Heti hírfolyam 47-49. 2019.

(47-49. hét, 2019. november-december VKDSZ) Téli lapszám 1.

 

Fürdőágazat: A Magyar Fürdőszövetség 2019. november 19-20. között tartotta meg őszi közgyűlését, melyet Boros László Attila, a szövetség elnöke nyitott meg. Az első napon kerültek átadásra a Nemzeti Tanúsító Védjegyek, valamint első alkalommal a Magyar Fürdőinnovációs Díj három különböző kategóriában. Emellett előadások hangzottak el több különböző témában, köztük Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség stratégiai vezérigazgató-helyettese az egészségturizmus aktuális kérdéseiről és az ágazat jövőképéről beszélt.

A közgyűlés második napján a szakbizottsági ülések mellett új tagok felvételére is sor került, hét taggal bővült a Magyar Fürdőszövetség létszáma. Boros László Attila elnök beszámolt a tavaszi közgyűlés óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről, rendezvényeiről pl. a Strandok Éjszakájáról, a Szaunázók Hétvégéjéről, a Magyar Fürdőkultúra Napjáról, az Európai Sporthétről. Kiemelte, hogy az áfacsökkentésért folytatott eredményes munka érdekében január végéig két tanulmány készül a megcélzott 5 plusz 4%-os rendszer várható hatásairól. A cél az, hogy a 2021. évi költségvetés előkészítésének idején már kész hatástanulmányt tudjanak a döntéshozóknak átnyújtani. A továbbiakban beszámolt arról is, hogy a fürdőüzemeltetésről szóló elavult „37-es” rendelet tervezett módosításával kapcsolatban a szövetség szakbizottságai, és külön erre a célra felállított munkacsoportja szakmai javaslatot készített, melyet megküldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Az NNK maximálisan konstruktívan áll az ügyhöz, egyértelmű és határozott a szándék kormányzati szinten is, hogy az elavult rendeleteket felváltsák az újabb, modernebb jogszabályok.

 

Fővárosi Vízművek Zrt. nyugdíjas rendezvénye: A zord időjárás, a csúszós út sem akadályozta meg a Fővárosi Vízművek Zrt. nyugdíjas szakszervezeti tagjait abban, hogy december 02.-án ismét a VKDSZ Székházban találkozzanak. Az ülésen szokásos évzáró programmal köszöntek el egymástól a jövő év eleji találkozóig. Az összejövetelen jelentették be, hogy a nyolc tagú Nyugdíjas Bizottság három tagja „nyugdíjba vonul”, átadják a stafétabotot fiatalabb társaiknak. A Bizottságba három korábban megválasztott póttag került.

A jó hangulatú találkozón a megható búcsúztatáson kívül szó esett arról, hogy a VKDSZ továbbra is díjtérítés nélkül biztosítja a székház tárgyalójának igénybevételi lehetőségeit.

LIGA pályázat: A LIGA Szakszervezetek a tagszervezetek hatékony érdekképviseleti munkájának támogatására pályázatot írt ki több kategóriában. A támogatható tevékenységek közé sorolták az érdekvédelmi munka érdekében használt számítástechnikai, irodai eszközök beszerzését, a szakértő (jogi, közgazdasági, kommunikációs, stb.) igénybevételét és a rendezvények lebonyolítását.

A szigorú feltételek teljesítésével komoly összeget lehet nyerni. A VKDSZ az évzáró és egyben ünnepi értekezletének megrendezésére nyújtotta be támogatási igényét, melyet várhatóan pozitívan bírálnak el. Ezzel a költségek túlnyomó részét pályázati keretből lehet finanszírozni.

 

 

VKDSZ Elnökségi ülés: November 21.-én tartotta meg soros ülését a VKDSZ Elnöksége. Elsőként az OVÁK (Országos Víziközmű Ágazati Kooperáció) együttműködési javaslatáról tárgyaltak. A VKDSZ-en kívüli ágazatban működő szakszervezeteket tömörítő Koordináció partnerként tekint ugyan a VKDSZ-re, de belépni nem kívánnak az ágazati szakszervezetbe. Az Elnökség részéről az OVÁK-al történő együttműködés nem volt kérdéses, kizárólag annak formai és tartalmi elemeiről folyt vita. A döntést követően a VKDSZ Elnöksége levélben értesítette Kecskés Károlyt, felajánlva az együttműködéshez VKDSZ fórum rendszerét. A szövetség kéri az OVÁK további javaslatait, együttműködés részleteiről.

