a kaposváriak (KAVÍZ Kft.) kapták, akik részt vettek a VKDSZ támogatásával megtartott felkészítőn.  Minden versenyzőnek és minden díjazottnak gratulálunk. Az eredményes felkészítés alapján a VKDSZ tárgyalásokat kezdett az Országos Ügyfélszolgálati Versenyen résztvevők számára tartandó hasonló felkészítés megrendezése érdekében.

MOL kártya: A MOL Group Gold Prepaid (korábban MOL Green) üzemanyagkártyás szolgáltatás kivezetésre kerül, melyről a kártyabirtokosok tájékoztató levelet fognak kapni. Ebben hírt kapnak arról is, hogy lehetőségük van új konstrukcióban, új MOL Partner kártyát igényelni, aminek szerződéses hátterét a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájával meglévő hatályos szerződés rendezi.

 

„Legyen a víz, ember jog!”: Az EPSU-tag szakszervezetek (BDDSZ,  KKDSZ,  HVDSZ2000, EVDSZ,  VKDSZ) levélben fordultak az EU Parlement  képviselőihez, hogy a témában való döntésükkor ne „puhítsák fel” az aláírás gyűjtéskor megfogalmazott elképzeléseket, célokat.

 

 

Tüntetés: Munkahelyi szakszervezetek egy csoportja, akiket a 2019. évi béren kívüli juttatások megadóztatása negatívan érint szimpátiatüntetést tartanak a Lengyel Nagykövetségénél (Bp., VI. Városligeti fasor 16.), a Városligeti fasor szervizútján.

A tüntetés célja, hogy kifejezzék szimpátiájukat a lengyel kormány önkéntes nyugdíjprogramja mellett, valamint ellenérzéseiket a magyar kormány béren kívüli juttatások 2019. évi adóival szemben. A megmozdulás ideje: 2018. szeptember 20.  14 óra.

 

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463

adamrobert@vkdszsz.hu