 

A továbbiakban az I-III. negyedéves   szervezeti tevékenységéről és a költségvetésről tárgyaltak. A beszámoló nagyon részletes volt, látszott belőle, hogy sok tevékenység, esemény történt az elmúlt időszakban.  Az I-III. negyedéves pénzügyi beszámolója megmutatta, hogy a tagdíjbevétel csökken, az is látszik, hogy a VKDSZ gazdálkodása takarékos. Sajnos a Székház kiadásának bérleti díjai is csökkentek, mert műszaki okok miatt egy helyiség átmenetileg nem kiadható.  Nagy tétel a kiadások között az alkalmazottak bére, az utazási költségek, a tiszteletdíj. A második legjelentősebb tétel a LIGA tagdíj. A jövő útja, hogy tagokat kell beléptetni, s tenni kell azért, hogy ne menjen el több tag. További takarékossági lépések nem várhatóak, hiszen a szervezet csak a legszükségesebb kiadásokra költ. Megoldást jelenthet még a tartalékok átmeneti felhasználása is.

 

A víziközmű ágazatot érintő, ITM által tervezett rövid, és hosszú távú stratégia, elképzelések ismertetése című napirend elmaradt az előadó államtitkár elfoglaltsága miatt.

 

A Többmunkáltatós Kollektív Szerződés (TKSZ) helyzetét Fábián György munkaügyi szakértő elemezte kifejtve,  hogy  a TKSZ nagyon fontos kérdés, mert abból lehet Ágazati KSZ. A kiterjesztést támogatni kellene minden helyi szakszervezetnek, szorgalmazva a helyi aláírását is. Ebben szabályozni lehetne az  ágazati bérminimumot kezdetben  a képzettség nélküliek és a szakképzettek számára, majd tovább lehetne lépni az ágazati bértarifa rendszert irányába is. Az ÁKSZ tulajdonviszonyoktól függetlenül egységes feltételeket biztosítana nagyon sok, a munkavállaókat érintő kérdésben, mely keret jellege miatt teret ad a helyi KSZ-eknek is, hiszen azok pozitív irányban eltérhetnek attól.

 

Évzáró értekezlet: December 6-7.-én tartotta meg évzáró ülését a VKDSZ. A rendezvény része volt az alapítás 30. évfordulója alkalmából megtartott ünnepélyes megemlékezés, a megjelent alapítók köszöntése is. Gábor Imre a VKDSZ volt elnöke az alapítók nevében mondott beszédet, felelevenítve a három évtizeddel ezelőtti eseményeket. Az alapítók számára díszoklevéllel és apró ajándékkal tették emlékezetessé az eseményt.

Az Országos Választmányi ülés Fürjes-Gábor József elnök ünnepi beszédével és az elmúlt 30 év értékelésével folytatódott, melynek szerves részét képezi, az öregkori gondoskodást jelentő az idén 25 éves Bizalom Nyugdíjpénztár. A  jelenlegi működésről, hozamok alakulásáról Török László IT elnök tartott beszámolót. A Vízfolyam Nyugdíjas Szövetkezet nevében pedig Kabai Tibor ügyvezető számolt be az eredményekről, ami szintén a Szakszervezet kezdeményezésével  megalakuló tagszolgáltatás. A VKDSZ egyes területein folyó munkáról György Attila alelnök és Ádám Róbert János ügyvezető számolt be.

A második napon szakmai konzultáció keretében  dr.Tóth Hilda, a Miskolci Egyetem docense, a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat képviseletében a szakszervezetek  nyomásgyakorlásának  törvényes lehetőségeiről, szabályairól, a konfliktusok megoldásáról tartott interaktív előadást. A  jelenlévő VKDSZ vezető tisztségviselők aktív közreműködésével, kérdésekre, véleményekre reagálva – a legális,  illegális lehetőségeket a nyílt levél, az utcai demonstráció, bojkott,  sztrájk – a jogi hátterével együtt   ismertetett. Részleteiben: a sztrájktörvény paragrafusait, a még elégséges szolgáltatás megállapításának módját, lehetőségeit, a különböző sztrájkfajtákat.  Az előadása utolsó részében bemutatta a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat működését, az általa nyújtott lehetőségeket és fő tevékenységeket: a tanácsadás, a békéltetés, a közvetítés, az egyeztetés és a döntőbíráskodás részleteit.

 

VKDSZ Munkabiztonsági és Foglalkoztatás Egészségügyi Bizottság: 2019. december 5-én tartotta meg a bizottság munkabiztonsági képzését. A fő téma az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 54/2014 (XII.5) BM rendelet  módosítására vonatkozó 30/2019. (VII. 26.) BM rendeletből adódó gyakorlati feladatok ismertetése (pl.  telepi tűzvédelmi Szabályzatok tartalma, használati szabályok módosítása). A résztvevőket  Francz Zsuzsanna Tűz és Katasztrófavédelmi mérnök oktatta. Emellett a munkabalesetek témájában hallgattak meg előadást.

 

Továbbra is kérjük a tagszervezeteket, hogy programjaikról, szervezeti változásaikról értesítsék a Heti hírfolyamot, hogy élményeiket, eredményeiket megoszthassuk a VKDSZ tagságával!

 

 

Ádám Róbert János

ügyvezető

06-30/6401463